Karl-Johan Iraeus. Foto: Niklas LarssonKarl-Johan Iraeus. Foto: Niklas Larsson
Karl-Johan Iraeus. Foto: Niklas Larsson
Foto: Per WiklundFoto: Per Wiklund
 Foto: Per Wiklund
Foto: Jan WiridenFoto: Jan Wiriden
 Foto: Jan Wiriden

Iraeus slutar: "Jag har njutit av varje sekund"

Publicerad

Tre VM-guld. Ett SM-guld.

Men nu är Karl-Johan Iraeus långa karriär över.

33 år gammal tackar innebandystjärnan för sig efter att AIK missat SM-slutspelet.

- Jag har njutit av varje stund, säger Iraeus.

AIK hade chansen att ta sig till kvartsfinal inför sista omgången.

Då Granlo slog Mullsjö hade det en seger mot serievinnaren Pixbo varit tillräckligt hemma i Solnahallen.

Men AIK fick en mardrömsstart med två snabba mål i baken. Trots att de plockade målvakten Patrik Åman med elva minuter kvar och tryckte på rejält räckte det inte. Det blev förlust med 5-8 och en snöplig niondeplats.

- Tabellen ljuger inte. Det var inte här vi torskade det, säger Karl-Johan Iraeus.

"Mitt beslut att sluta är definitivt"

För lagkaptenen var det inte bara säsongen som tog slut under lördagskvällen.

Även den långa, framgångsrika karriären.

- Jag fattade i tredje perioden att det skulle bli tufft. Då insåg jag att det var de sista bytena. Pixbo var snälla och lät mig gör något mål också, säger Karl-Johan Iraeus som skramlade ihop tre poäng i matchen.

Redan i fjol funderade den 33-årige centern på sin framtid. Men han valde då att ta beslutet att köra ett år till.

- Efter den stormiga våren och sommaren i fjol ville jag inte lämna klubben där. Jag kände att jag hade en säsong kvar i kroppen och jag har presterat bra den här säsongen också. Nu är jag nöjd och glad. Beslutet är fattat och det är definitivt, säger Karl-Johan Iraeus.

Efter slutsignalen i Solnahallen omfattade han nära och kära, tog dottern i famnen och grät en skvätt.

- Det var känslosamt när man ser familj och dotter. Det var många som var där och kollade i dag. Det betyder mycket. Det är mycket tack vare dem som har gjort att man kunnat satsa på innebandyn. Det var fint att de var där och delade den sista stunden.

Avslutet blev inte det du hoppades, antar jag?

- Jag hade gärna tagit AIK till slutspel, inget snack om det. Men efter fjolåret (då AIK var nära konkurs red anm) har vi kommit tillbaka och visat att AIK hör hemma i SSL. Jag tror på positiv framtid för klubben.

Klassiska frågan: Vad är bästa minnena från karriären?

- Självklart är SM-guldet med AIK speciellt. Med landslaget var det när vi fick ta tillbaka guldet från Finland 2012. Sedan fick vi kröna med att försvara titeln på hemmaplan. Det var ett väldigt speciellt VM. Vi hade ett fantastiskt stöd, som vi inte upplevt tidigare i landslagssammanhang.

Tre VM-guld och ett SM-guld i karriären

Karl-Johan Iraeus nämner även känslan att göra saker tillsammans som ett lag. Att utvecklas och jobba mot ett gemensamt mål.

- Och så kampen. Jag älskar ju kampen där ute och gör det fortfarande. Det är inte så att motivationen brister, men det är dags att sätta punkt och blicka framåt och göra annat. Allt har sin tid.

Redan i höstas gick flyttlasset från Stockholm till Västerås.

- Vi har köpt hus så det finns mycket att göra där. Jag brukar vara bra på att blicka framåt och hitta på saker. Men det kommer säkert kännas speciellt i sommar. Det här har varit ett sätt att leva under 15-20 år. Vi får se. Jag är beredd att anta den här utmaningen också.

Det blir ingen comeback från din sida?

- Alla som slutar brukar ju säga att de inte ska göra det… Men, nej jag kommer inte lira igen.

Karl-Johan Iraeus inledde karriären hemma i Skåne och Österängs IBK.

Han slog sedan igenom i unga år i FC Helsingborg. Via Jönköping tog han steget till AIK 2008. Där blev det SM-guld 2009. Med landslaget har det blivit fem raka VM-finaler och tre VM-guld. Totalt 89 landskamper och många av dem som lagkapten.

Den här sista säsongen blev det 39 poäng och en 17:e plats i poängligan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag