Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anjas känslosamma kärleksberättelse

Pia Sundhage och Anja Pärson. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anja Pärson. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pia Sundhage. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anja Pärson invigde Pridefestivalen med ett känslomässigt tal. 

Där berättar hon om hur hennes liv förändrades fullständigt efter att hon kom ut 2012. 

– Jag blev mig själv, säger hon. 

När Pridefestivalen EuroPride 2018 i Stockholm drog i gång på onsdagskvällen var det de två svenska idrottsikonerna Pia Sundhage och Anja Pärson som fick äran att vara invigningstalare. 

– Vi är väldigt glada över att Pia Sundhage och Anja Pärson invigningstalar för EuroPride 2018. Som öppna hbtq-personer inom idrottsvärlden, där många brottas mot normer kring kön och sexuell läggning, är de starka förebilder säger Stockholm Prides ordförande Britta Davidsohn och West Prides ordförande Tasso Stafilidis.

Pärson inledde sitt tal med en historia om att hon träffade en klasskamrat till sin son Elvis i affären. Det barnet frågade då sin pappa varför Elvis hade två mammor, varpå pappan svarade: "Vissa barn har två mammor, vissa barn har två pappor. Vissa har en mamma och en pappa och vissa har bara en förälder. Men det är okej. Det finns inga gränser för vem du får älska". 

– Det samtalet gjorde världen till en bättre plats, säger Pärson. 

Anja Pärson kom ut i P1 sommar

Det var i sitt sommarprat i P1 på midsommardagen 2012 som Anja Pärson kom ut och för första gången berättade om kärleken till Filippa Rådin. 

Hon sa att hon till en början hade svårt att acceptera sina känslor. 

– Jag växte upp med en dröm om hur prinsen skulle se ut, att vi skulle ha hus och barn. Jag vägrade att erkänna att jag älskade henne, jag sa att jag inte gillade tjejer, sa Pärson i P1 Sommar. 

– Denna explosiva kärlek höll på att äta upp mig. Jag hade aldrig tänkt mig att bli kär i en kvinna. Aldrig hade jag trott att mitt hjärta skulle slå så fort för en kvinna. Jag var vansinnigt kär.

I dag är Pärson och Rådin gifta och har två gemensamma barn samt en dotter från Rådins tidigare äktenskap. 

Filippa Rådin och Anja Pärson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anja Pärson: "Jag blev mig själv"

I sitt tal på Pridefestivalen berättade Pärson om hur viktigt det radioprogrammet varit för henne. 

– Jag berättade bara min historia och allt förändrades. Jag gick från att vara idrottaren som tog hem en massa segrar till att bli en människa av kött och blod. Jag kom hem och blev mig själv, säger hon. 

Därefter avslutade Pärson sitt tal med att rikta sig till alla de som känner rädsla över att berätta vem de älskar. 

– Sann kärlek har inga gränser. Och vi kommer alltid att stå vid er sida. Om ni är osäkra så tänk på oss, vi står bredvid dig. 

Därefter tog Pia Sundhage plats på scenen och berättade om hur stolt hon var över att få vara där. 

– Jag valde att slåss för flickors rätt att spela fotboll medan ni andra slogs för rätten att älska vem ni vill. Men nu är det dags, det är dags för mig att gå med i er kamp. Det är något som måste upprepas, det är okej att vara annorlunda. I framtiden kan vi omfamna att alla olika och det är något bra. Men till dess kommer jag att stå här med er - och jag tänker inte backa, säger Sundhage. 

Sen avslutade den forne förbundskaptenen med att sjunga "I Won't Back Down" av Tom Petty. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.