Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag slängde ut pappa – såg honom aldrig mer”

Se hela avsnittet av Sportklubben här!
Tommy Engstrand.Foto: SAMUEL UNéUS
Tommy Engstrand med vännen Björn Borg.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Barndomskompisar som blev tv-kändisar från Birkastan i Stockholm. Åke Wilhelmsson, Lars-Gunnar Björklund och Tommy Engstrand. Foto: KAMERABILD
Tommy Engstrand kopplar av på sin balkong i sin bostad på Gärdet i Stockholm.Foto: Samuel Unéus
Reportern och stjärnan. Tommy Engstrand följde tenniskungen Björn Borg genom hela hans karriär. I dag är de nära vänner.Foto: TOMMY WIBERG
Foto: TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Han hade ingen lycklig barndom.

– Pappa söp. Jag fick kasta ut honom. Mamma räddade mitt liv, säger Tommy Engstrand.

Nu fyller tv- och radiolegendaren 80 år.

I en intervju berättar han om sin mörka uppväxt, sin hyllade karriär - och om kompisarna Björn Borg, Sven Tumba och Ingemar Johansson.

Tommy Engstrand kallar gärna sina tidigare jubileum för mellanstora tillslag.

– Men när jag blev 70 var det en kanonuppställning. Vi var på Stockholms stadion, Djurgården hade fixat. Det kom 200 personer. 

Nu har det gått tio år.

Tommy Engstrand fyller 80 år.

Men den här födelsedagen kommer att bli stillsam.

– Det blir jag, min fina Birgitta, min underbara dotter Anna och min bästa polare Felix, mitt barnbarn. Han är 17 bast nu, säger Tommy Engstrand.

Tommy Engstrand växte upp i Birkastan i centrala delarna av Stockholm.

Där fanns några av hans blivande tv-polare: Åke Wilhelmsson och Lars-Gunnar Björklund.

Men främst mamma Margareta.

– Hon höll ihop familjen. Jag hade ingen lycklig barndom. Pappa söp och var dum. Mamma byggde hela tiden upp det pappa rev ner. Hon hjälpte mig genom livet och fanns där alltid för mig. Hon räddade mitt liv.

– Mamma ville skilja sig från pappa när jag var 15-16 år. Men han vägrade att flytta. En dag fick jag nog och slängde ut honom ur hemmet. Sedan såg jag honom aldrig mer, säger Tommy Engstrand.

”Familjen betyder allt”

Den märka barndomen har präglat Tommy Engstrand.

Han har ett stort hjärta. Är mån om sina nära och kära.

– Familjen betyder allt för mig. Jag och mitt barnbarn Felix hänger ofta ihop. Han är en riktig drömlirare.

Tommy Engstrand stakade ut sin journalistiska bana när han var åtta år.

Tillsammans med några kompisar gav han ut en handskriven sporttidning - det var början till en journalistisk imponerande karriär.

1969 värvades han till Sveriges radio av den store Lennart Hyland.

– När Hyland var som bäst var han en världsreferent. Vi hade en enorm redaktion. Med killar som Åke Strömmer och Lars-Gunnar Björklund. Vi kanske hade den bästa uppsättningen i världen. Den var rent enastående, säger Tommy Engstrand.

I över fem decennier åkte Tommy Engstrand över hela världen. Han refererade, kommenterade och var programledare.

Och han blev nära vän med tennisikonen Björn Borg, bollartisten Sven Tumba Johansson och tungviktsmästaren Ingemar Johansson.

Vem är Tommy Engstrand?

Namn: Tommy Engstrand.

Född: 30 september 1939 i Stockholm.

Bor: Gärdet i centrala Stockholm.

Yrke: Pensionerad radio- och tv-journalist.

Familj: Särbon Birgitta. Dottern Anna, 54, barnbarnet Felix, 17.

Karriär: Började som skrivande reporter, slog igenom på radiosporten innan han värvades till Sveriges radio och senare till tv-världen där han arbetade för en rad tv-kanaler.

Favoritlag: Djurgården.

Svenska idrottsfavoriter: Björn Borg, Ingemar Stenmark, Ingemar Johansson, Sixten Jernberg, Pernilla Wiberg och Therese Alshammar.

Hyllar Borg: ”Den störste vi haft”

– Det var en stor uppgift att följa Björn. Det var en sådan explosion när han slog igenom. Namnet Björn Borg for över hela världen. Han var en revolution för tennisen. För mig är Björn den störste idrottsman vi haft. Inget snack.

Du såg alla Borgs stora matcher, hur skulle du vilja beskriva honom?

