Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jätteskandal i OS – avslöjas av videon

Charlotte Kalla var en av de svenska medaljörerna under mästerskapet. Här tillsammans med Marit Björgen och Krista Pärmäkoski. Foto: SVEN LINDWALL
Sebastian Samuelsson, Martin Fourcade och Benedikt Doll. Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY
Foto: ARD
Foto: ARD

En hemlig video avslöjar att dopingtesterna under OS 2018 kan ha blivit manipulerade.

Laboratoriet i Pyeongchang hade stora säkerhetsbrister.

– Det är galenskap, säger Schweiz lagläkare Lukas Weisskopf till tv-kanalen ARD.

– Från och med nu är alla dopingprov i det där labbet helt värdelösa, säger advokaten Michael Lehner.

Skandalen i Sotji 2014 skakade om hela idrottsvärlden. Ryssland hade hittat ett system för att dopa sina stjärnor och ändå få grönt ljus på testerna.

Genom ett hemligt hål i väggen inne på dopinglabbet kunde de byta ut de nya dopingproverna mot gamla, som innehöll rent urin.

Inför OS i Pyeongchang 2018 lovade internationella olympiska kommittén (IOK) att dopingtesterna skulle vara säkrare och mer omfattande än någonsin.

Men nu avslöjar den tyska tv-kanalen ARD att det fanns stora brister i säkerheten.

 

LÄS MER: Här är alla Sveriges medaljer i Pyeongchang 

Videon avslöjar allt

De har tagit del av en video från en visselblåsare, som visar hur dopingprover lämnades obevakade i Pyeongchang. Det var fritt fram för obehöriga att komma åt allting.

– Kontrollrummet borde alltid vara övervakat, framför allt när prover har tagits och dokument ligger framme, säger dopingkontrollanten Volker Laakman som uttalar sig som expert i ämnet.

ARD har visat upp videon för Schweiz lagläkare Lukas Weisskopf, som själv var på plats och arbetade i Pyeongchang. Han reagerar starkt när han får se hur enkelt det var att komma åt dopingproverna. Låset på kylen var till och med öppet.

– Allt är öppet, helt öppet. Man kan manipulera allting, man kan slänga allting, säger Weisskopf.

– Det är galenskap.

ARD Foto: Låset är öppet på kylen med dopingprover.

Pampen: ”Jag blir chockad”

Avslöjande i ARD kan också få stora konsekvenser.

De idrottare som åkt fast för doping under OS i Pyeongchang kan nu enkelt hävda att systemet inte var säkert, att deras prover kan ha bytts ut mot någon annans.

– Nu går att bevisa med video att labbet inte fungerade som det skulle, säger advokaten Michael Lehner.

– Det är en stor chans att man blir frikänd på grund av det här. Det finns inget enklare försvar. Från och med nu är alla dopingprov i det där labbet helt värdelösa.

ARD Foto: Rummet med dopingprover är helt obevakat.

Andrea Gotzmann, ordförande i Tysklands nationella antidopingbyrå, kräver att IOK agerar och stärker upp sitt antidopingarbete inför kommande OS.

– Jag blir chockad över att antidopingarbetet saknar professionalism i ett av världens största idrottsevenemang, säger Gotzmann i ARD.

Hon menar att IOK måste börja betala för sig. I dag erbjuder de ingen lön för dopingkontrollanterna, utan de är på plats som volontärer.

– Jag vet kolleger i Norge som vägrade åka dit. De erbjuder en professionell service som man faktiskt måste betala för, säger Gotzmann.

Sverige hade två dopingkontrollanter på plats i Pyeongchang.

 

LÄS MER: Norge förklarar bojkotten: "Någon måste sätta ner foten" 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.