Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag vägde 110 kilo och gömde mig”

Snackisar och nyheter i ”Sportklubben” med Philip Gadd och Erica Carlsson. Se avsnitten på Expressen TV och Viafree.
Foto: BRUNO LEMOS / Ap

Mark Occhilupo är en ikon inom surfvärlden. 

Nu öppnar ”Occy” upp om sin kamp mot mental ohälsa och alkoholmissbruk. 

– Jag var paranoid, säger Occhilupo enligt news.com.au.

Mark Occhilupos resa från surfingens amatörnivå till den absoluta toppen gick snabbt. Australiern började surfa som 13-åring, och utmärkte sig tidigt som en av landets bästa i hans ålder. Därefter gick utvecklingen snabbt – som 17-åring var han rankad trea i världen och tävlade mot de allra bästa. 

Men bara efter några år på toppen av vågen hade ”Occy” fått nog av proffslivet. Han mådde dåligt och flyttade hem till Australien. 

– Jag kom hem och gick i ide. Jag gick upp väldigt mycket i vikt, vilket i sin tur gav mig ångest. Jag var paranoid över att någon skulle se mig så. Jag stannade inne, och det blev en snöbollseffekt, säger Occhilupo enligt news.com.au

”Vägde 110 kilo och gömde mig”

Som 20-åring började han ta till alkohol för att dämpa ångesten, och Occhilupo hade snart utvecklat ett missbruk. 

– När jag lämnade touren var jag ansedd som väldigt bra. Sedan var jag i princip ingenting, jag vägde 110 kilo och gömde mig för världen. Jag självmedicinerade med alkohol, vaknade upp bakis och gick tillbaka till spritbutiken, säger surfstjärnan. 

Vägen tillbaka in i sporten kom med hjälp av ett erbjudande från ett sponsor, som ville spela in en reklamfilmsserie. Occhilupo bestämde sig för att komma i form till inspelningen, och träningen inför projektet gjorde honom motiverad att göra comeback som surfare. Och 1999 – över tio år efter genombrottet – överraskade ”Occy” hela surfingvärlden när han tog hem VM-titeln. 

Har blivit nykter

Occhilupo vill vara öppen med att hans mentala besvär fortsatte även efter vändpunkten i karriären, men berättar att han nu varit nykter i två år och hoppas förbli det livet ut. 

– Det är viktigt för mig att dela med mig av min historia, det kanske hjälper andra. Förhoppningsvis gör den det. 

Den i dag 53-årige Mark Occhilupo har två barn tillsammans med fästmön Jessica Crawford. 

https://www.instagram.com/p/B4bz2E1n4j-/https://www.instagram.com/p/B2xqQKHHA46/

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.