Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis reaktion efter OS-beskedet

Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bach.Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Shinzo Abe, Japans premiärminister.Foto: YOSHITAKA SUGAWARA / AP TT NYHETSBYRÅN
Sarah SjöströmFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Två av Sveriges största medaljhopp, Daniel Ståhl och Armand Duplantis.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

OS i Tokyo avgörs 2021.

IOK bekräftar på sin officiella hemsida att spelen flyttas fram till ”ett datum efter 2020 men senast sommaren 2021”.

”Det är klart att det är tråkigt med tanke på min fina form, men människors hälsa och säkerhet är mycket viktigare”, skriver Armand Duplantis i ett sms.

Japans premiärminister Shinzo Abe hade vid lunchtid, svensk tid, ett telefonmöte med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Där bad han Bach om ett snabbt beslut i OS-frågan, enligt japanska NHK.

Nu kommer Abe med besked.

Enligt premiärministern är han överens med IOK om att flytta  fram spelen till sommaren 2021.

– Jag föreslog en framflyttning av OS på runt ett år, och ordförande Bach svarade med att han var 100 procent överens, säger Abe enligt TT.

IOK:s exekutiva kommitté diskuterade senare under tisdagen uppskjutningen under ett akut OS-möte och officiella besked kom kort därefter.

Internationella olympiska kommittén (IOK) bekräftar i ett uttalande på sin officiella hemsida att OS i Tokyo flyttas fram till ”ett datum efter 2020 men senast sommaren 2021”.

Sarah Sjöström: ”Hade varit orättvist”

SOK:s ordförande Mats Årjes säger så här i ett pressmeddelande:

– Ett klokt beslut som SOK ställer sig bakom. Vi har ett globalt nödläge och att genomföra tävlingar som skulle innebära hälsorisker var inte ett alternativ. IOK har haft en arbetsgrupp tillsammans med världshälsoorganisationen WHO sedan början av februari månad så vi vet att det här är ett beslut som är väl underbyggt med hjälp av experter och flera parter.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo fyller i:

– Det är bra att det kommer ett besked redan nu. Det är viktigt så vi kan förbereda våra aktiva, ledare och förbund inför spelen i Tokyo 2021. Vårt viktigaste fokus nu är att finnas tillgängliga för aktiva och ledare för att skapa skräddarsydda planer för var och en. Vi vill visa omsorg om de aktiva, svara på frågor, och för att exempelvis hjälpa till att lösa en del praktiska saker kring deras vardag och träningssituationer.

Det svenska guldhoppet Armand Duplantis skriver till SportExpressen i ett sms:

”Det är klart att det är tråkigt med tanke på min fina form och att jag känt att jag skulle ha en god chans att ta hem en guldmedalj. Men jag har full förståelse för beslutet. Människors hälsa och säkerhet är definitivt mycket viktigare”.

Premiärministerns OS-besked kom samtidigt som den svenska simstjärnan Sarah Sjöström intervjuades i P4 Extra.

– Det är som det är, vi får försöka göra det bästa av situationen. Det är vi experter på, alla elitidrottare: Vi är vana att hantera ovissheten, säger Sjöström.

– Det bästa vi kan göra är att försöka ta det lite lugnt nu ett tag och sedan starta om träningen igen. Alla idrottare har inte möjlighet att träna nu, det är det som är det största problemet. Det hade varit orättvist om de höll OS i juli som planerat.

Stavhopparen Angelica Bengtsson håller med.

– Det känns rätt bra. Många nationer har stängt arenorna och det vore inte rättvist om inte alla fick samma förutsättningar inför OS, säger hon i programmet.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.