Utskällda av åkare – räddades av Gunde

Moa Gustafsson leder målligan i SSL.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Gunde Svan.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Vasaloppets klassiska myller av åkare.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Morastjärnan Moa Gustafsson jobbade i längdspåren under Vasaloppet – och fick skäll av ilskna skidåkare.

Då försvarades hon av självaste Gunde Svan.

– Det var skönt när han kom och backade upp oss, säger landslagsspelaren i Expressens podd Frislag.

I en poddintervju berättar Moras forward, och SSL:s skytteligaledare, Moa Gustafsson om när hon och dåvarande lagkamraten Moa Andersson jobbade i längdspåren under en upplaga av Vasaloppet.

Innebandyprofilerna fick då ilskna skidåkare efter sig då de inte tyckte att Moraspelarna skötte sitt uppdrag.

– Vi var typ som spårvakter, och skidåkare är ju som de är när de tävlar. De tyckte inte riktigt vi gjorde vårt jobb, men det var inte riktigt vår uppgift de syftade på heller. Vi fick lite skit jag och Moa och var kanske inte jätteseriösa i det läget, men då kom Gunde Svan och backade upp oss, det var skönt, säger Gustafsson i poddintervjun.

Skidlegenden dök upp och valde att försvara Moraduon mot de irriterade skidåkarna.

– Det var extra roligt att se skidåkarens reaktion när han kommer och backar upp oss när de stått och sagt lite väl valda ord till oss, säger Moa Gustafsson.

”Tyckte jag var dum i huvudet”

I poddintervjun pratar Moa Gustafsson även en del om sitt hockeyintresse – och rivaliteten som finns mellan Mora och Leksand där.

Innebandystjärnan flyttade själv från just hemorten Leksand till Mora för några år sedan.

– Det var väl därför folk tyckte jag var dum i huvudet om man ska säga så för att jag flyttade till Mora. Leksand och Mora, man går inte riktigt ihop där. Därför är otroligt skönt att bo i Mora nu när det är Leksand som är i högsta, och inte Mora, säger Moa Gustafsson i poddintervjun.

Att rivaliteten lagen emellan är stark märks även på Kais Moras läktare under matcherna i SSL.

– Min moster är en riktig ”leksing”. Så när hon kommer på matcher och kollar vill hon helst inte skrika ”heja Mora”, så då blir det ”heja Moa istället”, berättar Moa Gustafsson.


Lyssna på hela avsnittet med Moa Gustafsson i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Gustafsson bland annat om beslutet att nobba andra klubbar och stanna i Mora inför årets säsong och hur hon ser på framtiden.

Hon berättar också om de tunga förlusterna i SM-finaler, vad hon tror krävs för att gå hela vägen och vinna guld – och om kaosdygnen inför karriärens första VM-final.