Rörd till tårar. Nygamle Häcken-tränaren Sonny Karlsson är något så ovanligt som en topptränare som vågar sina känslor. När grattis-sms:en strömmar in under intervjun med GT får han något fuktigt i ögonen. Otroligt. jag har säkert fått 100 sms med grattisrop, suckar Sonny Karlsson, som åkte ur allsvenskan med Häcken förra gången han var tränare i Hisingsklubben (1994).
Rörd till tårar. Nygamle Häcken-tränaren Sonny Karlsson är något så ovanligt som en topptränare som vågar sina känslor. När grattis-sms:en strömmar in under intervjun med GT får han något fuktigt i ögonen. Otroligt. jag har säkert fått 100 sms med grattisrop, suckar Sonny Karlsson, som åkte ur allsvenskan med Häcken förra gången han var tränare i Hisingsklubben (1994).

"Jag fick en stroke"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Sonny Karlsson, 47, fick en stroke (hjärnblödning) för två år sedan.
Ändå tar han det krävande jobbet som tränare för Häcken som snabbt ska bli allsvenskt igen.
- Läkarna har lovat att det inte finns någon risk. Hjärnblödningen fick mig att växa som människa. Att till exempel få sparken för att jag misslyckas bekymrar mig inte det minsta. Jag är ju frisk, säger Sonny Karlsson allvarligt.
Det piper till i hans ficka på River Café på Eriksberg. Karlsson tar fram mobilen, läser. - Otroligt, suckar han. Jag har säkert fått 100 sms med grattisrop. Rösten stockar sig. Ögonen tåras, Karlsson blir rörd över omtanken från så många människor.

Vågar visa känslor

Vi ser något så ovanligt som en topptränare i fotboll som vågar visa sina känslor. - Stroken förändrade mig. Som sjukskriven (en månad) har du bara en önskan. Den insikten har jag med mig varje dag, förklarar Sonny Karlsson. Berätta vad som hände 2004? - Jag var ute och sprang med Häckens juniorer. Märkte att något hände i min axel/nacke. Värmde en vetekudde när jag kom hem och gick och la mig. Och morgonen därpå? - Mådde jag illa och kände mig yr, svimfärdig. Det blev sjukhuset direkt. Där konstaterades att "ett kärl vuxit i väg". Jag hade fått en liten stroke. Sedan dess har hjärnan fungerat som förut. Häcken-hjärtat har det aldrig varit något fel på. Sonny Karlsson hade, kan avslöjas nu, första tjing på att efterträda Stefan Lundin i höstens allsvenska. Det blev Reine Almqvist, och räddningen räckte inte. - Jag kunde inte bara släppa mitt arbete som gympalärare på kort varsel. Nu fick jag tid på mig att fundera. Därav mitt "ja, tack" till en ny sväng som allsvensk tränare, säger Sonny Karlsson - och så piper det på nytt i hans mobiltelefon. Sms, "grattis" igen, och Karlsson bara njuter. - Under min sjukdom upptäckte jag vilka som var mina riktiga vänner, inflikar han med tacksamhet i rösten.

Åkte ur förra gången

1994 tränade Sonny Karlsson Häcken senast. Då rasade laget ur allsvenskan. - Jag var bara 35 år. Då hade jag verkligen behövt den erfarenhet av livet och fotbollen som jag tillägnat mig i dag. I Floda 2002 bröt du ditt kontrakt efter en vecka? - Jag ångrade mig. Jag upptäckte att jag inte orkade ansvara för spelare som inte hade tid eller lust att träna så mycket som jag krävde. Nu är dina spelare helproffs, och du har fått en helt annan lön än för tolv år sedan? - Lönen för en tränare är fortfarande långt ifrån den som spelarna har. Jag har INTE tagit jobbet för pengarna. Om du eller någon tror det.?

Brädade Jonevret & Co

Ordföranden Åke Nilsson talar om att du valdes som första namn - före Kjell Jonevret och Peter Swärd - för att du i intervjun med Häcken-styret övertygade med "din entusiasm". Beskriv den! - Jag brinner för att få Häcken tillbaka upp igen, säger Sonny Karlsson. Jag är öppen för diskussioner med varje spelare, och i grupp. Vi ska ha kul tillsammans. Uppdraget är seriöst, men inte gravallvarligt. Fördomar om GIH Du är GIH-utbildad till gympalärare? - Ja, haha. Fast det blivit allmänt vedertaget att det är fult att vara GIH-are. Att det står för överdrivet teoretisk och tråkig fotboll. Det förstår jag inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag