Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Innebandyns nya superboll

GÖTEBORG. Innebandysporten byter boll i all hemlighet.

- Den kommer att revolutionera sporten, säger innebandyexperten Magnus Fredriksson.

Snart får drygt 118 000 innebandyspelare i landet spela med den snabba bollen.

Nya numret av tidningen Innebandy.

Innebandy är en tämligen ny sport.  Egentligen bara en sak har hunnit bli klassisk: bollen med de 26 hålen i. Snart är den historia.

Bollen godkänd


Tidningen Innebandymagazinet presenterar i sitt nummer nu på tisdag hur den nya superbollen "Precision" kommer att se ut. - Bollen är godkänd av internationella innebandyförbundet IFF och alla de närmaste landskamperna, samt VM i maj nästa år, kommer att använda den nya bollen, berättar Innebandymagazinets chefredaktör Magnus Fredriksson. Den nya superbollen ser mer ut som en golfboll, hålen är kvar, men på den annars släta ytan finns nu små kratrar som på golfbollen.  Fördjupningarna gör att den nya bollen går mycket fortare och beter sig bättre i luften. Vikten och måtten är de samma.

"Spelet blir ännu snabbare"


- Kortfattat så kommer den göra att spelet blir ännu snabbare och mer attraktivt för publiken.  - Den ger större precision i skotten. Hålen var tvungna att vara kvar annars hade den varit farlig att spela med, säger Fredriksson. Ett antal elitserieklubbar har testat bollen, med mycket positiva omdömen.  Bollen kommer att släppas till försäljning i sportbutikerna efter jul i begränsad upplaga.  Enligt uppgift kommer den nya bollen att användas på hobbynivå redan till våren och fullt ut nästa säsong.  Det innebär att "Precision" är den enda boll som är godkänd nästa säsong. 118 000 innebandyspelare måste vänja sig.

Poängkungen imponerad


Jönköpings poängkung Janne Bjerlestam har testat den nya kulan: - Jag är imponerad och positiv till bollen.  - Det känns intressant och kul att de utvecklar sporten så att den blir mer offensiv och går snabbare.  - Helt klart beter den sig bättre när den flyger i väg från bladet.

FAKTA

"Precicion" - en ihålig snabb sak
Vikt: 26 gram.

Omkrets: 23 cm.
Bollen har exakt samma mått och samma tyngd som den gamla bollen.
Den är dessutom tillverkad av samma material, hårdplast.
Den nya bollen finns i två hårdheter, en mjuk och en lite hårdare där den mjukare ska användas i ungdomsmatcher.
I bollen finns, förutom de 26 hålen, fördjupningar på de annars släta partierna.

Kratrarna gör att man kan få bättre precision och mer fart på bollen och studier visar att bollen flyger tio procent längre.
De unika och nya egenskaperna ger lägre friktion på alla typer av underlag.
Detta märks speciellt på gummigolv och liknande golv med strävt underlag.
Innebandy är Sveriges näst största lagidrott med 118 428 utövare och 1 323 föreningar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.