Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jämförbart med Ali, Maradona och Bolt”

Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Lundgren, 55, tennisproffs och tennistränare.

”Jag satt klistrad framför tv:n och att jag var grymt nervös. När Björn förlorade fjärde set trodde jag att det var kört och de trodde han själv också har han sagt. Matchen är en klassiker mellan två legender. Fem raka segrar i Wimbledon har bara Björn och Roger Federer klarat av att vinna i modern tid”.

Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

Janne Gunnarsson, 58, tennisproffs och expertkommentator.

”Jag var i Danmark och spelade en turnering och såg finalen med alla på den tennisklubben. Alla matcher ställdes in när Björn spelade finalen. En otrolig match som jag tror vi lärde oss mycket av. Framför allt att aldrig ge upp. Jag själv fick en bättre vinnarskalle tack vare Björn.”

Glenn Hysén, 60, fotbollslegendar.

”Det är ju helt sjukt, ja på gränsen till het galet det Björn lyckades med. Han öppnade vägen för andra tennisspelare som såg att allt var möjligt. Jag minns en match vi skulle spela med IFK Göteborg som sköts upp när Björn spelade en stor final. Vi fick stå och vänta i spelargången. Så stor var han.”

Tommy Engstrand, 80, radio och tv-ikon.

”Jag rankar Björns seger som en av de största händelserna jag varit med om under mina 50 år som journalist. Jämförbart med Muhammad Alis seger i den afrikanska djungeln 1974 mot George Foreman, Diego Armando Maradonas solomål mot England i Argentina och Usain Bolts världsrekordlopp i friidrott.”

Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Anette Norberg, 53, dubbel olympisk mästare i curling.

”Jag minns att jag såg matchen med min pappa på mitt favoritställe. Med tanke på alla duktiga tennisspelare som följde i hans fotspår så var segern så klart betydelsefull för tennisen men också för idrotts-Sverige. Björn är så klart en av de allra största i svensk idrott”.

Anders Järryd, 58, tennisproffs och Davis Cup-hjälte.

”Finalen är en klassiker. Tänk att Björn kunde resa sig efter det brutala långa tiebreaket i fjärde set. ”Iceman” i sitt esse! Så cool han var. Jag får gåshud när man ser kungen vinna till slut. Det var en seger som gjorde att alla vi spelare tränade hårdare och lägga ner mer tid på sporten som vi älskade.”

Foto: TOMAS LEPRINCE

Björn Hellberg, 75, författare och tennisorakel.

”Det var den mest rafflande tennismatch jag dittills upplevt och har knappast sett någon med större spänning efteråt heller. Thrillern var så tät att jag kände ett akut illamående när det var som mest nervdallrande. De kontrasterande spelstilarna skapade extra puls åt innehållet”.

Marie-Helen Östlund, 54, världsmästare på skidor.

”Björns fem finalsegrar i Wimbledon har betytt mycket för tennisen, men även för svensk idrott. Han var en stor stjärna, men ändå så ödmjuk.  Björn blev med sina stora segrar en fin ambassadör för Sverige. Han har nog betytt mer för Sverige än vad vi kunnat tro.”

Mikael Appelgren, 58, världsmästare i bordtennis.

”Jag såg alltid Björns stora matcher, ofta när jag var på något pingisläger. Finalen mot McEnroe 1980 var jag hemma. Björn hade en annorlunda spelstil, det är en jättebedrift att han vann fem år på gräset i Wimbledon. Hans passerslag var enorma. Björn var stark i psyket och vek aldrig ner sig. Han blev en av världens mest kända människor.” 

Foto: BILDBYRÅN

Agneta Andersson, 59, dubbel olympisk mästare i kanot

”Det har gått många år nu sedan Björn vann sin sista final i Wimbledon. Han har med sina stora segrar påverkat tennissporten på ett positivt sätt och har förstås betytt mycket för de yngre spelarna som kom efter honom. Björn visade att allt var möjligt med sina segrar.”

Joakim Nyström, 57, tennisproffs och tennistränare.

”Jag tittade på matchen hemma i Skellefteå och när Borg förlorade fjärde set hade 99 av 100 spelare förlorat avgörande set med 6-2. Men det fanns en spelare på den här tiden som kunde vända ett sådant underläge: Det var Björn. Det var hans styrka, att han aldrig gav sig. Jag firade hans seger med att köpa en glass och gå och träna.”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.