Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har levt i en stor bakteriehärd”

Foto: ERIC GAY / AP SCANPIX SWEDEN
Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA

Yelena Leuchanka blev fängslad efter att ha protesterat mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko. 

Nu berättar den tidigare basketstjärnan om tiden i fångenskap – som hon beskriver som ett rent helvete. 

– De har hotat min hälsa. Jag har bott i ett stort bakterienäste, säger Leuchanka till spanska Marca. 

Den vitryska basketstjärnan Yelena Leuchanka greps av polisen för två veckor veckor sedan efter att ha deltagit i två fredliga protester mot Belarus diktator och president Aleksandr Lukasjenko. 

37-åringen, som har spelat i damernas motsvarighet till NBA, släpptes nyligen av polis efter att ha betalat en bötessumma efter totalt 15 dagar i Okrestina-fängelset, men nu rasar hon mot de förhållandena hon fick utstå under hennes tid i fångenskap. 

– De har hotat min hälsa. De tog min madrass och mitt lakan. Det fanns inget varmt vatten, samtidigt som de inte tillät mig att duscha på 13 dagar. Jag har bott i en bakteriehärd, vilket innebär att jag har fått löss. Allt detta skadar min hälsa, säger hon enligt spanska Marca.  

Kritisk mot regimen

Leuchanka är kritisk mot regimen i Belarus, som beskrivs vara Europas sista diktatur, och framförde sina synpunkter under en rättegång som hölls under torsdagen i Minsk. 

Stödet för den tidigare basketstjärnan har varit massivt i Belarus. Hon får bland annat medhåll från en annan känd basketspelare, Natalia Marchenko, som har spelat i landslaget tillsammans med Leutjanka. 

– De har tagit fel person. Jelena har så mycket erfarenhet, hon har gått igenom så mycket för att vinna tidigare så det är omöjligt att knäcka henne. Hon kommer stå upp för sina principer och sig själv. 

37-åriga Leuchanka har deltagit under två OS och utsågs till VM:s bästa spelare 2010 – men är sedan några år tillbaka inte aktiv. 

https://www.instagram.com/p/CEunq1tJm99/

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.