”Jag är vettskrämd, de kommer att döma mig”

Zachrisson om åtalet
Tv-kommentatorn Göran Zachrisson
Foto: ANNA BERGKVIST
Jesper Parnevik
Foto: PONTUS HÖÖK

I september hålls rättegången mot Göran Zachrisson som står åtalad misstänkt för grov rattfylla.

Nu berättar han om stödet från vännen Jesper Parnevik och sitt tvivel på de svenska myndigheterna.

– Jag är vettskrämd, säger 81-årige Zachrisson.

– Tankarna? Det går inga tankar. Jag har aldrig varit med om det här innan.

Göran Zachrisson söker efter orden.

– Jag har aldrig tidigare varit i klammeri med rättvisan mer än en hastighetsöverträdelse för 20-talet år sedan som ledde till böter. Jag vet ingenting om det här.

Det var den 4 december i fjol som Göran Zachrisson greps av polis på Djursholmstorg norr om Stockholm. Den välkände tv-profilen hade då framfört sin personbil i berusat tillstånd och krockat med ett annat fordon.

I september hålls rättegången mot den nu 81-årige Zachrisson som erkänt sig skyldig till grovt rattfylleri.

– Jag ligger lågt. Det är klart jag pratar med människor, jag har mina polare. Jag måste acceptera det här, och mina vänner är väldigt bra på det sättet att de försöker få mig att inte gräva ner mig i skuldkänslorna allt för mycket. Men jag kan inte hjälpa det. Jag är sådan.

Göran Zachrisson om åtalet

Zachrisson har varit ”nollställd”, som han beskriver det sedan brottet skedde, och har inte fått kommentera golf för Viasat sedan dess. 

– Viasat har uppträtt helt korrekt. De har sagt att så länge du inte är dömd kan vi inte fatta några beslut, men under den tiden kan du heller inte fortsätta kommentera för oss. Då är det vad som gäller. Jag har den största respekten för det, det vill jag verkligen markera. Jag har stor respekt för dem och deras beslut, men om jag sedan får fortsätta arbeta för dem har jag ingen aning om.

– Men jag vill tillbaka. Får jag inte det kanske jag kan hitta någon annan som tror jag kan leverera. Jag är en trädgårdsarbetare som är jäkligt duktig på att hugga ved. Och i det här fallet tittar jag mig omkring och ser om det finns några träd kvar att hugga. Jag måste se någon slags lätthet i det här, annars blir det fruktansvärt tungt.

Göran Zachrisson beskriver det som tungt att ha fått vänta i nästan ett år på själva rättegången. 

Själv vill han inte uttala sig mer konkret om vad han och försvararen Anders Norlander tänker lägga fram i målet.

– Nej, det går inte. Jag får inte uttala mig om det. Det enda jag kan göra är att hålla tummarna, inte lägga mig i det utan lagen får ha sin gång. Jag får bara acceptera det.

Stöttas av familjen Parnevik

Göran Zachrisson berättar om stödet från vännerna i familjen Parnevik.

– Ja, herregud. Jag har fått samtal från Jesper Parnevik och Per-Ulrik Johansson. I dag åt jag lunch hemma hos Bosse (Parnevik). De vill muntra upp mig. Men jag går inte omkring och försöker tycka synd om mig själv, säger han.

Men Göran Zachrisson är rädd för vad som komma skall.

– Jag är rädd för myndigheter. Jag är inte så säker på att de är så bra på allting. Jag tror inte på för stora organisationer. Men... herregud. Rätten kommer döma mig. Jag kan inte göra något åt det. 

Är du rädd?

– Ja. Jag är vettskrämd.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.