Jan-Ove Waldner hyllas över hela världen efter sin sista match i går. Foto: Henrik Isaksson/IblJan-Ove Waldner hyllas över hela världen efter sin sista match i går. Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Jan-Ove Waldner hyllas över hela världen efter sin sista match i går. Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Foto: Henrik Isaksson/IblFoto: Henrik Isaksson/Ibl
 Foto: Henrik Isaksson/Ibl

Jan-Ove Waldner hyllas över världen

Publicerad

I går spelade Jan-Ove Waldner karriärens sista match framför lyriska åskådare i Stockholm – men avskedet gjorde avtryck även utanför Sveriges gränser.

Över hela världen rapporterar man om legendarens sorti, bland annat i Waldner-älskande Kina.

"Det evigt gröna trädet har nått slutet", skriver kinesiska Sohu.

I måndags som klubben Spårvägen meddelade att J-O Waldner skulle spela sin sista match på elitnivå. Och avskedsföreställningen blev en folkfest.

Hundratals människor dök upp till Liljeholmshallen och fick se Waldner slå Simon Arvidsson och falla mot Andreas Törnkvist. Efter matcherna fick Waldner stående ovationer.

– Det går inte att ha det bättre, synd att vi inte hade en större hall bara. Vi hade nog kunnat få hit 1500 personer, sa Waldner i går.

Jan-Ove Waldner hyllas i världen

Men det är inte bara i Sverige som Waldners avsked gjorde avtryck. Mediekanaler över hela världen har uppmärksammat gårdagens bitterljuva sorti.

"Världen bäste sa farväl", skriver danska Ekstrabladet.

"I Sverige nämns han på samma nivå som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Zlatan Ibrahimovic."

"Mozart har lämnat bordet"

Även brittiska Reuters har rapporterat om händelse i Liljeholmshallen.

"En karriär där han reste runt världen och slog de bästa spelarna i världen slutade med en anspråkslös match med hans klubb Spårvägen", skriver Reuters.

I Tyskland, där Waldner spelat som proffs, använder man sig av svenskens klassiska smeknamn.

"Det här var slutet på en fantastisk karriär. Farväl, Waldner. Mozart lämnar bordet", skriver Der Spiegel.

Kina: "Kom till Peking!"

Självklart har flera tidningar i Waldners andra hemland Kina också skrivit om avskedet.

"Det evigt gröna trädet har nått slutet", skriver kinesiska Sohu.

"Han har haft en otrolig karriär som rymt ovärderliga framgångar och minnen."

"Han stred mot flera generationer kinesiska bordtennisspelare i tjugo år, han är en ikon inom sporten", skriver QQ.

"Nu när 'Trädet' inte spelar längre, kommer han att komma till Peking och starta en bar?", skriver China.com.

Får hälsningar av Barcelona-stjärnan

Waldner har fans på de mest oväntade ställen. Barcelona-stjärnan Arda Turan twittrade i går ut ett klipp på en sekvens i matchen mot Törnkvist, då Waldner stod för en läcker backhandserveretur utan att ha ögonen på bollen.

"Han är bordtennisens Mozart! J-O Waldner spelade sin sista match i dag. 50 år och ser fortfarande stark ut. Legend!", skrev Turan.

 

SE J-O:s MAGISKA BOLL FRÅN I GÅR

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag