Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jerebko om hatet: ”Har slutat läsa kommentarer”

Jonas Jerebko, Golden State Warriors.Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN
Jonas Jerebko och Torontos Pascal Siakam under match 1 i finalserien. Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN
Jerebko plockar ner en retur i kamp med Marc Gasol.Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Hiphopartisten Drake och Golden State Warriors forwardsstjärna Draymond GreenFoto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Jonas Jerebko lever sin dröm: 32-åringen från Kinna spelar just nu NBA-final med mästarlaget Golden State Warriors. 

Men resten av USA har fått nog av Warriors dominans – och hatet har fått Jerebko att ta ett brejk från sociala medier. 

– Att läsa kommentarer, det har jag slutat med helt, säger Jonas Jerebko, som också berättar om vad han tycker om Torontorapparen Drakes psykningar. 

Golden State Warriors kom tillbaka till Kalifornien med en viktig bortaseger efter de två första matcherna i Toronto. 

– Jag tycker Toronto har spelat riktigt bra båda matcherna. Första matchen var vi inte med alls från början till slut, sätta upp försvarsspelet… de dödade oss i omställningarna, helt enkelt. Alldeles för enkla poäng. Självklart vill de springa, och de lyckades de med i match ett. Men i match två tyckte jag vi stängde ner det utmärkt. Vi har alldeles för bra försvar om vi bara sätter upp vårt försvar, säger Jonas Jerebko, som är förste svensk någonsin att befinna sig på den scen som är NBA-finalen. 

För Golden State däremot, är det femte finalen i rad. Och lika kul som det är för Warriors och deras fans, lika utmattade är resten av basket-USA på Curry & Co:s överlägsenhet. 

”USA:s trötthet på Warriors, och det medföljande hatet är på väg att bli ännu värre”, skriver lokalsajten SFnews. Sajten illustrerar fenomenet med en karta som visar stödet för Warriors och Raptors i USA. Kartan är framtagen av ett spelbolag, och baserad på hur ofta fansens hashtaggar för respektive finallag. 

https://twitter.com/SFGate/status/1133509273424580608

En förkrossande majoritet visar på stöd för Toronto. Bara tre delstater i hela USA – hemmastaten Kalifornien, grannstaten Nevada och Hawaii – stöttar Warriors, enligt sammanställningen. 

”Får kolla efter finalspelet”

Jonas Jerebko säger att han har ”all respekt” för Torontofansen, men bryr sig inte om sånt. 

– Vi koncentrerar oss inte på något annat än vårt lag. Det är det enda för oss. 

Faktum är att att han har dragit ner på sin användning av social medier för att slippa läsa vad som skrivs om honom och laget. 

– Nä, ska jag vara helt ärlig så är det nog ingenting. Det händer väl att man drar upp Insta hemma och lägger upp en bild här och där, men att läsa kommentarer, det har jag slutat med helt. Då hade det varit mycket grejer, liksom. Det är varje match. Det är fans över hela världens som skriver vad de verkligen tycker. 

Ja, det är ju både hyllningar och mer negativa saker...

– Jag tar mig väl en titt efter säsongen säkert, men just nu är det att koncentrera sig på match tre som gäller. Sociala medier får jag kolla på efter finalspelet. 

Den Torontosupporter som synts mest och varit mest högljudd under finalen är utan tvekan hiphoparen Drake. Under match ett försökte han psyka Steph Curry med att ha på sig en Raptorströja från när Currys pappa spelade i Toronto, och efter matchen skrek han och Warriors Draymond Green åt varandra inför tv-kamerorna. 

– Självklart hör man det. Men det hör till. Det är NBA-finalen just nu, så man kan försöka med alla medel. Självklart hör man folk som sitter nära plan, som han gör. Men det är inget vi tar upp i laget, direkt, säger Jerebko. 

Flera skador för Warriors

Vad som varit värre för Warriors än vad folk skriver på Twitter är alla skador laget dras med. 

Superstjärnan Kevin Durant har varit borta sedan kvartsfinalen och Klay Thompson, en av lagets vassaste skyttar, fick kliva av planen i match två. Det är bara början på den långa skadelistan. Det kan ge mer speltid för Jerebko, men gör det samtidigt svårare att bärga bucklan. 

– Det är ”välkommen till NBA”, liksom. Man vet aldrig. Allting kan ändras på ett ögonblick, så det gäller att vara redo, det är det jag säger. Det är ingenting nytt. Vi får se vad vi ställer upp med för uppställning, sen är det bara att köra, säger Jerebko. 

Tuffa skadeläget i Golden State

Kevin Durant, small forward. Lagets största stjärna vid sidan av Steph Curry, har dragits med en skada i vaden sedan match fem i kvartsfinalen mot Houston för snart en månad sen. När han gör comeback har varit en av slutspelets stora snackisar – men det är ännu oklart. Kanske i match 4.

Klay Thompson, shooting guard. Landade snett i match två i finalen och fick halta i väg med ispåsar runt låret och en skada i knäsenan. Utvärderas dag för dag, hoppas själv kunna spela match tre. 

DeMarcus Cousins, center. Tung pjäs som varit borta sedan första rundan i slutspelet. Kom tillbaka till finalen, men har en bit kvar till 100 procent. 

Steph Curry, point guard. Han spelar, men gör det med skydd på ett par fingrar på vänsterhanden. Inget som hotar hans speltid, dock.

Kevon Looney, center. En av de viktiga bänkspelarna. Gick sönder i andra finalmatchen. Åkte på en fraktur i ett ben i bröstet. Borta resten av slutspelet. 

Andre Iguodala, small forward. Veteranen har åkt på ett par smällar i båda finalmatcherna, men har kommit tillbaka. 

Expertens dom: ”Det är det mest ovissa mötet”

GUIDE: Göran Rosendahl om kvartsfinalerna i SM-bandyn

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.