Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag har gjort dåliga affärer & blivit lurad"

Foto: Olle Sporrong

LIDINGÖ. Just nu ligger fokus på att klara stegen i "Let's Dance".

Men när Jesper Blomqvist, 43, har dansat klart i tv väntar "ett vanligt jobb".

För fotbollsmiljonerna har gått åt.

– Jag har gjort många dåliga affärer, blivit lurad och gjort misslyckade investeringar. Det är inte akut kris, men jag kan inte lägga mig på sofflocket och göra ingenting, säger Blomqvist.

I en stor intervju med SPORT-Expressen berättar den forne fotbollsstjärnan om vad som väntar Zlatan, våndan över att som nyskild gå ut på krogen och varför han alltid hade händerna innanför tröjärmarna.

Redan innan Jesper Blomqvist är på plats vet kocken vad den forne fotbollsstjärnan vill ha till lunch.

Kalvlever med kapris och mos.

Ett lite udda val kan tyckas eftersom det är en fiskrestaurang vi ses på.

– Jag ringde imorse för att försäkra mig att jag skulle få en portion, jag älskar lever, säger Jesper Blomqvist och det märks tydligt att han är stammis på stället.

Fem år har han bott på Lidingö nu, och säger att han trivs utmärkt. Det är, som Jesper Blomqvist beskriver det, "att bo på landet men ändå nära innerstan".

Fast det fanns ändå en tvekan att flytta till den lilla ön öster om Stockholm.

Jesper Blomqvist tar sig mot ansiktet och gestikulerar en uppnäsa.

– Man visste ju att det bor en del rikt folk här ute, men jag trivs väldigt bra. Det känns inte alls som ett snorkigt ställe.

Även om Jesper Blomqvist själv beskriver sig som en enkel kille från Tavelsjö har han som fotbollsproffs tjänat stora pengar. Enligt Skatteverket hade Jesper Blomqvist en förmögenhet på över 20 miljoner kronor 2006.

En siffra han själv säger sig inte ha koll på.

– Jag vet helt ärligt inte hur mycket jag tjänade totalt, och det kanske är lika bra. Om jag visste det skulle jag nog bara bli ledsen.

För även om inte de intjänade fotbollsmiljonerna är helt slut - än - så måste Jesper Blomqvist börja fundera på den ekonomiska framtiden.

– Det är inte akut kris i morgon, inte nästa vecka, kanske inte heller nästa år. Men det är inte så att jag kan lägga mig på sofflocket och göra ingenting. Inte för att jag vill det, men så mycket pengar finns det inte längre.

– Det hade kunnat göra det, om jag skött det bättre.

Jesper Blomqvist tystnar en stund innan han fortsätter.

– Jag är ingen som kastar bort pengar eller är slösaktig, men jag har blivit lurad en del...

På vilket sätt har du blivit lurad? 

– Jag har blivit blåst. Det har varit någon agent, något spelbolag, någon förvaltare. Jag har gjort alldeles för många dåliga affärer, blivit lurad, gjort misslyckade investeringar, någon före detta sambo som har kostat...

– Jag har varit alldeles för godtrogen i många situationer, och då är det lätt att bli lurad.

Hur påverkar det dig i dag? 

– Nu har jag blivit extremt försiktig, ju mindre pengar man har desto mer rädd blir man om dem. När man har gott om pengar är det lätt att gå på känsla, investera i något som låter trevligt utan att vara speciellt noggrann. Åtminstone gjorde jag så, och det kan jag ångra.

– Men det är absolut inte synd om mig på något sätt.

JESPER BLOMQVIST

Ålder: 43 år.

Bor: Lidingö, Stockholm.

Familj: Singel, sonen Caspar, 5, bonusdottern Cornelia, 13.

Klubbar under fotbollskarriären (antal matcher/mål): Umeå FC (38/8) 1992–1993, IFK Göteborg (73/18) 1993–1996, Milan (20/1) 1996–1997, Parma (28/1) 1997–1998, Manchester United (25/1) 1998–2001, Everton (15/1) 2001–2002, Charlton (3/0) 2002–2003, Djurgårdens IF (9/1) 2003–2005, Enköpings SK, tränare/spelare, (11/1) 2008–2009, Hammarby IF, tränare/spelare, (6/0) 2010.

Landskamper: 30 (0).

Yrke: Mångsysslare med ny verksamhet på gång.

Aktuell: En av deltagarna i TV4:s "Let's Dance".

Började gå utför

Succén i IFK Göteborg under mitten av 90-talet tog en ung Jesper Blomqvist ut i Europa med Italien och Milan som första anhalt.

Efter en kort sejour i Parma blev det sedan England och Manchester United där Blomqvist menar att han hade sin topp under karriären.

– Sett under en längre tid var jag nog som bäst i Blåvitt, men det fanns perioder under första säsongen i United som var jäkligt bra. Jag peakade då.

Men sedan kom skadeproblemen, de eskalerade och det började gå utför.

– De sista fyra åren spelade jag kanske 15 matcher totalt. Det var skador hela tiden.

Ett par inhopp i Enköping och Hammarby, både som tränare och spelare, räknar inte Jesper Blomqvist.

Sir Alex Ferguson och Jesper Blomqvist under tiden i Manchester United.
Foto: / © BILDBYRÅN
I Milan.
Foto: / BILDBYRÅN KB
I IFK Göteborg.
Foto: / BILDBYRÅN HB
I svenska landslaget.
Foto: / © BILDBYRÅN
I Djurgården.
Foto: Christian Örnberg
Som tränare i Hammarby.
Foto: Robin Nordlund / © BILDBYRÅN
I välgörenhetsmatch med Manchester United mot Zinedine Zidanes Real Madrid.
Foto: Victor Lerena / Epa / Scanpix / EPA SCANPIX SWEDEN
1 / 7

Det var 2003 i Djurgården som fotbollskarriären var över.

– Det är klart att jag kan önska att jag hade kunnat fortsätta längre, men det gick inte. Skadorna satte stopp till slut.

Tycker du att fick den respekt som du förtjänade som fotbollsspelare?

– Absolut. När jag ser tillbaka på min karriär är jag väldigt stolt över vad jag har gjort.

Många minns dig som spelaren som alltid hade händerna innanför tröjärmarna. Varför hade du alltid det?

– Allt började hemma i Tavelsjö, det var någon spelare i A-laget som körde så när jag var liten och jag tyckte att det såg häftigt ut. Dessutom var ju alltid tröjorna ganska stora för mig på den tiden. Så det blev min grej, och sedan fortsatte jag med det.

"Zlatan får det tufft mentalt"

När Zlatan Ibrahimovic för drygt en vecka sedan skadade sitt knä allvarligt i samband med Manchester Uniteds Europa League-match mot Anderlecht förstod Jesper Blomqvist direkt att det var allvarligt.

– Det syntes på bilderna att det var illa. Jag lider verkligen med Zlatan, och det känns oerhört tråkigt. Det är otroligt tufft att komma tillbaka, och jag vet inte hur United ser på saken.

Men du som har en del insyn i klubben, tror du att Zlatan blir kvar i Manchester United? 

– Det är svårt att svara på. United är en klubb som är känd för att stötta när spelare blir skadade. Samtidigt är Zlatan 36 år och det tar minst ett år innan han är tillbaka på planen. Jag tror att United kommer ge honom chansen att komma tillbaka, och hjälper honom fram till sommaren. Men sedan handlar det om pengar, och att de måste vara överens där. Zlatan sitter inte i samma förhandlingssits som han gjorde för tre veckor sedan.

– Jag tror att United vill ha honom kvar, men blir det på bekostnad av att värva en vass anfallare är det ett annat läge. De måste ju se till klubbens bästa.

Med fyra knäoperationer och år av rehabilitering vet Jesper Blomqvist vad som väntar Zlatan.

– Det kommer att bli tufft, framför allt mentalt. Det är det värsta, att psykiskt orka ta sig tillbaka från en sådan skada.

Blomqvist med Let's Dance-partnern Malin Watson.
Foto: Olle Sporrong
Glidtacklar inte Anja

"Jesper, jag hejar på dig! Kört hårt på fredag!"

En av gästerna på restaurangen gör tummen upp, ropar sin hälsning mot bordet där vi sitter.

– Tack! Glöm inte att ringa och rösta, svarar Blomqvist glatt tillbaka.

För om det alltid handlade om fotboll tidigare så är det bara "Let's Dance" som folk vill snacka med Jesper Blomqvist om just nu.

– Det är helt galet, men väldigt kul, säger Blomqvist samtidigt som han fiskar röster av en annan gäst som passerar och önskar honom lycka till i tävlingen.

Men att vinna är ändå inte det viktigaste.

– Inte som det var på fotbollsplanen. Visst, jag vill göra mitt bästa men det är inte så att jag går in och glidtacklar Anja. Jag måste inte vinna till varje pris.

Den rejält tilltagna portionen med kalvlever och mos är snart uppäten, och det märks att Jesper Blomqvist har aptit.

– Ändå har jag tappat två-tre kilo sedan "Let's Dance" började, men det är tuff träning. Sex-sju timmar per dag. De senaste månaderna har det varit dans, äta, hämta och lämna på förskolan, och sova som gällt.

"En skilsmässa är inte lätt"

I augusti förra året skilde sig Jesper Blomqvist och Pauline Holst Blomqvist efter ett tre år långt äktenskap.

– Det var ett gemensamt beslut men en skilsmässa är aldrig lätt. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte har varit tufft, och stundtals fortfarande är det.

– Det går upp och ned.

Jesper Blomqvist och Pauline Holst Blomqvist har sonen Caspar, 5, tillsammans och delar nu vårdnaden om sonen som bor varannan vecka hos föräldrarna. Pauline Holst Blomqvist har också dottern Cornelia, 13, sedan ett tidigare förhållande.

– En skilsmässa är nog värst när det finns barn med i bilden. Men jag och mitt ex har bra kontakt och bor bara 300 meter ifrån varandra så utifrån förutsättningarna känns det som om vi har löst det så bra det går. Vi har verkligen satt barnen i fokus.

Livet som nybliven singel säger Jesper Blomqvist att han inte har hunnit prova på än. "Let's Dance" har tagit all tid.

Och han är fundersam om hur det kommer att bli.

– Jag vill absolut träffa någon ny. Familjeliv är viktigt för mig och något jag verkligen vill ha. Så det är viktigt för mig att träffa en ny tjej...

– Men det känns helt ärligt så där att som 43-åring ge sig ut på krogen och jaga igen. Men det är bara att gilla läget. Och det kanske finns andra sätt.

När du ersatte Thorsten Flinck i "Let's Dance" beskrevs du som en svärmorsdröm och en kontrast till Flinck. Är du en svärmorsdröm?

– Jag är nog mer en svärmorsdröm än en värsting i alla fall. Och jag har alltid haft bra kontakt med mina svärmödrar.

Hälsar på Kim Källström och Andreas Isaksson på Djurgårdens träning.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
"Det är för mycket hat"

Även om Jesper Blomqvist spelar en del veteranmatcher med Manchester Uniteds legendarlag och tränar sporadiskt med IFK Lidingö för att hålla i gång inför United-matcherna lockar inte fotbollen mer än så.

– Jag älskar fotboll men känner inte för att bli tränare igen. Inte så som fotbollen har blivit nu. Det är alldeles för mycket hat, för mig är fotboll kärlek.

Däremot finns det något annat Jesper Blomqvist längtar efter.

Ett vanligt jobb nio till fem jobb.

– Jag har haft en mängd olika uppdrag efter fotbollen, allt från föreläsningar till olika sponsoruppdrag men nu känner jag att jag vill ha något mer riktigt. Jag vill ha rutiner, ett ställe att gå till och framför allt arbetskamrater. Det saknar jag.

Och Jesper Blomqvist har saker på gång.

– Jag kan inte avslöja exakt vad det är, men det handlar om mat. Så fort jag har åkt ur "Let's Dance" kommer det att hända grejer.

Hur länge tror du att du kommer klara dig kvar i programmet?

– Jag vet inte, det är tuff konkurrens och flera av deltagarna är säkert mer poppis hos folk än jag. Men jag har nog Lidingö med mig, och Tavelsjö. Vi får se hur långt det räcker.

– Och helt ärligt känns det inte jätteviktigt hur det går, men det är grymt kul att dansa. Jag får nog börja gå ut och dansa pardans efter det här. Frågan är om jag får med mig polarna på det.

Ett mål i United

Namn: Jesper Blomqvist.

Ålder: 43 år.

Bor: Lidingö, Stockholm.

Familj: Singel, sonen Caspar, 5, bonusdottern Cornelia, 13.

Klubbar under fotbollskarriären (antal matcher/mål): Umeå FC (38/8) 1992–1993, IFK Göteborg (73/18) 1993–1996, Milan (20/1) 1996–1997, Parma (28/1) 1997–1998, Manchester United (25/1) 1998–2001, Everton (15/1) 2001–2002, Charlton (3/0) 2002–2003, Djurgårdens IF (9/1) 2003–2005, Enköpings SK, tränare/spelare, (11/1) 2008–2009, Hammarby IF, tränare/spelare, (6/0) 2010.

Landskamper: 30 (0).

Yrke: Mångsysslare med ny verksamhet på gång.

Aktuell: En av deltagarna i TV4:s "Let's Dance".