Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jerebko avslöjar: Det gör han med pengarna

Jonas Jerebko med frun Johanna Lundbäck Jerebko och barnen Celine, två månader, och Izabel, 3. Foto: JOHAN ERIKSSON
Jonas Jerebko med dottern Celine. Foto: JOHAN ERIKSSON
Jonas Jerebko i närkamp under korgen hemma i Oracle Arena. Foto: KYLE TERADA / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

OAKLAND. Nu börjar det bli allvar för Jonas Jerebko. 

Med superlaget Golden State Warriors har han karriärens bästa chans att nå den så hett efterlängtade NBA-titeln. 

Inför slutspelet tar ligans enda svensk emot SportExpressen och berättar varför det jämt är han som vinner mot storstjärnan Steph Curry i poker, vad han gör med sina miljoner i stället för att skaffa ”bling” – och om den gången han faktiskt nobbade Warriors. 

– Det här kan vara ett av de bästa basketlagen någonsin. De har behövt min hjälp ganska många gånger den här säsongen och jag vet att det kommer mer nu i slutspelet, säger Jerebko. 

Utsikten är milsvid från huset där familjen Jerebko slagit sig ner under tiden i Kalifornien, 20 minuters bilfärd – sista biten på branta kringelkrokvägar – från centrala Oakland.

En avslappnad Jonas Jerebko, 32, tar emot i trädgården tillsammans med hundarna Kilroy och Hank. Lite mindre avslappnad är Izabel, 3, som tycker att pappa borde blåsa upp hoppborgen och leka med henne i stället för att bara sitta och prata. 

– Du får vänta lite, gumman, säger Jonas Jerebko, och reflekterar över sin säsong och sin roll.

– Man har haft sina upp- och nergångar. Men jag tycker jag har spelat riktigt bra. Varje gång jag får chansen försöker jag göra det bästa av det. Det är väl det enda jag kan göra, säger han.

”Jag vet att jag kan räkna med Jonas”

Golden States tränare Steve Kerr, som tagit Warriors till final de senaste fyra åren och vunnit tre av dem, har det minst sagt väl förspänt på spelarfronten. Basketvärldens bästa startfemma med Stephen Curry, Kevin Durant, Klay Thompson, Draymond Green och DeMarcus Cousin finns i klubben – men coach Kerr sätter likväl högt värde på sin svenska avbytare.

– Han har varit precis vad jag hoppades på, och förväntade mig. Jonas har varit väldigt, väldig stabil. Han har en svår roll, för han vet inte om han kommer att spela eller inte, men det var den rollen vi pratade om när vi skrev kontraktet. Som coach älskar man att ha såna spelare, som är så professionella och håller sig redo, och stöttar laget, säger han till SportExpressen efter en träning i Warriors träningsanläggning på femte våningen, i det närmaste undangömd, i samma byggnad som ett hotell och ett parkeringsgarage i centrala Oakland.

– Som i Minnesota för ett par veckor sedan, fortsätter Kerr, då hade han inte spelat på en månad och jag tog in honom på plan – och han sätter 18 poäng. Såna killar hjälper fundamentet i laget och ser till att allt rullar på. Jag vet att jag kan räkna med Jonas, och det är huvudsaken.

För Jerebko betyder det stödet mycket, trots att speltiden blir begränsad. 

– Jag vet ju att vi har ett väldigt djupt lag. Vi har väldigt många bra spelare som kan spela på många olika positioner. För egen del – jag tycker jag har spelat riktigt bra basket och visat att jag kan spela. Så självklart är det frustrerande ibland när det går en hel match när man inte får spela. Och så i en match gör man 18 på 16 minuter, liksom. Men som jag sa, det här kan vara det bästa laget som någonsin har ställts på en plan så självklart kan det vara svårt att hitta minuter vissa matcher. Det är väl någonting man får leva med, bara. Jag är här för att spela, jag är här för att vinna, jag vill vinna ett mästerskap.

Han vet också att coach Kerr haft ögonen på honom länge. 

– När jag kom in i ligan var han GM i Phoenix och jag var och tränade med dem då, så han har alltid haft koll på mig, och det var något han sa i somras: ”Vi har alltid velat ha hit dig”. 

Jerebko firar en dunk under matchen mot Dallas i i december. Foto: D. ROSS CAMERON / AP TT NYHETSBYRÅN

Jerebko nobbade Warriors 

Det hade till och med kunnat bli så att Jerebko hade hamnat i Kalifornien redan innan Warriors guldera började. Men – Jerebko nobbade. 

– När jag var free agent i Detroit hörde Golden State av sig. Jag tror de erbjöd mig ett tvåårskontrakt men jag ville ha ett längre, så jag skrev på för fyra år med Detroit. 

Om du jämför det här laget med andra lag du stött på under dina år i ligan, är det något som är i närheten av att vara lika bra?

– Nej. Inte med de vapnen vi har. Vi har Klay och Steph som kan vara de två bästa skyttarna någonsin. Och så har vi DeMarcus nu under korgen, som hjälper oss med en tyngd som vi kanske saknade i början av säsongen. Och sen ”KD” som enligt mig är den bästa spelaren i ligan. Så det är inte lätt att vara motståndarlag och försöka försvara mot vårt lag. Och sen har vi spelare som mig själv och alla andra vi har – du kan inte bara lämna oss öppna och låta oss skjuta. Jag tycker vi har ett väldigt vasst lag, jag har inte sett något sånt här innan. 

I laget finns en grupp som Jerebko umgås med mycket också utanför planen: Stephen Curry, Klay Thompson, Andrew Bogut och Draymond Green.

– On the road är vi ett gäng som brukar hänga. Vi är ett gäng som brukar spela kort. Jag, Steph, Klay, Andrew och Draymond, vi spelar alltid kort. När vi är i en tråkig stad där ingen vill gå ut och käka, då lirar vi kort på rummet. Jag ser dem mer än vad jag ser min familj under en säsong nästan. 

Vem vinner på korten då, det är väl du?

– Det är jag. 

Haha. Säkert? 

– Det är jag. Jag har spelat kort länge. Vi och Portland har längst restider i hela ligan, och kort får flygningarna att gå mycket snabbare. Sen är jag ganska bra på att spela kort också. Så det är alltid kul när man vinner. 

Har du spelat mycket? Onlinepoker också?

– Jag gjorde det. Fast jag spelade så mycket att jag sa till mig själv: ”nu får du fan sluta.” När jag spelade i Plannja, då höll jag på med Svenska spel… Varje gång man kom hem från en träning så drog man in och spelade poker. Och så spelade vi i laget, på bussresor och så där, så det blev för mycket. Så jag sa till mig själv: ”nu får du sluta.” Nu spelar jag bara på skoj, när man lirar med laget. 

”Man rör sig knappt från rummet”

Vilka är de där tråkiga städerna du pratar om – och vilka är det som är de roliga?

– Det är ganska lätt att lista ut. När du åker till New York finns det alltid nåt gött att käka, på bra restauranger, och det finns nånting att göra. Samma i LA, och det är fint väder. Dallas är en nice stad också, många goa restauranger. Men sen åker man till ställen som – nu kanske man inte ska kasta smuts på vissa städer, men… Memphis och Minnesota, då kan det bli kortspel på rummet och room service. Memphis är riktigt tråkigt. Och i Minneapolis rör man sig knappt från rummet. 

Men kortspelstrivseln och vädret i Los Angeles till trots – det är här uppe i bergen han trivs bäst, när han får vara med Johanna, Izabel och, sedan den 30 januari, Celine. 

– Det har blivit mindre sömn, kanske. Men nej, det har gått bra. Johanna håller ihop allt här hemma. Det är tur att hon har familj och jag har familj som hjälper till. Farsan har varit här en månad nu, min morsa var här månaden innan, och så var Johannas föräldrar här innan. Så vi har fått mycket hjälp. Välbehövlig hjälp, när jag reser så mycket. 

NHL-spelaren Mattias Ekholm och hans sambo, tv-profilen Ida Björnstad, berättade i ett uppmärksammat reportage att även om proffslivet kan verka glammigt så det kan kännas väldigt slitigt när han är borta så mycket. Är det nåt du kan känna igen dig i?

– Det är ju det som är det tuffaste just nu med att spela i NBA eller NHL eller vad det nu är. Att åka i väg från familjen en vecka eller nästan två veckor ibland, speciellt när de är så små. Det suger ju ibland. Men Johanna håller ihop allt och gör det bra. Vi ska försöka hitta en nanny också som kan hjälpa oss. 

Det gör Jerebko med pengarna

Men det är inte som att Jonas Jerebko lämnar allt till frun Johanna.

– Alltså hemma gör han allting som jag gör, när han väl är hemma. När Jonas kommer hem är det jag som släpper allt. Han tar båda barnen och jag säger ”hej då, ses sen!”, haha! Nejdå, men det funkar jättebra. Han är världens bästa pappa, säger Johanna Lundbäck Jerebko.

Jonas Jerebko på parkeringen utanför sitt hus.Foto: JOHAN ERIKSSON

Trots att Jonas Jerebkos sammanlagda inkomster från NBA-kontrakten ligger på runt 300 miljoner kronor – jo, före skatt, förvisso – så kör inte Jerebko med de extravaganser som en del sportstjärnor med feta lönecheckar lägger sig till med. 

– Nu när man har familj... Alltså, jag köper nog inget till mig själv. Jag köper mat, haha! Jag äter det jag vill äta. Sen ska man väl inte säga att man inte tänker på priserna, det gör man väl ibland. Men vill jag ha nånting att äta så äter jag det. Men när det kommer till klockor och halsband och sånt, jag har ingenting sånt. Det är liksom inte min grej. Jag gillar hellre att köpa något till Johanna eller Izabel eller mamma eller pappa eller syster eller vad det kan vara. 

– Jag hade en del bilar i början när jag spelade här, det var lite kul med bilar. Sen var det skor. Men jag får skor gratis, så… Så nu är det ingenting, faktiskt. Fastigheter och såna där grejer gillar jag att spendera pengar på, men det är väl som enda. 

– Du kommer inte få se mig i någon bling eller diamanter, det har jag sett alldeles för många kasta bort pengar på, så det gör jag inte. 

Han kör till och med samma pickup-Ford som han hade när SportExpressen besökte honom i Utah för 1,5 år sedan. Den har till och med kvar Utah Jazz-märket på registreringsskylten, något Jerebko på skämt försöker dölja.

Men när vi sågs i höstas minns jag att du körde en hel Gucci-outfit. Är kläder något som du...

– Det är Johanna som köper kläder åt mig, haha. Om jag ska var helt ärlig. Men jo, det kommer jag ihåg. Johanna hade köpt det till mig. Det får man tacka frugan för. Jag har ingen stylist, det är hon som sköter det. Alltså, jag är ganska simpel när det kommer till sånt. 

Jerebko om topplagen i slutspelet

Under lördagskvällen börjar NBA-slutspelet. Jerebkos Golden State vann Western conference och börjar mot Los Angeles Clippers. Warriors vann tre av fyra möten i grundserien och väntas göra processen kort med Clippers. 

På västra halvan är Denver och Houston de största utmanarna. Jerebko säger så här: 

– Denver har spelat riktigt bra hela säsongen. De har ett ganska komplett lag, och spelar genom sin center Jokic, som får mycket boll. 

– Houston har spelat riktigt bra nu på slutet. De är mer en mot en, och James Harden. Han skjuter väldigt mycket treor. Vi får se om det kan hålla i ett slutspel, det vet jag inte. 

Milwaukee Bucks i öst vann grundserien: 

– Det är ju Giannis Antetokounmpo som leder Milwaukee, och de har plockat in några nya spelare nu innan trade deadline, så de har ett ganska brett lag också. Men det är i slutspelet det räknas och jag tycker inte de har visat något än. 

LÄS MER: Samtalet som gjorde att Jerebko hamnade i Golden State 

LÄS MER: Jerebkos nya lyxhus – på ”Sveriges guldkust”

LÄS MER: Jerebkos miljonsatsning: ”Otroligt bra investering”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.