Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jättetalangen: "Vi är sjukt bortskämda här"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I Barça. Ludvig Håkanson flyttade till Barcelona redan som 15-åring, den här säsongen har han flyttats upp i A-laget.. Foto: FC BARCELONA

BARCELONA. Ludvig Håkanson har kallats Sveriges nästa NBA-proffs sedan han debuterade i Barcelona som 15-åring.

I en intervju med SPORT-Expressen berättar svensken nu om drömlivet i Barça, varför han kan välja bort landslaget och varför han behöver hjälp av en idrottspsykolog.

- Jag mår efter hur jag spelar och det kan vara lite farligt, säger Håkanson.

Det räcker att titta på Barcelonas klubbsjukhus på träningsanläggning och ungdomsakademin La Masia för att förstå exakt hur mycket Ludvig Håkanson bytte upp sig när han lämnade svensk basket.

18-åringen, fostrad i Alvik, stukade foten under en träning nyligen och behövde röntgas. Tre minuter senare var han hos samma läkare och vårdpersonal som tar hand om klubbens fotbollsstjärnor Lionel Messi och Neymar.

Ludvigs pappa Olle, tidigare landslagsman i basket, tycker att det säger mycket om skillnaden mellan svensk klubblagsbasket och Europatoppen.

- I Barcelona öppnar de bara en dörr så är du på sjukhuset och blir röntgad tre minuter senare. I Sverige får man ställa sig i vårdkö, säger han.

"Ludde" Håkanson, som precis fått en egen lägenhet efter att ha bott de tre första ungdomsåren på anläggningen, ler och nickar när jag återger vad pappa Olle sagt.

- Vi är sjukt bortskämda. Allt från boendet till att vi får trerättersmiddagar. De städar åt oss och tvättar våra kläder. Det är bara att njuta så länge det varar.

- Det är fler i staben än spelare när A-laget reser. Det är helt sjukt egentligen.

De äldre tar hand om de yngre

Baskethistorien är full av vittnesmål från unga spelare som knäckts av tuffa krav och konkurrens. I Barcelona försöker man i stället fungera som en familj.

De äldre storstjärnorna tar hand om de yngre spelarna. Juan Carlos Navarro, tidernas bästa poängplockare i Euroleague, kör hem Ludvig efter träningarna.

Brasilianska landslagsmannen, pointguarden Marcelinho Huertas, bjöd hem rivalen Ludvig, till sin familj så att svensken inte behövde fira sin första jul i Barcelona ensam. Och på träningarna accepterar världsstjärnor att en svensk tonåring, som varvar taktikgenomgångar med körlektioner, kan skälla ut dem.

- Man blir utskälld och man tycker det är jobbigt, men jag kan skälla ut någon också och alla vet att vi gör det för varandras bästa.

Farfar pionjär i svensk basket

Ludvig Håkanson var en talang i både fotboll och golf, men det är svårt att tänka sig att det skulle bli något annat än basket. Farfar Egon var med och grundade Alvik och blev en pionjär när han började värva amerikanska spelare.

Mamma Carolina, som nådde juniorlandslag och spelade i JB Knights och Järfälla, förvaltar nu arvet som sportchef i Alvik.

Men Ludvig hade ingen press hemifrån. Hans landslagsmeriterade föräldrar försökte i stället uppmana honom att ta det lugnt.

- Jag tog det sjukt seriöst. Från att jag var sex år gammal grät jag varje gång vi förlorade. Jag ville alltid vinna och deppade ned mig totalt om jag hade en dålig match. Då tyckte jag det var helt normalt, men nu ser jag mina syrror som är nio år och sju år och jag kan inte tänka mig att de ska ta det lika seriöst.

Redan i mellanstadiet fick han sin egen nyckel till skolan så att han kunde komma en timme tidigare än sina klasskamrater för att träna basket i gymnastikhallen. Han var bara tolv år när han skaffade sitt första gymkort.

