Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Italienska attacken på Sverige: ”Var hemskt”

Sverige snuvades på OS – Italien får 2026
Sofia Goggia.Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP TT NYHETSBYRÅN
Depp i svenska lägret efter OS-nobbenFoto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP TT NYHETSBYRÅN
Frida Hansdotter.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LAUSANNE. Milano och Cortina knep vinter-OS och Paralympics 2026 före Stockholm/Åre.

Nu jublar den italienska alpinstjärnan Sofia Goggia. 

– Jag tror att alla åkare är glada att Cortina och inte Åre fick spelen, säger hon.

Inför en knäpptyst sal öppnade IOK:s president Thomas Bach kuvertet och läste högt: ”Vinter-OS 2026 tilldelas Milano och Cortina”.

Det italienska jublet visste inga gränser. Landet får för första gången sedan OS i Turin 2006 arrangera ett olympiskt spel igen. Glädjescenerna var så högljudda och långvariga att Bach efter ett tag fick mana till lugn.

En av många glada representanter på plats var Sofia Goggia, som tog OS-guld i super-G i Pyeongchang i fjol.

- Vi är väldigt glada, vi presenterade ett stark och stabilt projekt. Italien har så mycket att erbjuda och vi är verkligen värda de här spelen, säger fartspecialisten.

Goggia tog tidigare i vinter VM-silver i super-G i Åre och var då starkt ifrågasättande till att orten skulle kunna arrangera ett OS.

– Nej. De kan absolut inte göra det. Vi gick från ett extremt väder till ett annat. Sådant existerar inte i Italien, sa italienskan då. 

Sofia Goggia kritiserar Åre

Även den amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin riktade då kritik mot Åre. 

– Sett till förhållandena här de senaste två veckorna tycker jag inte de ska lägga OS här. Det förtjänar inte att vara en OS-backe. Du vill inte behöva köra från reservstarten, sa Shiffrin i en intervju med SportExpressen.

Efter beskedet att Milano och Cortina tilldelats OS och Paralympics 2026 stod Goggia fast vid sin ståndpunkt.

– Jag tror att alla åkare är glada att Cortina och inte Åre fick spelen. Förhållandena är väldigt bra i Cortina. Samtidigt hade Åre en väldig otur den går vinter med vädret. Det var hemskt, säger hon och fortsätter:

– Det var en vecka med 30 minusgarder ena dagen och 10 plus den andra. Det var väldigt ostabilt.

Inför omröstningen, som slutade 47-34 till Italien, bemötte Maria Pietilä Holmner kritiken mot Åre som värdstad.

– Alpint är en utomhusidrott och dåligt väder kan det vara i både Åre och i Cortina. Under VM senast hade vi alla årstider på två veckor, men hade mästerskapet legat en vecka tidigare så hade det varit hur bra som helst, sa Pietilä Holmner.

På plats i Lausanne.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.