Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar: Halva laget riskerar att bytas ut

Sverige har inte vunnit VM-guld sedan 2014. Dags igen nästa år?
Foto: Per Wiklund
Sverige har tagit in Niklas Nordén...
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
...och rutinerade Thomas Brottman som nya förbundskaptener.
Foto: BILDBYRÅN

De vill ha spelare som är redo att träna extra.

De vill ha spelare som är redo att gå över lik för att vinna matcher.

Sveriges nya förbundskaptener Thomas Brottman och Niklas Nordén är inte rädda för att kasta om i landslaget och öppnar för stora förändringar i sin första trupp.

– Det kommer skakas om en hel del. Upp till femtio procent nya namn kan det bli, säger Nordén.


Se alla matcher från innebandyns SSL på SportExpressen Play.

Efter några dagar ihop med Thomas Brottman i Falun träffar SportExpressen Niklas Nordén på plats i IFU Arena i Uppsala under seriefinalen Storvreta-Kalmarsund under lördagskvällen. Dagen efter ska han slå ett öga på bottenmötet Sirius-Fagerhult i samma arena.

– Nu ser man matcher med helt andra ögon för nu ska man ju hitta dem som ska vara med i en landslagstrupp, säger Niklas Nordén som tog över efter Mikael Hill i förra veckan.

Innebandy-VM i Finland är ett år bort och efter SSL-säsongen med Falun blir Thomas Brottman även han förbundskapten till hundra procent.

Vill se svenska spelare träna ännu mer

Just hundra procent är ett ord Niklas Nordén nämner mycket när han pratar om en ny landslagstrupp. Att spelare ska vara villiga att verkligen satsa på sin innebandy.

– Jag skrev ett sms till ”Brolle” (Thomas Brottman) precis att jag börjar bli orolig för hur mycket träning spelarna lägger ner. Många av de som är på väg ut eller in i ett landslag, vilka har energin och lägger ner tiden på att köra sina extrapass liksom? säger Niklas Nordén.

Du är inte orolig för att spelare tränar för mycket med andra ord?

– Inte alls. Kanske finns det enstaka individer som gör det också, men vi behöver fler Hampus Ahrén som går upp och kör gym på morgonen och sedan tränar med laget på kvällen.

Niklas Nordén menar att det både i Finland och i Schweiz är givet att träna en hel del extra på egen hand. Han vill att även svenska spelare lägger ner mer tid på sin innebandy.

– Jag vet ju från de schweizare som jag har haft i Växjö och finländarna som jag har haft i Helsingborg att de alltid är sist kvar på träningen och kör sin halvtimme på gymmet eller gör sin rörlighet lite bättre. Det är det vi också behöver fatta och det är den spelarprofilen vi också måste ha. 

Hur ska ni förbundskaptener få ut det tänket till spelarna?

– Någonstans hoppas jag att spelet i landslaget kommer visa på att det krävs att du är vältränad för att vara med här. Nu menar jag inte att någon är otränad, men vi behöver ta ett steg till. Vi behöver bli elitidrottare på alla plan.

”Hel del spelare behöver göra ett val”

Niklas Nordén tar matchen framför honom som ett exempel. 

– Jag ser många som är välbetalda innebandyspelare här men också välbetalda vid sidan av.

Niklas Nordén förde Växjö till SM-final 2017.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Han menar att det är få personer i samhället som orkar med att jobba hundra procent och sedan lägga hundra procent på en annan sysselsättning.

– Jag upplever att här behöver en hel del spelare göra ett val: Ska jag vara med i en landslagstrupp behöver jag ha tiden och orken för att prestera. Jag satt med en spelare uppe i Falun och han jobbar femtio procent för att kunna lägga ner femtio procent på innebandyn, men han lägger ner mer än så. Det är på något sätt ett statement mot sitt eget huvud att kunna göra något bra utav innebandyn, säger Niklas Nordén.

Du vill att spelarna ska jobba mindre vid sidan av innebandyn?

– Ja, det tycker jag. Jag tycker vi borde ha en proffsliga, men där är vi inte riktigt än. Jag tycker definitivt att de ska jobba hundra procent med sin innebandy. Fysik eller med klubba och boll. Det kommer vårt spelsätt att kräva och det är det vi hoppas få ut via de första trupperna som ska släppas. Att det verkligen får synas där, att jag är beredd att satsa på innebandyn.

Öppnar för oväntade petningar igen

När Jan-Erik Vaara tog över som damförbundskapten 2005 införde han fyskrav som var betydligt tuffare än tidigare i landslaget. Det innebar stora rubriker då flera etablerade namn försvann från landslaget, men också att Vaara blev enormt framgångsrik. Tre VM-guld med damerna och sedan två guld med herrarna.

– Jag ska inte hylla Vaara i allt han gjorde men han gjorde många riktigt bra saker. Det gav innebandyn en nytändning kan jag tycka. Det var den kraftsamlingen som mynnade ut i att vi tränade som innebandyspelare. Nu är vi tränade som det. Nu måste vi bara bli internationella fullt ut också, säger Niklas Nordén.

Kan det innebära att det, precis som under Vaaras ledning, är oväntade namn som inte är med i landslaget nu?

– Så kan det vara.

Storvretas poängkung Albin Sjögren (mitten) på en landslagssamling i Gävle tidigare i höstas.
Foto: Per Wiklund

Många hade förväntat sig att firma Nordén/Brottman skulle ta ut sin första landslagstrupp till Finnkampen i Luleå i början på februari. Den ställdes in i dagarna. Men Niklas Nordén meddelar att det kan komma en trupp innan dess.

– I första truppen kommer det vara en del nya namn.

Vad innebär ”en del”?

– Mellan tummen och pekfingret kan jag säga 30 procent, 40 procent, 50 procent…

Det är ganska mycket ändå.

– Ja, men vi får se om det blir det...

Vilka spelare från den här seriefinalen är intressanta?

– Det är ettan och tvåan som möts så väldigt många. Det intressanta och viktiga med att ta ut ett landslag är att alla vet vilka som är de fem, tio bästa spelarna. Det är där man lägger en grund och dessa tio kan också spela alla typer av spelsätt för de är så pass bra. Sedan handlar det om vad man kan få ut av de andra.

Sverige har inte vunnit VM sedan 2014

Niklas Nordén vill dock inte lyfta fram eller diskutera eventuella namn så här i början på förbundskaptensresan. Samma sak vad gäller spelsättet som han inte vill prata om i media.

– Men nu vet vi ungefär hur vi vill spela. Det är ju bara en pappersprodukt fram tills vi har testat det. Men när vi vet det blir det enklare att leta efter de spelare som vi vill ha till det, säger Nordén.

Du har lång bakgrund i Växjö och ”Brolle” har varit i Falun sedan 2013. Kommer det vara lättare för spelare därifrån att komma med i landslaget nu?

– Jag ska vara ärlig och säga att på ett sätt kan de ha en fördel för jag vet vilka som har skalle nog att klara av det. Det är samma för ”Brolle”. Han vet vilka i Falun som viker ner sig. Det är en fördel i att man vet vilka spelare man litar på och inte litar på. Sedan känner man ju fler spelare än de som varit i Växjö och Falun.

En väldigt viktig sak är att spelarna som ska dra på sig en blågul tröja framöver har rätt skalle.

– I skarpt läge behöver vi se attityden för att vinna matcher. Det har vi väl definierat som ett problem utefter det som varit. Vi behöver folk som verkligen går över lik för att vinna matcher, säger Niklas Nordén.

Sverige har tagit åtta VM-guld genom tiderna, men har inte vunnit sedan 2014 då Jan-Erik Vaara fortfarande var förbundskapten.

Mikael Hill tog över landslaget i början av 2017. I den senaste VM-finalen, i december 2018, var Finland numret större. 

Kontrakten med Niklas Nordén och Thomas Brottman är skrivna över VM 2024, vilket innebär att de kommer leda Sverige i tre VM (2021, 2022 och 2024) på fyra år.

Se alla matcher från innebandyns SSL på SportExpressen Play.


Dalen-backen Ludwig Svensson vrider sig i plågor