Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag kan inte vara tyst om det här"

MTG:s lokaler i Stockholm. Foto: Sven Lindwall
Isabel Boltenstern Foto: ANDREAS L. ERIKSSON / BILDBYRÅN

En högt uppsatt chef på mediebolaget MTG anklagas för att ha satt i system att kränka och utöva maktmissbruk mot medarbetare.

Efter en internutredning beslutades att mannen fick behålla sin position.

Detta kritiseras nu starkt av tv-profilen Isabel Boltenstern, som arbetade på den utpekade chefens redaktion mellan åren 2013-2015.

"Nu har jag nått någon form av gräns där jag högaktningsfullt skiter i om jag blir portad från den här branschen - jag kan inte vara tyst om det här" skriver hon på sin blogg. 

Dagens Nyheter kunde i förra veckan berätta om en sexistisk, kvinnofientlig och kränkande kultur på mediebolaget MTG. 

Flera källor till tidningen har klivit fram och berättat om mobbning, personpåhopp och en utbredd tystnadskultur, där en högt uppsatt manlig chef på en av företagets redaktioner ska ha varit drivande.

– Han har ingen spärr och öser på. Det kommer så mycket grodor och kränkningar ur hans mun. Vuxna människor trycks ned tills de gråter, säger en kvinna till DN.

Bland annat ska kvinnor ha rangordnats efter hur "knullbara" de är och nedvärderats med kommentarer om att de "inte pallar trycket".

Får stanna efter internutredning

MTG:s vd Anders Jensen berättade för Expressen att beteendet är "helt oacceptabelt", men att chefen i fråga inte hade känt igen sig i beskrivningen.

– Jag blev väldigt ledsen när jag fick höra de här berättelserna. Det är helt oacceptabelt och ett beteende som inte hör hemma på MTG överhuvudtaget. Jag har haft ett möte med den berörda chefen och personen känner inte alls igen sig i beskrivningen, sade Jensen till Expressen. 

Han bekräftade också att företaget startat en intern utredning mot mannen efter anklagelserna. En utredning som MTG tidigare i veckan blev klara med, där det slogs fast att chefen i fråga får stanna på sin post.

– Jag kan av utredningen dra slutsatsen att de brister som funnits varit oacceptabla på flera punkter, men att de inte är av sådan karaktär att de föranleder förändringar inom avdelningens nuvarande ledning. Det är också viktigt att föra fram att den nulägesanalys som vi gjort visar på en i dag väl fungerande avdelning med en sund kultur och engagerade medarbetare, sade vd Anders Jensen i ett pressmeddelande. 

MTG:s HR-direktör, Veronica Sjöstrand, säger i samma pressmeddelande att misstagen som gjorts visat på brister i avdelningens ledarskap, men att de händelser som framkommit i utredningen skett något eller några år bakåt i tiden och att "arbetet med MTG:s kultur, värderingar och ledarskap under de senaste åren har medfört stora förbättringar".

Isabel Boltenstern rasar mot beskedet

Tv-profilen Isabel Boltenstern sade upp sig från den berörda redaktionen 2015.

Flera gånger de senaste åren har Boltenstern varit öppen med hur hon behandlats av den berörda chefen. Hon beskriver det som en "psykisk misshandel" som lett fram till att hon drabbats av utbrändhet.

Beslutet att låta chefen stanna kvar på sin post kritiseras nu starkt av Isabel Boltenstern i hennes senaste blogginlägg. 

"Ni som följt mig de senaste åren vet att jag pratat om utmattning, härskartekniker och dåligt ledarskap. Allt bottnar i hur jag blev behandlad av den chef som nu får stanna på sin post. Den psykiska misshandel han utsatte mig (och andra) för förklaras nu som "dåligt placerad humor". Jag kan inte vara tyst längre", skriver Boltenstern.

Isabel Boltenstern skriver att hon kan "skriva en bok om sina upplevelser" från den utpekade chefen gällande oacceptabelt beteende, maktmissbruk och mobbning på arbetsplatsen.

Chefen: "Jag har alltid varit snäll mot dig"

Men trots att Isabel Boltenstern redan 2014 valde att gå till redaktionsledningen för att berätta att chefen var anledningen till hennes utmattningssyndrom hände ingenting.

"Trots att jag berättade min historia 2014 hände inget. Den enda utvägen var att säga upp mig 2015, och redan då berättade jag att anledningen var den utpekade chefen och hans ledarskap. Jag sa det till den utpekade chefens ansikte. Ville att han skulle förstå att han förstört min då 23-åriga hjärna till den milda grad att den aldrig skulle kunna repareras helt igen. Hans enda svar var att han själv tyckte att han "alltid varit snäll mot mig". Ingen skuld. Ingen ånger. Ingen ursäkt. Så jag berättade för hans dåvarande chef i hopp om agerande."

"Har nått någon form av gräns"

Isabel Boltenstern beskriver också att hennes hjärna fått bestående men av behandlingen.

"Jag gjorde allt han bad om. Slet ihjäl mig för en man på ett företag som nu får sitta kvar eftersom det bortförklaras med att han blivit bättre nu. Han har mognat, sägs det. I själva verket har de flesta av hans offer lämnat, både män och kvinnor, bakom och framför kameran. Något som däremot inte blivit bättre, eller ersatts på något sätt, är min hjärna som fått bestående men. Aldrig kommer jag få tillbaka de kvalitéer jag hade."

Isabel Boltenstern säger att hon heller inte fått någon ursäkt av mannen i fråga. Hon beskriver också att en gräns passerats och att hon inte längre klarar av att vara tyst.

"Jag har länge varit rädd för honom och hur han med några enkla telefonsamtal skulle kunna förstöra min karriär. Nu har jag nått någon form av gräns där jag högaktningsfullt skiter i om jag blir portad från den här branschen - jag kan inte vara tyst om det här."

Isabel Boltenstern var nominerad i kategorin "Årets sport-tv-profil" på Kristallengalan 2017. I intervjuer beskrev hon det som en "revansch". Hon skriver att det antogs att hon menade revansch på utbrändheten. I själva verket var det en revansch mot den utpekade chefen.

"Det antogs att jag menade revansch från utbrändheten, men i själva verket var det en revansch mot honom. Ett bevis på att det inte var mig det var fel på. Det handlade aldrig om att jag inte "pallade trycket i branschen". Allt handlade om hans dåliga ledarskap, hans psykiska terror och vidriga människosyn. Men tänk. Han får fortsätta.", avslutar Isabel Boltenstern. 

Expressen har sökt den utpekade chefen.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.