Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag började leva ett destruktivt liv”

Jenny Rissveds med OS-guldetFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tidigare i höstas berättade den svenska OS-hjälten Jenny Rissveds att hon lidit av ätstörningar. 

Nu berättar hon hur hon tacklats med problemen - och tackar samtidigt för allt stöd hon fått sedan hon delade med sig av sin historia. 

– Jag blir helt varm i kroppen. Det är så många som är i samma situation, jag förstår inte varför det är så svårt att prata om, säger hon till SVT

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds stod för en av de största svenska överraskningarna under Rio-OS 2016 när hon körde hem guldmedaljen.

Efter OS-guldet nominerades Jenny Rissveds till tre priser på idrottsgalan.

Hon kammade dessutom hem priset i kategorin "Årets prestation", före bland annat Sarah Sjöström som lämnade OS i Rio med hela tre medaljer.

Men redan innan OS-succén hade Rissveds drabbats av en depression och i samband med det så drabbades hon även av ätstörningar. 

Jenny Rissveds vann Årets prestation på Idrottsgalan 2017Foto: OLLE SPORRONG

 

Jenny Rissveds berättar om ätstörningarna

Första gången Rissveds berättade öppet om ätstörningarna var i ett Instagraminlägg från tidigare i höstas, där hon jämförde sitt liv med en missbrukares.

– Precis som med mycket annat i livet är det upp till var och en. Känns det rätt och viktigt så är det så. Det är kanske lättare för oss som idrottare att nå ut, men det är minst lika viktigt att vi alla delar med oss. Viljan att hjälpa är det centrala, förklarade Jenny Rissveds sitt beslut att berätta om det. 

För SVT berättar Rissveds hur ätstörningarna påverkade hennes liv. 

– Jag började hetsäta 2015, det är tre år sedan. Jag började leva ett destruktivt liv en tid därefter. Hade jag känt mig bekväm med att prata om att jag hetsäter och sedan tar laxeringsmedel för att jag har så mycket ångest och måste bli av med det jag har ätit, hade jag varit bekväm med det då hade jag ju sagt det redan när jag började prata om min depression hösten 2016. Men jag höll det för mig själv och jag tror att man gör det för att man skäms för det, säger hon. 

 

Rissveds tackar för stödet

Jenny Rissveds fick professionell hjälp och i juni 2018 åt hon – ”för första gången på många år” – utan att känna ångest eller skuldkänslor. Och även om hon i dag är frisk från sin depression så går hon i terapi regelbundet och tar medicin. 

Och Rissveds tackar för stöd som hon har visats sedan hon berättat om sina ätstörningar. 

– Det har varit helt fantastiskt, det går inte att beskriva. Jag blir helt varm i kroppen.

 

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.