Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag upplevde honom alltid som väldigt rar”

Foto: AARON POOLE / STELLA PICTURES/PACIFICCOASTNEWS/AVALON.RED B4
Foto: MICHAEL OWEN BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kobe Bryant uppmärksammades på nattens Grammys i Staples Center, Los Angeles.
Foto: MATT SAYLES / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Kobe Bryant var mer än en basketstjärna.

Därför är Los Angeles i dag en stad i sorg.

– Det känns väldigt konstigt att han är borta, säger sportjournalisten Annika Duncan, som bott i LA sedan tidigt 90-tal och är en av få svenskar som fått chansen att intervjua honom genom åren.

Helikopterolyckan på söndagsmorgonen i LA-förorten Calabasas, där legendariske Lakersstjärnan Kobe Bryant och hans 13-åriga dotter Gianna var två av nio dödsoffer, lade en sorti över sport- och nöjesstaden på den amerikanska västkusten.

Nyheten om olyckan kom ut mitt på dagen när Hollywood förberedde sig för ännu en stor underhållningsshow, den årliga Grammygalan,.

Och den ägde rum i Los Angeles Lakers hemmaarena, Staples Center.

En multiarena för 19 000 åskådare som delas av NHL-klubben LA Kings och NBA-lagen Lakers och Clippers.

Beskedet skakade Los Angeles

Det var här Kobe Bryant under så många år var den store artisten.

Med sina fem NBA-titlar och två OS-guld var han ikonen. Legendaren.

Den störste diamanten i en samling, där de andra lysande stenarna hade namn som Magic Johnson, Kareem Abdul Jabbar och Shaquille O´Neal.

Kobe Bryant kom till Lakers direkt från gymnasiet och spelade ut sin karriär i La-La-Land.

Han lade av 2016, men satt genast i gång olika idrottsprojekt för ungdomar för att hålla dem borta från trubbel.

När budet om hans bortgång kom denna januarisöndag skyndade hans fans ut till olika platser runt om i Los Angeles, där Kobe levt och verkat.

Minneslunder skapades, brinnande ljus och bilder lades på plats intill hans Lakerströja med nummer 24 på ryggen.

Spontana talkörer ropade ”Kobe, Kobe, Kobe” utanför LA Live i downtown Los Angeles.

Doc Rivers i tårdrypande intervju

Clippercoachen Doc Rivers grät öppet i en tv-intervju, grannar berättade om Kobes vänliga leende och goda råd på väg ut från Starbucks med morgonkaffet i handen och en supporter formade kanske orden bäst framför NBC-kameran i den tidiga nyhetssändningen på söndagskvällen.

– Kobe är att likna vid Los Angeles gudfader. Allt kretsade kring honom.

Bryant bodde sedan många år tillbaka med sin hustru Vansessa och makarnas fyra döttrar i Newport Beach i Orange County.

Men han hade engagemang över hela södra Kalifornien.

Hans senaste satsning på The Mamba Sport Academy låg på andra sidan staden, i den nordvästra förorten Thousand Oaks.

Det var dit han var på väg för att coacha sin dotters basketlag i en cup denna söndag.

Annika Duncan minns Kobe Bryant

Annika Duncan intervjuade Kobe för Radiosporten första gången när han kom till Lakers som 18-åring i mitten av 90-talet.

– Han hade ju delvis växt upp i Italien och pratade både italienska och spanska, så han hade en välvillig inställning till oss europeiska journalister. Han gillade att prata om fotboll och jag upplevde honom alltid som väldigt rar och trevlig. Han berättade gärna om sin pappa, som spelade basket i Italien, och sin uppväxt.

Annika Duncan gjorde ett flertal intervjuer med Kobe Bryant genom åren. Från en stor intervju 2012 minns hon hans givmildhet.

– Lakers hade förlorat mot Detroit, men han kom ändå ut och pratade länge med mig. Jag fick alltid känslan av att han hade större förståelse för oss europeiska journalister därför att han hade bott i Europa. Och kanske för vi inte tjatade om statistiken och resultatet från den senaste matchen utan ställde andra frågor. Det var helt fantastiskt att få sitta länge och prata med honom om andra saker. Jag minns att hans råd till svenska ungdomar var att göra vad han själv hade gjort och det var att jobba hårt, berättar Annika Duncan.

Hon var hemma i huset i Riverside när hon hörde den tragiska nyheten om Bryants bortgång.

– Det känns väldigt konstigt att han inte finns med oss längre. Jag blev alldeles stum när jag hörde om helikopterolyckan, säger hon.

En granne i Newport Beach summerade sin beundran för Kobe Bryant så här:

– Han tog hand om alla barnen här och betalade deras frukost om de skulle iväg och spela basket på helgerna. Han må ha vunnit en massa medaljer och utmärkelser, men för oss var Kobe den där föräldern vi alla ville vara.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.