Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte förvånad om hon tar en landslagsplats i vinter”

Endre närmar sig Sveriges två dominanter på damsidan i innebandy. Hur långt räcker det i år?
Foto: BILDBYRÅN
Landslagsstjärnan Stephanie Boberg blir en nyckelspelare, precis som i fjol.
Foto: Per Wiklund.
Stephanie Boberg siktar på VM-spel i december, därefter tror hon att hon kan få sällskap av superlöftet Wilma Johansson i landslaget.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Endre tippas som trea i grundserien av nya tränaren Sabina Wedberg. Oddsen säger samma sak.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Täby bröt Kais Moras och Iksus dominans i fjol.

Kan samma sak hända i år?

Ja, gotländska Endre kommer lite närmare toppen för varje år - och hoppas nu nå hela vägen till SM-final med seriens enda kvinnliga huvudtränare.

– Jag tycker vi är uppe och konkurrerar på riktigt om att vara laget som förtjänar att vinna, säger landslagsbacken Stephanie Boberg.

16:e raka säsongen i högsta serien. 16 raka slutspel. Men bara tre besök i semifinaler (2008, 2010, 2016), vilket inneburit SM-brons till föreningen.

I fjol blev det uttåg mot blivande guldmedaljören Täby i kvartsfinalen.

– Vi känner att vi är uppe och nosar ännu högre i år. Det har kommit in en kompetent tränare (Sabina Wedberg), vi har fått in duktiga spelare och vi har behållit mycket av vår trupp. Topp tre är absolut vår målsättning i serien, säger Stephanie Boberg.

Stephanie Boberg hyllar Wilma Johansson

Det är en förståelig optimism.

Efter att just Stephanie Boberg varit ett tungt silly season-kap för ett år sedan la Endre återigen beslag på en av marknadens hetaste spelare när de plockade in Dalens supertalang Wilma Johansson i våras. 18-åringen gjorde 19 poäng på 17 matcher i fjol och har redan gjort avtryck på sina nya lagkamrater.

– Hon har jättefina handleder. När hon kommer in i spelet kommer hon bli en spelare vi får hålla koll på i höst. Det skulle inte förvåna mig om hon tar en plats i landslaget den här säsongen, säger Stephanie Boberg.

VM redan i vinter?

– Det kanske blir tufft. Jag vet inte hur ”Kotten” (förbundskaptenen Åsa Karlsson) resonerar. Det är tufft att vara en 19-åring och ta en plats i VM, även om hon är fantastiskt duktig.

Endre med poängdrottningen Sara Steen i spetsen pressade blivande SM-guldmedaljören Täby till en femte och avgörande kvartsfinal i fjol.
Foto: BILDBYRÅN

I Endre återförenas Wilma Johansson med sin radarpartner från RIG Umeå och U19-landslaget Ellen Bäckstedt. 

– De är fantastiska duktiga ihop. Man ser på träningarna att de hittar varandra innan och utan. De är unga bägge två så de har mycket kvar att lära också. Deras samarbete kan bara bli ännu bättre, något fantastiskt. Men de kommer bli svårstoppade redan nu. Många backar kommer få vrida på huvudet väldigt mycket i vinter. De har Elin Roos emellan sig också som kommer komplettera dem bra, säger Stephanie Boberg.

Siktar på att göra sitt livs bästa säsong

Boberg är landslagsbacken som flyttade till Gotland från Pixbo - och där direkt blivit en nyckelspelare.

Hon känns näst intill given i den VM-trupp som ska försvara guldet i schweiziska Neuchatel i december.

– Det är upp till ”Kotten”. Jag kan bara göra mitt bästa. Jag var med för två år sedan och det var fantastiskt roligt. Så klart att mitt mål är att spela VM, fortsätta producera poäng och göra en ännu bättre säsong än jag någonsin gjort. Det är mycket som ska klaffa.

Stephanie Boberg siktar mot VM i Schweiz i december.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Nya backpartnern Rebecca Heed Arvidsson talar för att Bobergs poängrekord på 44 från säsongen 2017/18 ligger i farozonen.

– Hon är defensiv back så det är perfekt för mig för nu kan jag få gör mina offensiva rajder. Jag hoppas vi får fortsätta spela ihop.

Just nu ligger Stephanie Bobergs fokus på SSL och den annalkande seriepremiären borta mot Rönnby på lördag.

– Det ska bli sjukt kul. Jag tycker vi kommer lite närmare toppen varje år. Jag känner stor skillnad från förra året och nu. Vi har fått in goda vanor. Endre har varit ett lag som kontrat mycket och förlitat sig på spelvändningar. Nu har vi blivit ett mycket mer spelförande lag och äger matcherna mycket mer än innan. Det är något vi ska fortsätta att göra. Då tror jag absolut att vi kan vara uppe och hota om topp tre-placeringar. 

SSL:S PREMIÄROMGÅNG

Fredag: Karlstad-Täby

Lördag: Sirius-Dalen, Jönköping-Skoghall, Rönnby-Endre, Warberg-Nacka

Söndag: Pixbo-Malmö

Nästa måndag: Kais Mora-Iksu

Endre har SSL:s enda kvinnliga tränare

Där framför räknar alla med att det som vanligt blir en duell mellan Iksu och Kais Mora som varit SSL:s giganter de senaste säsongerna.

Tjatigt? Nej, inte enligt Stephanie Boberg.

– De förtjänar det. Kompetenta trupper bägge två, så det förvånar mig inte. Det ska ändå vara det lag som förtjänar att vinna som ska vinna. Jag tycker vi är uppe och konkurrerar på riktigt om att vara laget som förtjänar att vinna nu. 

Vilket lag undviker du helst i en eventuell semifinalserie? Kais Mora eller Iksu?

– Iksu är tuffast att möta i en femmatchserie. De har så pass breda femmor och inte tappat så mycket sedan i fjol.

Stephanie Boberg firar SM-guldet med Pixbo 2016.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Det finns också något unikt med Endres lag denna säsong. De har SSL:s enda kvinnliga huvudtränare i förra storspelaren Sabina Wedberg.

– Det är ingen skillnad alls att ha en kvinnlig tränare, men det är väldigt roligt. Jättebra för innebandyn att det kommer in fler kvinnor. Vi har ju redan en kvinnlig förbundskapten. 

Kan du peka på någon skillnad ändå?

– Hon förstår en för hon har varit med i vår liga tidigare. Det är ganska svårt om man inte har gjort det. Har man spelat i herr-SSL kanske det är på ett annat sätt. Det skulle jag se som en fördel. Hon har fått känna på det själv och hon vet vad som krävs. Jag tror att hon - sedan hon slutade - har funderat ut lite finurliga saker för hur att vi ska ta oss längre. 

Du är fortfarande ung, men kan du se dig själv som huvudtränare i SSL efter din karriär?

– Man vet aldrig. Jag skulle kunna tycka det vara roligt. Jag tycker om detaljer och är ganska analytisk som människa. Jag skulle kunna se mig som någon som jobbar med personlig utveckling. Typ att jobba som Per Tjusberg. Vi får se, säger Stephanie Boberg.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.