Jerebko lämnar NBA: ”Jag signar i kväll”

Jonas Jerebko i Golden State Warriors.
Foto: KYLE TERADA / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Jonas Jerebko är klar för ryska klubben BC Chimki.
Foto: KEVIN SOUSA / BILDBYRÅN
Jonas Jerebko med frun Johanna och döttrarna Celine och Izabel.
Foto: JOHAN ERIKSSON

NEW YORK. Nu är det klart: Jonas Jerebko, 32, lämnar NBA.

Enligt SVT skriver han på för ryska BC Chimki.

”Signar i kväll”, skriver han i ett sms till SportExpressen.

Inför förra säsongen skrev Jonas Jerebko från Kinna på ett ettårskontrakt med Golden State Warriors för att få chansen att vinna NBA-mästerskapet med superklubben. 

Men Warriors och Jerebko föll på målsnöret och förlorade finalen mot Toronto Raptors med 4–2 i matcher. Jerebko hade begränsat med speltid i serien och var besviken över att mest ha suttit på bänken i sjätte och sista matchen. 

Jerebko efter finalen: Det suger

– Jag fick inte vara med och kontrollera det. Så det suger, sa Jerebko efter förlusten. 

Jerebko blev ”free agent” efter säsongen i och med att hans kontrakt gått ut, och han kunde därmed skriva på för vilket lag han ville. 

– Han är en kille som jag vet att ledningen gillar, han är en bra mentor för de nya killarna. Och jag tror inte han kommer kräva mer än minimilönen för veteraner i ligan, så han är en kille de skulle kunna ta tillbaka billigt om de vill. Så han kan nog komma tillbaka. Och om inte i Warriors så lär han få plats någon annanstans i NBA, sa San Francisco Chronicles Warriorsreporter Connor Letourneau i juni. 

I början av augusti kom i stället uppgifter från litauiska 24sek om att Jerebko var på väg till Ryssland. 

Och nu är allting mer eller mindre klart. 

Under tisdagskvällen rapporterar SVT att Jerebko skriver på för det ryska storlaget BC Chimki. 

När SportExpressen når Jerebko bekräftar han att affären är nära.

”Signar ikväll”, skriver han i ett sms.

Jerebkos nya lag: BC Chimki

Chimki ligger strax utanför Moskva och stadens basketlag har varit i Europatoppen det senaste decenniet, med segrar i Eurocup 2012 och 2015 som främsta meriter.

Förra året nådde man kvartsfinal i Euroleague, som är basketens motsvarighet till fotbollens Champions League. 

I ryska ligan har man gått till final tio gånger sedan 2006, men inte lyckats rå på CSKA Moskva som har 16 (!) raka titlar. 

Jerebko är den mest framgångsrika svenska basketspelaren genom tiderna med sina nio säsonger i NBA, där han vunnit både östra och västra konferensen (med Boston respektive Golden State), men snuvades alltså på NBA-titeln, och fick nöja sig med finalplatsen. 

Jonas Jerebko draftades i andrarundan 2009 av Detroit Pistons, där han spelade till i början av 2015, då han trejdades till Boston. Innan han kom till Warriors gjorde han också en säsong i Utah Jazz. 


LÄS MER: Jerebkos drömbröllop med kärleken Johanna 

LÄS MER: Jerebko avslöjar: Det gör han med pengarna 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.