"Jag trodde att det skulle gå åt helvete"

Publicerad

Henrik Karlström, elitseriespelare i bandy, attackerades av en björn under älgjakten.

Under kampen med 100-kiloshonan fick han stora köttsår på händerna, armarna och huvudet.

– När jag väl låg under björnen tänkte jag att det skulle gå åt helvete och att jag inte skulle klara det, säger han från sjukhuset.

Tillsammans med jaktlaget var Edsbynmålvakten Henrik Karlström, 20, i skogarna norr om Voxnabruk i Hälsingland i går morse.

Under passet började hans två år gamla jämthund uppträda konstigt.

– Den sprang och blev på samma ställe länge. Sen kom han tillbaka. Då gick jag en liten bit och såg färska älgspår i snön åt det håll hunden varit.

"Hör hur det grymtar"

Hunden är duktig på att markera på älg, så Henrik Karlström smög i den riktningen.

Det enda han såg var ungskog. Han blev misstänksam.

– Då såg jag färsk björnskit på backen. Jag såg snön smälta på skiten. I det läget drog jag upp bössan och hör då hur det grymtar tio meter framför mig i buskarna. Då går en björn ut där.

– Jag väntar med att skjuta. Jag tänker att om jag har tur så vänder björnen och går. Men då rusar den mot mig och då skjuter jag.

Efteråt konstaterades att han missat björnen. Men plötsligt låg han under den drygt hundra kilo stora björnhonan.

– Jag försökte slå björnen med pipan för jag hann inte få i ett nytt skott.

– Björnen knuffade omkull mig och var över mig.

Kämpade mot björnen

Säker på att det skulle gå "åt helvete" kämpade han mot björnmamman. Han gjorde vad han kunde för att skydda sig med armarna samtidigt som han kände tänderna riva i huvudet, mot armarna och händerna.

– Jag låg på rygg och skyddade mig med armarna. Jag fick inte tag i kniv eller någonting.

Plötsligt slutade björnen sin attack.

– När jag kom upp gjorde jag ett rus mot björnen och skrek för att skrämma bort den. Jag visste inte var jag hade bössan då.

När han lokaliserat bössan sköt han ett varningsskott och anropade sina kamrater.

Missar seriepremiären

Han är omtumlad, men känner sig bättre efter att ha sytt tre olika sår på Hudiksvalls sjukhus.

– Jag har rivsår över ansiktet och ett jack bak i huvudet. Sen är det armarna, axlarna och ner mot händerna som jag har rivmärken. Det är mest bitmärken.

Henrik Karlström är samtidigt tacksam.

– Jag är jävligt glad att det gick så pass bra. Det kunde ha blivit mycket värre.

Nästa fredag har hans lag Edsbyn elitseriepremiär mot Bollnäs. Men några matcher lär det inte bli än på ett tag med stygnen i händerna.

Ett eftersöksteam från länsstyrelsen spårade upp en björnhona och en unge och avlivade djuren vid 16-tiden. Detta med stöd av jaktlagen eftersom björnen attackerat en jägare och man inte vet om djuret är skadeskjutet. Björnungen bedömdes inte klara sig själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


3

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag