Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

J-O: ”Betyder mycket för svensk bordtennis”

Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: NILS PETTER NILSSON

Mattias Falck grejade ett historiskt VM-silver i bordtennis. 

Nu hyllas den svenske 27-åringen av sportens svenska legendarer. 

– Det betyder mycket för bordtennisen i Sverige, säger Jan-Ove Walnder.

Mattias Falcks jätteskräll var ett faktum redan när han tog hem fredagens kvartsfinal, och därmed säkrade den första svenska VM-medaljen i bordtennis på 20 år. 

Och när han även tog hem semifinalen stod det klart att han skulle spela VM-final som förste svensk på 22 år. Väl framme i finalen blev kinesen Ma Long, en av tidernas bästa spelare, en för tuff motståndare. 

Falck satte stundtals press på stjärnan, men föll till slut med 4-1.

– Jag tycker Mattias gjorde en bra match. han hade chansen i fjärde set men kunde inte ta den. Det är ändå häftigt att vi fick en svensk spelare i VM-final. Det betyder mycket för bordtennisen i Sverige, säger Jan-Ove Waldner. 

Mikael ”Äpplet” Appelgren, fyrfaldig VM-guldmedaljör.

– Vi har en stor återväxt i Sverige inom pingisen, Det visade vi inte minst i fjol när vi kom trea i lag-VM. Mattias har spelat fantastiskt i singel.  Han mötte en väldigt bra kines. Ma Long är en av de största spelarna genom alla tider, Mikael Appelgren. 

 

LÄS MER: Falck efter finalen: ”Jag spelade bra” 

”Vi gör det fantastiskt bra”

Ulf ”Tickan” Carlsson, tidigare storspelare och förbundskapten, hoppas att silvret ger en skjuts till svensk bordtennis.

– Det är lite spännande, för ska vi kunna hävda oss internationellt behöver vi flera spelare. Vi är en liten nation, jämfört med de vi kämpar mot. Vi gör det fantastiskt bra med små medel.

Är det en ny era på gång?

– Det ser intressant ut, för det finns några spelare runtomkring som är intressanta. Truls, Kristian Karlsson, Anton Källberg och några till finns där uppe och väntar på att få ett rejält genombrott.

– Att de pushar och peppar varandra, det var styrkan på den gamla goda tiden. Detta sporrar förhoppningsvis de andra, att de ser det är möjligt. Sedan är det viktigt ta vara på framgång och att svensk pingis satsar.

”Måste satsas hårdare”

”Tickan”, som avgick som förbundskapten efter lagbronset i VM förra året, menar dock att framgångarna inte kommer komma automatiskt i och med Falcks silver.

– För att lyfta det några steg till, då måste det satsas ännu hårdare från förbundshåll.

– Förut har vi varit i någon kvart eller semifinal på EM, men nu är vi uppe och fajtas med de tunga elefanterna, först bronset i Halmstad som var en jättegrej och nu det här som är ännu större.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.