Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan-Ove Waldner: "Det är en katastrof"

Jan Ove Waldner och Mikael "Äpplet" Appelgren
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Foto: Tommy Pedersen

Den klassiska pingisklubben Spårvägen kan tvingas bort från SL-hallen i Midsommarkransen.

Men landstingets planer får tummen ner från Spårvägen-ikonerna Jan-Ove Waldner och Mikael "Äpplet" Appelgren.

– Det är en katastrof, säger Waldner.

– Nu kommer vi behöva säga nej till en massa ungdomar och det är inte rätt, säger Appelgren.

SL-hallen i Midsommarkransen har en självklar plats i svensk bordtennishistoria. Innanför de anrika väggarna har legendarer som J-O Waldner och Mikael Appelgren tillbringat åtskilliga timmar på att förädla tekniken som skördat stora framgångar åt Sverige.

Men nu ser det ut som att Spårvägens pingisklubb får leta efter en ny lokal. Stockholms läns landsting planerar nämligen att förvandla SL-hallen till Spårvägsmuseets nya hemvist. Museet ligger just nu i Söderhallen, men den marken har sålts till Stockholms stad, som ska bygga bostäder.

"Vi måste agera"

Appelgren har engagerat sig i kampen för att Spårvägen ska få behålla sin hall.

– Vi har i dagsläget två hallar: SL-hallen och i Liljeholmen. Men vi skulle egentligen behöva en tredje, säger Appelgren.

– Inget är beslutat än, men det ligger på agendan och då måste vi agera. Vi har 700 ungdomar och tre pensionärsklubbar som kör hos oss. Nu kommer vi behöva säga nej till en massa ungdomar och det är inte rätt.

Vad kan ni göra?

– Det enda sättet är att använda medierna. Jag sa åt min kille som sköter Facebook att vi skulle lägga ut det. Man måste gå vägarna som man kan.

Spårvägen kan tvingas flytta från SL-hallen

Waldner instämmer i sin väns upprördhet.

– Det är ett problem överhuvudtaget i Stockholm för idrotten, det finns för få hallar, och så ska de börja ta bort hallar. Det är en katastrof. Vi får in ungdomar som kanske skulle hitta på andra dåliga saker. Och det här är en av de största klubbarna i Europa. Man kan kolla på spelarna vi har fostrat genom åren. Vi har vunnit alla titlar som finns i både junior- och seniorklasserna.

– Det skulle vara en katastrof för Stockholmspingisen och illa för svensk pingis i stort, eftersom vi får fram många bra spelare.

– Man ser ner på idrotten överallt. Man ska ju egentligen öka på med sånt, för det finns andra saker som ungdomar kan halka in på. Idrotten är superviktig.

"Vill inte sätta ungdomar på gatan"

Appelgren har själv satt i gång en dialog med landstinget.

– De vill försöka hjälpa till. Men i slutändan kanske de måste sno lokalen från oss. Det är Stockholms stad som har bestämt att det ska bli bostäder på Södermalm. Det bor tydligen inte tillräckligt med folk på Södermalm, säger han.

Museet ska stå klart 2018, men Spårvägen kan flyttas redan om ett år. Just nu letar landstinget och Stockholms stad efter andra lokaler åt föreningen.

– Vi har just nu inga andra alternativ. Det är inte lätt att hitta en lokal till ett spårvägsmuseum, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på landstingets trafikförvaltning, till SVT. 

– Vi vill naturligtvis inte sätta ungdomarna på gatan, men vi behöver också hitta en lokal till museet.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.