- Det låter sjukt egentligen, men jag var sjukt motiverad. Det var basketspelare jag skulle bli. Jag ville inget annat.

Barcelonas ledarstab upptäckte passionen när han som 14-åring testades genom att träna med fyra år äldre spelare. Han orkade nästan hela passet. Först när benen inte bar honom längre gav han upp.

Han tar det fortfarande på stort allvar. På sistone har Ludvig insett att han behöver hjälp av en idrottspsykolog.

- Det är okej att förlora ibland, men när man spelar dåligt, framför allt här när basketen verkligen är ens liv... Jag blir stressad när jag spelar dåligt och tänker: "Vad fan är det som händer?". Det är något jobbigt, det är något jag har problem med. Jag mår efter hur jag spelar och det kan vara lite farligt.

Hur gör man för att ändra på det?

- Det enda jag vet är att träna mer. Sedan kanske inte det är det bästa. Om man missat en massa skott en match då kanske man fortsätter att skjuta och skjuta. Man kanske tänker på det för mycket.

Många tar hjälp av idrottspsykolog.

- Jag har inte gjort det än, men det är något som jag planerar att göra. Jag ska göra det. Om det hjälper ska jag absolut göra det. Min mamma kan en del om det där och ger mig lite småtips, men jag prövar gärna någon annan än min mamma, säger han och skrattar.

Förts upp i A-laget

Den här säsongen har Håkanson förts upp till A-laget för att se och lära. Han är tredjevalet som pointguard efter stjärnor som brasilianske landslagsmannen Marcelinho Huertas och tjecken Tomas Satoransky som nobbat NBA-bud från Washington Wizards för att fortsätta i Barcelona. Håkanson är den första spelaren sedan Navarro, 34, som kommit upp genom ungdomsleden.

- Jag spelar bara om någon är skadad, men det är klart att jag är stolt över att jag nästan är med.

Trots konkurrensen har Håkanson redan fått spela både i Euroleague och i spanska ligan.

- Det finns inga skitminuter i Barcelona, men de gånger jag kommit in när jag gjort riktiga minuter, när ett misstag betyder något och du kan hjälpa laget att vinna, har varit roligare än när det är två minuter kvar och vi leder med 20 poäng.

Han tycker att svensk basket har mycket att lära av hur man vågar använda ungdomar i Spanien.

- Så mycket kan det inte skada att stoppa in en ung spelare. Varför ska fem 35-åringar spela 30 minuter var, jag fattar inte det.

EM-missen grämer

Träningarna med Barcelonas stjärnor har varit nyttiga.

- Man lär sig mycket detaljer. Jag kan se hur Navarro använder screener och rör sig. Även om han inte är så bra fysiskt hittar han alltid sätt att bli fri. Men jag tar saker från alla spelarna.

Nästa säsong kan det bli aktuellt med en utlåning. Håkanson är för talangfull för att spela de flesta matcherna i Barcelonas B-lag.

- Antingen blir det bara A-laget eller så blir jag utlånad till något annat lag i den spanska högstaligan, avslöjar Håkanson.

Det grämer honom fortfarande att Sverige missade årets EM-slutspel.

Tio spelare nobbade EM-kvalet, bland annat Boston Celtics Jonas Jerebko som bestämde sig för att i stället satsa på sin egen karriär. Beslutet var omdiskuterat, men Håkanson öppnar nu för att han också kommer att tvingas välja bort landslaget framöver.

- Jonas har ett jätteviktigt år nu i NBA. Han tänker på vad som är bäst. Han vet alla för- och nackdelar själv så man får respektera hans val. Alla år kan han inte vara med. Jag kommer inte heller kunna vara med varje år.

Han har ingen brådska att göra de äldre landsmännen Jerebko och Jeff Taylor sällskap i NBA.

- Det är klart att NBA är en dröm, men det är fortfarande långt borta. Men att ha en ordinarie plats i Barças A-lag får jag nöja mig med också.

Han ler innan han fortsätter.

- Det är bra det också.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.