Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag förstod inte vad de snackade om..."

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Urs Lindt/Freshfocus
Foto: Urs Lindt/Freshfocus

Det svenska OS-hoppet Jenny Rissveds har precis avslutat säsongen som världscupvinnare och med ett VM-brons.

Men redan nu är siktet ställt på nästa säsong.

Och det stora målet är OS.

– Det skulle vara så häftigt att bara få uppleva det, säger hon.

Inför säsongen sa den svenska cykelstjärnan Jenny Rissveds att hon skulle fokusera mer på prestationen än resultaten.

Det gav resultat.

Hon tog hem U23-världscupen i helt överlägsen stil.

– Det är jättekul. Skitkul verkligen. Tidigare har jag inte känt mig så konsekvent, men det gick så bra i tävling efter tävling så på den andra halvan av säsongen körde jag med ett helt annat självförtroende. Det ledde till att jag mår bra och hade roligare. Jag kunde fokusera på att bara ha kul och få uppleva det, säger hon.

– Det känns som att jag har tänkt på ett helt annat sätt både inför tävlingar och under tävling. Jag har fokuserat på att hitta en bra känsla och försöka bortse från alla negativa tankar som kommer upp. För det gör ju så fruktansvärt ont i varenda liten fiber av kroppen när man tävlar. Då är det lätt att tänka på det, men i en sån situation har jag lärt mig att tycka om smärtan. Det är det som ger att man kan ta ut sig lite extra - och det är det som krävs i en tävlingssituation.

"De fick mig på dåligt humör"

Efter världscupstriumfen kom VM. Rissveds berättar att hon hoppades på ett guld - men slutresultatet blev ett brons. 21-åringen säger att hon gav allt hon hade och var nöjd med placeringen.

Men många i hennes omgivning tröstade henne - något som gjorde henne upprörd.

– Jag är väldigt nöjd med bronset, - det är mitt bästa resultat någonsin på ett stort mästerskap. Det var mer andra personer som fick mig att känna mig besviken. De kom fram och gav mig ledsna blickar och sa "vi förstår, du kommer igen" och "det här var lite tråkigt", fast jag kände mig nöjd.

Vad svarade du då?

– Jag var ärlig och sa att jag är inte missnöjd. Sa så rakt ut, att jag inte förstår vad de snackar om. För jag gav allt, jag såg i princip svart när jag korsade mållinjen. Det var folk som inte tänker sig för som fick mig på lite dåligt humör. Jag ville så mycket mer, men jag är inte besviken.

Skriver om ångest och åldersnoja

VM i Andorra var slutet på Rissveds tävlingssäsong. På sin blogg skriver hon om att "luften har gått ur henne och kvar är en tomhetskänsla". Dessutom säger hon att allting har gått så fort att hon både har fått "ångest" och "åldersnoja".

– Haha, jag mår bra, men det här är en ny livsstil för mig. Det har varit ett stort steg att ta att gå från cykelgymnasiet. Då kändes det som att jag gick i skolan och tränade på fritiden. Nu är det mitt jobb och nu ser jag de som går på skolan cykla förbi mitt hus. Jag har kastats in i ett nytt liv på sätt och vis. Vissa dagar saknar jag gymnasietiden, det var lite lättare då. Men det är nog många i samma ålder som känner samma sak, att vuxenlivet börjar på riktigt. Varje säsong blir samma sak, helt plötsligt är man i slutet på säsongen. Då kommer en tomhetskänsla.

Drömmer om OS

Just nu befinner sig Rissveds mitt i en viloperiod.

En paus från träningen hon hoppas blir kort. Redan nu kliar det i kroppen på henne för att göra sig redo inför den kommande säsongen som bjuder på två rejäla utmaningar.

Steget upp från U23-klassen till elitklassen - och OS i Rio de Janeiro.

– I nuläget vet jag inte om den som kommer att få åka till OS, det är lite ovisst. Men med de resultat jag har gjort så hoppas jag att jag blir den som får åka. Det är svårt att kunna sätta sig in i det, men OS har varit en dröm sen jag var liten och såg Carolina Klüft och de där på tv. Det verkar vara en sjukt häftig upplevelse. Det skulle vara så häftigt att bara få uppleva det.

Och elitklassen, vad tänker du kring den?

– Jag känner mig taggad. Jag ser elitklassen som en ny utmaning och nya mål att sträva mot. Världscupen är ett stort mål för mig, och redan nu tänker jag på nästa säsong.