Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är oerhört stolt över det jag tjänar”

Niklas Jihde. Foto: MTG SPORT / BILDBYRÅN
André Pops. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Olof Lundh. Foto: OLLE SPORRONG
Frida Nordstrand. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Yvette Hermundstad. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han är doldisen som krossar sina mer namnkunniga tv-sportskollegor i löneligan. 

SportExpressen har pratat med Viasat-programledaren Niklas Jihde om pengarna, "töntstämpeln" och idrottskarriären som många av hans fans har missat. 

– De första åren fick man höra: "Vadå, varför sitter den här innebandytönten där?". Det störde mig, säger Jihde. 

Niklas Jihde är troligen inte lika känd för den idrottsintresserade allmänheten som Anna Brolin, Ola Wenström eller Olof Lundh. Men när SportExpressen rankade Sveriges tv-sportprofiler efter taxerad inkomst år 2017 kommer Jihde tvåa på listan. Den ende som slår honom är Vinterstudions André Pops. 

”Oerhört stolt över lönen”

Jihde hymlar inte med att han tjänar bra – men kommer snabbt med ett gäng asterisker som han tycker ska läggas till i listan. 

– Man ska komma ihåg att jag nog förmodligen är den ende som är heltidsanställd på Viasat. Många andra har egna bolag och har jobb vid sidan av. Plus att jag fortfarande har innebandyinkomster som trillar in, jag är med i ett bolag som går väldigt bra. Men jag är så klart oerhört stolt över att jag kan tjäna mer som programledare än vad jag gjorde som innebandyspelare, när jag var en av de bästa i världen. Det är rätt märkligt egentligen. Det är klart att jag är nöjd över en sån inkomst. Men jag och min chef Per Nunstedt snackar aldrig lön. Han säger "Du har den här lönen" och jag svarar: "Tack så mycket", säger Jihde. 

Jihde är något av en mångsysslare som programledare. Han gör både Premier League-fotboll och NHL-hockey åt Viasat och har också bevakat handboll och rally. 

”Hade ångest i flera dagar”

Han dyker helt enkelt upp där han behövs. 

– Man jobbar ju med sin hobby. Men man ska ha klart att det är nog inte så många i branschen som har gjort fler direktsändningar än jag sedan 2009. Vi gjorde 100 hockeysändningar på ett år, plus att jag hade andra uppdrag. Jag har inte haft en ledig helg sedan augusti, säger Jihde. 

– Jag var alltid lite rädd för att ta steget just in i fotbollsvärlden. Fotbollen är ju störst. Säger man fel på Roberto Firminos skostorlek så får man höra det på Twitter sen. Man måste vara på tå hela tiden. Det är hur många hardcore-fans som helst som tittar. Jag tackade under ett par år nej till att göra Premier League. Jag hade alldeles för stor respekt för tittarnas kunskap. Och så var Ola Wenström i Paris en dag, och jag fick göra Everton-Norwich. Då hade jag ångest i flera dagar. 

Jihde hade en okonventionell väg fram till rollen som programledare. Precis som Carolina Klüft har han tagit steget från utövare till journalist – vilket är undantag snarare än regel i branschen.

”Den stämpeln störde mig”

Jihde spelade innebandy på högsta nivå och har både VM- och SM-guld på meritlistan. Men nu har han förlikat sig med att främst bli förknippad med tv-jobbet. 

– Det är jag stolt över. Jag var en av de första idrottarna som de hade i åtanke som programledare. De första åren fick man höra: "Vadå, varför sitter den här innebandytönten där?". Den stämpeln störde mig. Att folk typ trodde att jag skulle sitta med pannband i studion. Men idrotten har lärt mig att hantera press. Och så sitter jag väl på vissa insikter som andra programledare saknar, eftersom jag själv har spelat VM-finaler och så, säger Jihde. 

– Nu är det ingen som pratar innebandy med mig längre. Folk vill bara prata Manchester City mot Liverpool. När pappor sitter med sina barn kan de säga: "Men du vet väl att den här killen har vunnit fem VM-guld?". Och kidsen vill bara snacka om när jag satt med i Erik Granqvist i NHL-studion. 

– Jag vet inte om jag någonsin kommer att känna mig som en etablerad journalist. Och jag tror att det är bra att jag får jaga. Jag kollar på varenda sändning som Ola gör, hur han jobbar. Jag vill bli så bra som jag kan bli. 

Ola Wenström. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Är ett yrke – jag är ingen stjärna”

Jihde återkommer gång på gång att hur viktiga kollegerna är för honom. Han vill att omgivningen ska betrakta honom som en lagspelare. 

– Ibland känns det som att folk som sitter i rutan ska vara stjärnorna – vilket är helt sjukt. Det är ju bara ett yrke, det har ingen stjärnstatus i mina ögon. Idrotten ska vara i fokus. Det räcker med en tv-krönika i någon tidning för att det ska bli ett sånt jäkla surr. Och där kan jag ha en fördel av att jag kommer från idrotten, för det påverkar inte mig så mycket, säger han. 

SÅ MYCKET TJÄNAR TV-PROFILERNA (TAXERAD INKOMST 2017)

Ola Wenström, Viasat: 601 300

Andre Pops, SVT: 1 630 000

Anna Brolin, TV4/C More: 640 100

Jonas Karlsson, Discovery: 444 000

Karin Frick, Discovery: 461 300

Niklas Wikegård, TV4/C More: 645 300

Frida Nordstrand, Viasat: 751 800

Tommy Åström, Discovery: 510 900

Lasse Granqvist, TV4/C More: 62 400

Isabel Boltenstern, Discovery: 224 900

Ida Björnstad, TV4/C More: 280 000

Olof Lundh, TV4/C More: 1 143 500

Roberto Vacchi, Discovery: 401 400

Maria Strandlund Tomsvik, Discovery: 557 100

Daniel Nannskog, SVT: 508 200

Camilla Enström (fd Nordlund), TV4/C More: 260 500

Niklas Jihde, Viasat: 1 148 600

Marie Lehmann, SVT: 965 200

Yvette Hermundstad, SVT: 714 600

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

LÄS MER: Carolina Klüfts beslut för familjen – flyttar från Stockholm

LÄS MER: Johan Franzén berättar om sitt mörker i exklusiv intervju

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.