Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Italienska utspelet: ”Är helt omöjligt”

Sveriges sångkupp i OS-kampen
Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LAUSANNE. Klockan 18.00 i kväll kommer beskedet.

Blir det Sverige eller Italien som får arrangera OS 2026?

Inför omröstningen kommer den italienske kampanjledaren Giovanni Malagò med ett oväntat utspel.

– Det är omöjligt att ha en bättre kandidatur än oss, säger Malagò.

Det står alltså mellan Sverige och Italien när den internationella olympiska kommittén (IOK) i dag samlas i Lausanne för att ta beslut om var OS 2026 ska avgöras.

I det svenska bidraget är det Stockholm, Falun, Åre och lettiska Sigulda som är tävlingsorterna.

I det italienska handlar det om Milano, Cortina, Val di Fiemme, Bormio, Verona, Antholz och Baselga di Piné.

Makten ligger hos 86 delegater som alla har varsin röst. Och in i det sista jobbar de båda kampanjgrupperna stenhårt för att vinna stöd.

”Omöjligt att ha en bättre kandidatur än oss”

Giovanni Malagò, chef för den italienska kandidaturen, hade i går kväll ett möte med några ledande personer inom IOK. Efteråt var han minst sagt positiv kring chanserna att vinna dragkampen mot Sverige.

– Frågar du mig så har vi en fantastisk kandidatur, det här är en unik möjlighet för IOK. Milano är inte bara en av Europas bästa städer, utan kanske en av världens bästa städer. Det är omöjligt att ha en bättre kandidatur än oss, säger Malagò enligt sajten Inside The Games.

Han säger också att han är ”säker” på att OS 2026 kommer att hamna i Italien.

Ett taktiskt utspel? Möjligen.

För bara några dagar sen kom oroväckande rapporter om Italiens ekonomi, som många tror kan komma att slå hårt mot deras försök att få OS.

”Tidsfråga innan det blir panik”

Italiens statistiska institut (ISTAT) menar att det är en ”relativt hög risk” att deras bruttonationalprodukt kommer att minska under det här kvartalet. Samtidigt hävdar analysgruppen TS Lombard att Italien står inför en ”ekonomisk katastrof” och att bara är en tidsfråga innan det kommer bli ”panik”. Och planen är att Italien – till skillnad från Sverige – ska betala för OS med hjälp av statliga medel.

Enligt en talesperson för den italienska kandidaturen är det här dock ingenting som påverkar dem alls.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommer till Lausanne under dagen och ska då ha ett möte med IOK, bland annat för att prata med dem om den ekonomiska situationen.

Redan klockan 08.30 i dag startar konferensen. 09.00 är det dags för den svenska kandidaturen att hålla sin första presentation.

18.00 kommer sen beskedet om var OS 2026 ska arrangeras.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.