Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska guldvapnet: Inte förlorat på 15 år

Foto: IFF
Foto: IFF
Foto: IFF

UPPSALA. Vad som talar för svenskt VM-guld i eftermiddag?

Väldigt mycket.

Inte minst det faktum att Sverige inte förlorat en VM-match på snart 15 år.

– Mäktigt. Vi vill så klart fortsätta på den banan, säger målvakten Matilda Östlund Visén.

Den 16 maj 2007.

En historisk innebandydag.

Då lyckades Finland besegra Sverige i VM-gruppspelet i danska Fredrikshamn.

Sedan dess har det blågula landslaget spelat hela 43 raka VM-matcher – och vunnit samtliga. Även om vissa krävt både förlängning och straffar.

Målskillnaden? 568-76.

– Det är väldigt häftigt. Vi har ju ett otroligt lag nu, ett av de bästa landslag som har funnits. Vi vill alltid bli bättre och utvecklas. Vi har en fantastisk ledning som hjälper oss med det också, säger Moa Tschöp.

Ni bygger på sviten i finalen? 

– Vi har inga andra mål uppsatta än att vi ska vinna. 

Amanda Delgado Johansson instämmer:

– 43 raka? Wow, det är starkt. Det visar att vi har en bra kultur i det svenska landslaget. Oavsett vad det är, VM eller en träningsturnering, går vi alltid för att vinna. Det är unikt.

Ingen i svenska laget har förlorat i VM

Sviten betyder att ingen i det svenska laget vet hur det känns att förlora en VM-match.

Det gäller även Emelie Wibron, som blev mesta landslagskvinna i semifinalen. Hon gjorde då landskamp 111 efter tolv långa år i landslagsdressen.

Matilda Östlund Visén vill inte prata alltför mycket om sviten.

Lite vidskeplig är hon.

– Det är mäktigt. Vi får hålla tummarna att det håller i sig. Jag vågar inte jinxa något. Så kan du sluta prata om det där nu!?! Du får chilla lite! säger målvakten med ett skratt.

Blir det guld om ni spelar som i semifinalen?

– Jag vågar inte jinxa något som sagt. Med det laget vi har på papperet ska det ju inte vara något snack om saken. Jag tycker att vi har tre formationer plus extraspelare och två bra målvakter. Bredden borde avgöra. Sedan vet man att Veera Kauppi kan gå in och avgöra en match. Håller vi koll på deras spetsspelare borde vi ha goda chanser att ta guldet, säger hon.

”Vi ska tysta den svenska publiken”

Den svenska supersviten är ingenting som skrämmer de finska stjärnorna.

– Det är starkt, men det kommer kanske hända något annat i morgon (läs i dag) än vinst för dem. Vi ska försöka göra allt för att stoppa deras svit. Det gäller att vi tror på det vi gör, säger Veera Kauppi till vardags i svenska mästarlaget Thorengruppen och poängdrottning i SSL.

– Allt kan hända i en match. Vi ska se till att tysta den svenska publiken, säger My Kippilä - även hon i Thorengruppen.

Moa Tschöp får sista ordet:

– Jag tror att om vi, oavsett motståndare, kommer upp i maxprestation kommer vi köra över vilket landslag som helst. Det känns så just nu. 

VM-finalen i innebandy spelas klockan 16.30 under söndagen.

Sverige har vunnit de sju senaste mästerskapsfinalerna.