Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabelle Söderberg om stora cykelkraschen

Foto: Micke Fransson

Ett hål i vägen, ett fall och OS-cyklisten Isabelle Söderberg skickades akut till sjukhus i Tjeckien.

Kraschen slutade med spräckt ryggkota och söndertrasat ansikte – nu berättar hon för första gången om olyckan.

– Jag hör Hanna Nilsson i laget skrika: "Bella ligg still, ligg still, ligg still!", då vet jag att jag tänker: "Jävlar det är blod, och det är mina tänder."

30 centimeter brett, en halvmeter långt och en decimeter djupt. Så stort var hålet som fick OS-cyklisten Isabelle Söderberg, 23, att falla framåt, slå ansiktet i asfalten och spräcka en ryggkota.

– Jag tycker att det är arrangörernas fel att jag blir utsatt för det här. Jag anser det i alla fall, säger hon till SportExpressen.se.

Isabelle Söderberg är kvar på ett sjukhus i Tjeckien när SportExpressen.se når henne. Hon tvekade att svara – men berättar ändå om skadan.

"Jag hör hur hon skriker"

– Vi var inne på de två sista kilometrarna. Det gick fort och vi låg längst fram i spets i bra position. Men jag låg ändå skymd av en annan tjej. Då kommer det ett ganska stort hål i vägen. Men jag hinner inte se det. Och då tappar jag händerna från styret och flyger med ansiktet rakt ned i marken. Det är det jag kommer ihåg.

Kan du berätta vad som hände efter kraschen?

– Jag hör Hanna Nilsson i laget skrika: "Bella ligg still, ligg still, ligg still!", och de orden de sitter kvar i mig. De hör jag ganska ofta. När jag ligger still ensam i rummet hör jag hur hon skriker. Jag vet att jag tänker: "Jävlar det är blod, och det är mina tänder."

Skruvar i ryggen

Lagkamraten Hanna Nilsson, som är den enda lagkamraten hon pratat med ansikte mot ansikte efter olyckan, berättar att det var den värsta kraschen hon varit med om. Men nu är det bara för Isabelle Söderberg att ta sig upp i sadeln igen.

– Jag har tänkt på den här olyckan mycket nu. Men jag vill försöka att inte tänka på det mer. Det var en jävla krasch. Men nu vill jag upp och kriga, upp och gå, upp och springa, säger hon.

Lagkamraterna i Cramo Go:Green har sagt att det var hemska scener. Och efter kraschen fördes Söderberg akut med ambulans till sjukhus, för operation.

– Jag förstod direkt. Jag kände att tänderna var halvt in i ansiktet, och då visste jag att det här måste opereras på en gång. Men jag visste inte hur illa det var med ryggen. Men det är en kota som är sprucken. Och jag har stabiliserat med skruvar, både över och under den.

"Jävligt tråkigt"

Och eftersom att tävlingen var i Tjeckien – tvingades hon också till operation i Tjeckien. Något som var svårt – på grund av språkförbistringar. Men det skickades en hjälpande hand från Sverige.

– Engelskan är inte optimal här, man kan inte föra ett samtal med någon här. Innan operationen ville jag bara komma härifrån, men jag var sövd under den. Och när jag vaknade hade mamma flugits ned, så då hade jag henne. Det betyder jättemycket. Det finns någon att prata med.

Trots de hemska scenerna är Isabelle Söderberg på väg hem till Sverige och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Och målet är fortfarande detsamma.

– Jag ska tillbaka och ju förr desto bättre. Jag har fortfarande mitt mål, som är OS i Rio. Men inga vägar är raka. Det är ju sex månader nu, som jag i värsta fall, inte kommer att köra optimal träning. Men vi kommer nog att fixa det här. Jag tvivlar inte på framtiden, det är bara jävligt tråkigt just nu.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.