Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Hemlin: Vi har redan en bra produkt

Foto: Michael Berggren

NHL-lockout är ett fullt möjligt alternativ.

Men elitseriepubliken kan bli blåsta på världsstjärnorna.

- Jag skulle vilja se att man bara tar in spelare som ­stannar hela säsongen, säger Linköpings sportchef Johan Hemlin.

Förhandlingarna pågår för fullt i mellan NHL och spelarfacket NHLPA. En lockout är inte ett osannolikt scenario. Förra gången det blev lockout, 2004-2005, fylldes elitserien av NHL-stjärnor.

Nu kan verkligheten bli en annan.

Linköpings sportchef Johan Hemlin vill att Hockeyligan i så fall skulle förbjuda korttidskontrakt som ger NHL-spelare ­möjligheten att återvända när lockouten är över.

"Äventyrar ekonomin"

- Elitserien har en väldigt bra produkt. Det vore förödande om vi drabbades av en lockout och började ta hem en massa spelare som man inte vet hur länge de stannar.

- Dessutom tror jag att många klubbar skulle äventyra sin ekonomi. Det vore negativt för elitserien med en lockout.

Hockeyligans vd Jörgen Lindgren utesluter inte den möjligheten.

- Den finns alla tänkbara möjliga lösningar, sedan om det blir med korttidskontrakt eller inte får vi se. Det är alltid intressant att få hem profiler men man ska komma ihåg att det kommer en dag efter dagen, så att säga. Vår säsong sträcker sig från september till april och det gäller att ha en stark produkt hela vägen.

"Dåligt i långa perspektivet"

Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson är också tveksam till lockout-spelare och håller med Johan Hemlin.

- Det är som med artister nu, de ska vara kvar till final sju annars blir det jättekonstigt. Det ska vara vår egen produkt, även om det är lockande att få in storstjärnor. I det korta perspektivet är det en jättegrej men i det långa perspektivet tror jag faktiskt inte att det är bra.

Det kan alltså vara läge att ­avstå Nicklas Bäckström?

- Visst är det så. I det korta perspektivet är det jättelockande men jag tror också att man ska vara rädd om sin egen produkt.

Förra lockouten plockade Färje­stad tunga namn som Sheldon Souray och Zdeno Chara.

- Det var roligt att få de stora essen till Karlstad men det kans­ke kostade mer än det smakade. Lockouten är en svår nöt att knäcka, det vore roligt att se stjärnorna men vad händer när de drar? säger sportchefen Thomas Rundqvist.

Modo är positiva

Modo är dock en av de klubbar som är positiv till att ta in lockout-spelare.

- Det är klart att vi ska göra plats för grabbarna om de vill komma hem, säger Modos general manager Markus Näslund.

- Pratar du med fans och publik om förra gången det var lockout så tror jag de uppskattade det, att få se världs­spelare på svenska rinkar. Jag är positivt inställd.

Kan bli helt ny första kedja

För Modos del kan det innebära att laget får in en hel förstafemma.

- Det är framför allt våra egna killar vi tänker på. Det är Tobias Enström och Victor Hedman på backen, och så klart tvillingarna Daniel och Henrik Sedin. Alexander Steen ser vi som en Modokille nu även fast han varit lite överallt. Dessutom har även Alexander Edler spelat i Modo.

Kommer ni göra plats för alla de här spelarna?

- Ja, det tror jag. Är det så att intresset finns så skulle det väl vara konstigt om vi inte gör plats.

Har du pratat med någon av killarna du nämner?

- Nej. Men de vet att de får köra försäsongsträning med oss och det tror jag de kommer göra. Sedan kommer vi säkert prata lite längre fram innan de åker över men det känns avlägset nu.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.