Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jätteskandal i OS – avslöjas av videon

Charlotte Kalla var en av de svenska medaljörerna under mästerskapet. Här tillsammans med Marit Björgen och Krista Pärmäkoski.Foto: SVEN LINDWALL
Sebastian Samuelsson, Martin Fourcade och Benedikt Doll.Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY
Foto: ARD
Foto: ARD

En hemlig video avslöjar att dopingtesterna under OS 2018 kan ha blivit manipulerade.

Laboratoriet i Pyeongchang hade stora säkerhetsbrister.

– Det är galenskap, säger Schweiz lagläkare Lukas Weisskopf till tv-kanalen ARD.

– Från och med nu är alla dopingprov i det där labbet helt värdelösa, säger advokaten Michael Lehner.

Skandalen i Sotji 2014 skakade om hela idrottsvärlden. Ryssland hade hittat ett system för att dopa sina stjärnor och ändå få grönt ljus på testerna.

Genom ett hemligt hål i väggen inne på dopinglabbet kunde de byta ut de nya dopingproverna mot gamla, som innehöll rent urin.

Inför OS i Pyeongchang 2018 lovade internationella olympiska kommittén (IOK) att dopingtesterna skulle vara säkrare och mer omfattande än någonsin.

Men nu avslöjar den tyska tv-kanalen ARD att det fanns stora brister i säkerheten.

 

LÄS MER: Här är alla Sveriges medaljer i Pyeongchang 

Videon avslöjar allt

De har tagit del av en video från en visselblåsare, som visar hur dopingprover lämnades obevakade i Pyeongchang. Det var fritt fram för obehöriga att komma åt allting.

– Kontrollrummet borde alltid vara övervakat, framför allt när prover har tagits och dokument ligger framme, säger dopingkontrollanten Volker Laakman som uttalar sig som expert i ämnet.

ARD har visat upp videon för Schweiz lagläkare Lukas Weisskopf, som själv var på plats och arbetade i Pyeongchang. Han reagerar starkt när han får se hur enkelt det var att komma åt dopingproverna. Låset på kylen var till och med öppet.

– Allt är öppet, helt öppet. Man kan manipulera allting, man kan slänga allting, säger Weisskopf.

– Det är galenskap.

ARDFoto: Låset är öppet på kylen med dopingprover.

Pampen: ”Jag blir chockad”

Avslöjande i ARD kan också få stora konsekvenser.

De idrottare som åkt fast för doping under OS i Pyeongchang kan nu enkelt hävda att systemet inte var säkert, att deras prover kan ha bytts ut mot någon annans.

– Nu går att bevisa med video att labbet inte fungerade som det skulle, säger advokaten Michael Lehner.

– Det är en stor chans att man blir frikänd på grund av det här. Det finns inget enklare försvar. Från och med nu är alla dopingprov i det där labbet helt värdelösa.

ARDFoto: Rummet med dopingprover är helt obevakat.

Andrea Gotzmann, ordförande i Tysklands nationella antidopingbyrå, kräver att IOK agerar och stärker upp sitt antidopingarbete inför kommande OS.

– Jag blir chockad över att antidopingarbetet saknar professionalism i ett av världens största idrottsevenemang, säger Gotzmann i ARD.

Hon menar att IOK måste börja betala för sig. I dag erbjuder de ingen lön för dopingkontrollanterna, utan de är på plats som volontärer.

– Jag vet kolleger i Norge som vägrade åka dit. De erbjuder en professionell service som man faktiskt måste betala för, säger Gotzmann.

Sverige hade två dopingkontrollanter på plats i Pyeongchang.

 

LÄS MER: Norge förklarar bojkotten: "Någon måste sätta ner foten" 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.