Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världsstjärnan öppnar för att byta sport: ”Vore kul”

Så såg det ut när Thorengruppen vann SM-guld.
Veera Kauppi vann poängligan i SSL förra säsongen och tog SM-guld med Thorengruppen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
SportExpressen träffade Kauppi under en reklaminspelning inför SSL-säsongen.
Foto: Oskar Lund

Hon är av många ansedd som världens bästa innebandyspelare och siktar på att spela många år till på högsta nivå.

Samtidigt öppnar Veera Kauppi upp för ett oväntat karriärval längre fram.

– Fortfarande har jag några stora mål kvar att vinna inom innebandyn och vill spela i många år till. Men jag skulle verkligen vilja spela fotboll igen, säger 23-åringen.


SportExpressen Play sänder alla matcher från SSL-innebandyn fram till 2025 

Det är lika bra att vara tydlig med det direkt. Veera Kauppi är absolut inte på väg att lämna innebandyn för fotbollen än på ett bra tag.

Hon som var en av de stora segerorganisatörerna bakom Team Thorengruppens första SM-guld i våras när hon ledde laget till finalseger mot Pixbo räknar med många ytterligare säsonger på högsta nivå inom innebandyn.

Den finska världsspelaren vann SSL:s poängliga och anses av många vara bäst i världen.

Trots det ger hon sin egen säsong 2020/21 ett ljummet betyg.

– För egen del var det helt okej. Jag hade lite skador och det var lite upp och ner. Som lag tycker jag vi gjorde det väldigt bra och var mest stabila. Många andra lag var starka men när det gällde som mest var vi bra som ett lag och det var verkligen en dröm att få vinna SM-guldet, säger hon när SportExpressen träffar henne i samband med en reklaminspelning för SSL-sändningarna under sommaren. 

Men din egen säsong var bara ”helt okej”?

– Ja, men det kanske är något jag säger efter varje säsong. Poängmässigt var det bra en det viktigaste för mig är hur laget presterar. Personligen vill jag bli bättre hela tiden och nu var det en säsong där jag kände att det gick så där. Jag var bort i två månader och kunde inte träna riktigt.

Knäskadan som störde Kauppi under fjolåret är nu läkt och hon blickar fram emot en säsong som innehåller det mesta.

– VM, Champions Cup, Svenska Cupen och serien. Det kommer bli en jobbig säsong och man får vara lite försiktig så man inte kör in i väggen. Men det ska bli jättekul och det är inte många månader innan jag ska vara bättre än någonsin. I VM och i slutspelet hoppas jag vara som bäst.

VM spelas i Sverige och Finland är ute efter att sätta stopp för den blågula dominansen som inneburit sju raka VM-guld.

– Det är verkligen något vi försöker stoppa. Vi har uppdaterat spelboken lite och vi har varit så nära. Det har varit lite som att kasta tärning vem som vinner och nu vill vi ta oss förbi det. Det ska inte vara en slump vilka som vinner utan vi vill vara det bättre laget. Och då pratar jag inte bara om Sverige utan även Tjeckien och Schweiz, säger Veera Kauppi.

”Kan vara bästa laget i många år”

Trots att hon endast är 24 år är hon en av de mer erfarna spelarna i det finska laget som alltså siktar på guld.

Det gör även klubblaget Thorengruppen i Umeå som under säsongen kliver in i sin nybyggda hall och siktar på att bli en stormakt över tid.

– De har förutsättningar och pengar, jag tror det kan bli hur bra som helst. Men det är inte något som bara händer utan man måste jobba för det. Thoren fick många rutinerade spelare från Iksu och där fanns det en kultur som vi försökte ta med oss. Jag tror den kommer bära laget vidare i många år, precis som det var i Iksu, säger Veera Kauppi som själv var en av spelarna som lämnade forna mästarlaget Iksu för Thorengruppen när föreningen lade ned elitsatsningen efter säsongen 2019/20.

– Vi bevisade att vi är Sveriges bästa lag i år och vi kan vara det i många år framöver om de satsar på det. Jag känner Raja (Thorén, ordförande och sponsor) och jag vet att han är sugen på att hjälpa oss vara världens och Sveriges bästa lag. Det känns bra.

Veera Kauppis kontrakt med Thorengruppen går ut efter den kommande säsongen och hon säger sig ”inte vara den som skriver på ett tioårskontrakt”.

– Jag lever lite en dag i taget, men jag trivs väldigt bra i Umeå och i Sverige finns världens bästa liga. Det kanske är lite senare som jag vill tillbaka och spela i Finland eller så. Jag har tänkt lite på det men det är många år bort i så fall. Just nu har jag ingen anledning att flytta.

Hur länge ser du dig själv spela innebandy?

– Kanske inte så länge som Mika Kohonen, jag tror kroppen kommer säga stopp. Men lätt tio år till om jag är frisk. Just nu älskar jag innebandy och det är det jag vill satsa på. Jag ser verkligen mig själv spela innebandy länge.

Samtidigt finns det en annan idrott som lockar. Veera Kauppi var väldigt lovande som fotbollsspelare innan en korsbandsskada satte stopp för den karriären.

– Att verkligen prova att spela fotboll igen hade varit roligt, jag skulle verkligen vilja spela fotboll också, säger hon.

Skulle du kunna tänka dig att byta sport?

– Kanske, vi får se. Det är fortfarande några stora mål jag har kvar att vinna inom innebandyn. Jag fokuserar på innebandyn nu men det är inte omöjligt längre fram. Det skulle vara superroligt och för två år sedan spelade jag några matcher med Thorengruppens fotbollslag.

Hur långt skulle du kunna nå som fotbollsspelare tror du?

– Inte för att få det att låta som att jag är bäst på något sätt, men många av mina kompisar jag spelat med är i landslaget nu. Jag tror att jag skulle kunna spela i högsta ligan i Finland och kanske i Sverige.

Som tur är för alla innebandyälskare verkar det eventuella bytet ligga långt fram i tiden.

Veera Kauppi är här och nu och ser fram emot att försvara ett SM-guld och sätta stopp för en svensk dominans i VM kommande säsong.

Och det är bara delmål på vägen.

– Jag vill spela SM-finaler, VM-finaler, vinna och hjälpa laget, säger Thorengruppens stjärnspelare.


LÄS MER (Premium): Raja Thorén om miljonerna han investerat i innebandyn: ”Hållit på i 15 år, det är sjukt många miljoner”


SportExpressen Play sänder alla matcher från SSL-innebandyn fram till 2025