– Han hade en enorm segervilja, var vältränad och oerhört snabb. Björn var bra för mig. Han ställde alltid upp. Vi blev polare med tiden och är det fortfarande. Vi hörs då och då. Jag ringde honom i våras när hans son Leo hade vunnit en tävling. Han var nästan gladare då än när han själv vann Wimbledon.

2012 släppte Tommy Engstrand boken ”Mästare jag mött: Muhammad Ali, Björn Borg och jag”.

– Det var stor uppståndelse vid boksläppet. Det var mest Björns förtjänst. Han kom och hjälpte mig, skrev autografer och pratade med folk. Han är en enastående kille måste jag säga.

Tommy Engstrand bevakade inte bara tennis under sin karriär - utan även sporter som fotboll och hockey.

Sålde kalsonger med Tumba

– Jag hade förmånen att få lära känna Sven Tumba på 1950-talet. Han var en sådan glädjespridare och en glad representant för sina sporter. Jag skulle vilja säga att Tumba och Helge Berglund har betytt mest för svensk hockey.

Hur var det att hänga med Tumba?

– Han var vänlig, kul, generös, precis som Björn. Jag minns en gång när vi var drygt 20 år och var ute och sålde kalsonger ihop. Tumba var agent för ett märke. Det var inga problem att sälja kalsingarna. Alla ville träffa Tumba. 

Sven Tumba Johansson dog i oktober 2011 på Danderyds sjukhus.

– Jag får fortfarande tårar i ögonen när jag tänker på honom. Jag frågade hans fru Mona om jag kunde åka dit och hälsa på honom på sjukhuset. Mona tyckte inte jag skulle komma utan att minnas honom som han var när vi var polare. Tumba var dålig på slutet, stackarn.

– En särskild plats i mitt bollälskade hjärta har Jan-Erik Lundqvist. Janne spred solsken med sin tennis när dagen var den rätta. Han stoppbollar fick publik att svara med ett hissnande ljud. Janne har blivit en mycket uppskattad vän, säger Tommy Engstrand.

Stenhuggaren Ingemar ”Ingo” Johansson från Göteborg var en annan av Tommy Engstrands favoriter.

1959 blev han världsmästare i tungvikt.

– Jag var på Idrottsbladet när han vann sina största matcher, men lärde känna honom senare. Det var fantastiskt att vi fick en svensk mästare i tungvikt. Vi hade många fina stunder ihop. Jag och Ingo gjorde den klassiska matchen ”The Rumble in the Jungle” 1974. 

Den regerande världsmästaren i tungvikt, George Foreman mötte utmanaren Muhammad Ali i Kinshasa i Zaire.

– Vi fick ackreditering till matchen, men den kom först en vecka senare. Jag och Ingo satt i Holland och kommenterar matchen. Jag minns att ”Ingo” gång på gång sa att Ali inte skulle klara detta. Men Foreman blev allt tröttare. I den åttonde ronden small det. Foreman knockades och reste sig inte upp igen.
Du har gjort det mesta inom ditt yrkesliv - tröttnar du aldrig på sport?

– Nej, jag ser det mesta. Tennis, ishockey - och fotboll. Jag tycker att VM i fotboll är större än de olympiska spelen. Jag ser alla matcher. Inte en sekund får gå förlorad.

Tommy Engstrand avslutade sin långa och framgångsrika karriär på tv, både som referent och programledare med ett eget program på Viasats kanaler.

Rösten sprack under VM-kvalet 1985

Han visade en stor inlevelse under sina referat och ibland sprack hans röst när känslorna bubblade över.

Som när han refererade det avgörande VM-kvalet mellan Västtyskland och Portugal i oktober 1985.

Tommy Engstrand kunde knappt prata i slutet när tyskarna sensationellt förlorade sin första VM-kvalmatch någonsin och Sverige missade VM-slutspelet i Mexiko.

– Jag har Lennart Hyland att tacka för mycket. För inlevelsen och hjärtat. Han sa alltid till oss att ha pumpen med när vi refererat, hjärtat. Det rådet har jag alltid följt.

Nu är du snart 80. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag gör inte mycket. Jag har min underbara särbo Birgitta Ulander. Vi träffades 2007. Hon är en lång och blond brutta, tidigare flygvärdinna. Vi har rysligt kul ihop. Hon är tio år yngre än jag och håller ett fasligt tempo. Jag hinner knappt med.

Du har jobbat med många av våra största radio- och tv-profiler. Vad tycker du om dagens sportkommentatorer?

– Det vimlar av unga begåvningar. Jag gillar Lasse Granqvist, Tommy Åström och Henrik Strömblad. Pålästa och skickliga killar.

 

LÄS MER: Det hände på 1970-talet – alla delar från SportExpressens nostalgiserie 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.