Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag blev chockad – de fick mig att skämmas”

Foto: Lars OA Hedlund / Privat.

Trots stekande värme tilläts inte schackspelaren Anna Cramling, 19, att bära shorts.

Anledningen? Hon ansågs störa manliga spelare. 

Nu vill hon skapa en bättre miljö för tjejer inom sporten. 

”Det fick mig att skämmas och bli ledsen”, skriver hon på Twitter. 

I ett inlägg på Twitter pekar den svenska schackspelaren Anna Cramling, 19, på problem med kulturen inom sporten. Mer specifikt tar hon upp en incident som skedde henne själv under EM 2017 på plats i Rumänien, hon var då 15 år gammal. 

”Det hände mig under en viktig tävling och fick mig att skämmas och bli ledsen för att ha haft på mig shorts när det var 40 grader”, skriver hon.

https://twitter.com/AnnaCramling/status/1482016291821080583?s=20

I en intervju med NRK berättar hon om det som hände:  

– Jag gick för att prata med några vänner, för matcherna hade inte startat. Då kom en domare fram till mig och sa: ”du måste gå för människor kan inte sluta att titta på dig. Du stör dem och när partierna startar kommer du göra det omöjligt för dem att fokusera”. 

Cramling berättar att hon lämnade rummet – skakad av händelsen. 

– Det enda jag kunde tänka var att jag hade gjort något fel. Alla hade på sig shorts. Jag var chockad och tänkte: ”vad har jag gjort?”

Förbundet tar allvarligt på kritiken

Enligt NRK är händelsen bara en av många otrevliga händelser som drabbat Cramling under schacktävlingar. Hon säger också att hon ångrar att hon väntat med att prata om detta förrän nu. 

– Jag skulle ha tagit upp det då men vågade inte. Idag har jag en större plattform så jag känner att jag kan göra det, säger hon. 

Europeiska schackförbundet (EC) säger sig vara medvetna om problemen inom sporten och jobbar för att fler ska våga rapportera händelser likt Cramlings.

– Vi bryr oss om detta och tog upp problematiken på vårt möte i november 2021, säger Theodoros Tsorbatzoglou från ECU till NRK. 

Även världsschakförbundet FIDE tar allvarligt på vittnesmålen. 

– Om en spelare, speciellt unga, upplever något de inte tycker är rätt. De ska inte hålla det för sig själva. Vi uppmuntrar alla att ta hjälp av en vän eller äldre spelare, att prata enskilt med domare eller turneringsledare eller fylla i ett klagomål och rapportera händelsen, säger David Llada presschef för internationella schackförbundet FIDE till NRK.  

Cramling hoppas att det ska leda till förändring. 

”Vi måste göra schack till en bättre miljö för tjejer och kvinnor i allmänhet, för att få dem som vill spela schack att stanna”, skriver hon på Twitter. 

https://www.instagram.com/p/CQWTUE7BIqv/

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.