Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gud – en match made in heaven”

Se senaste avsnittet av Frislag.
Mika Kohonen, Christian Hellström och Thomas Brottman firar SM-guldet 2004.
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Mika Kohonen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

När Mika Kohonen kom till Sverige och Balrog fanns Thomas Brottman i laget – och den finske stjärnan har kallat Faluntränaren och blivande förbundskaptenen för den bäste han spelat med.

Respekten är ömsesidig.

– Han var gud, säger Brottman i podden Frislag.


Se alla matcher från SSL på SportExpressen Play

Det har gått tjugo år sedan Mika Kohonen kom till Balrog inför säsongen 2000/01.

En säsong som slutade med att Kohonen slog poängrekord med sanslösa 107 poäng.

I laget då fanns nuvarande Faluntränaren och blivande förbundskaptenen Thomas Brottman.

– När han kom tänkte jag ”vad fan är det här”. Visst var han lång, men han såg ut som ett sugrör. Det här kan inte bli bra, det kändes inte som han skulle passa in. Vi hade rätt hård jargong och man fick höra ett och annat om man inte gick in i våra normer, säger Brottman när han är gäst i Expressens podd Frislag.

I poddintervjun berättar Thomas Brottman om ett första intryck som fick honom att tveka på om värvningen skulle lyckas.

– Men han drog bara av plasten från sina klubbor som kom direkt från fabriken och sedan gick han in och körde, och han var gud. Första träningen tänkte jag ”vad är det frågan om”, han var från en annan värld. Det var en match made in heaven, säger Thomas Brottman.

Var han så bra direkt?

– Ja, han tyckte säkert att han var skitdålig de första träningarna men han var tio divisioner bättre än oss andra. Det var inget snack. Han såg inte ut så när han kom, men när han klev in på planen och tog hand om bollen var det bara ”nu kör vi”.

”Var bara att mata honom”

Thomas Brottman fick därefter en speciell roll på planen.

– Enda uppgiften var att spela bollen till honom. Jag fick inga poäng men Mika fick en massa, han passade ju bara bollen vidare hela tiden och sköt aldrig, säger Brottman.

– Jag antog rollen. Vi hade troligtvis världens bästa spelare på planen samtidigt som mig, klart han ska ha bollen. Det var bara att mata honom. Sedan hade vi Hannes Öhman i samma lina och de två hade något speciellt ihop. Jag fick aldrig assistpoäng eller så men jag fick bollen till Mika och det var det viktigaste. Sedan vann vi matchen efter det.


LÄS MER: ”Sorgligt – jag satt och grät i timmar”

KRÖNIKA: Oskar Lund: Omöjligt att se det utan att bli berörd 


Lyssna på hela avsnittet med Thomas Brottman i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun pratar Brottman förutom om sin nya roll som förbundskapten även om sin framgångsrika karriär som spelare och ledare, om åren med mytomspunna Balrog och årets säsong med Falun.