Svaret – efter teorin: ”Använder inte sånt”

Foto: SportExpressen Play
Viktor Klintsten.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Viktor Klintsten var starkt kritisk till att han fick matchstraff tre i söndagens match mot Mullsjö.

Han menar att domarna friade situationen och sedan dömde efter det de såg på storbildsskärmen i arenan.

– De använder inte sådana hjälpmedel, säger Mattias Linell, domarkoordinator på Svenska Innebandyförbundet.


Se den omdiskuterade situationen i tv-spelaren

Matchstraffet på Storvretamålvakten Viktor Klintsten har delat innebandy-Sverige de senaste dagarna.

Vissa hävdar att det var helt rätt att han fick det grövsta straffet, matchstraff tre, medan andra tycker att domarparet Daniel Böcker och Andreas Lybacken kunde nöjt sig med dela ut två minuters utvisning.

Men vad hade egentligen domarparet för alternativ i situationen?

– Man skulle kunna säga så här: Om målvakten gått ut och ställt sig i vägen hade man kunnat få två minuter för obstruktion. Med tanke på hur farten och kontakten sett ut kan man även ge 2+2 för att man angriper en motståndare våldsamt. I det här fallet när man slänger upp en arm i ansiktet finns inte mycket att välja på för domarna. Det är utanför spelet och en medveten rörelse. Han försöker förmodligen inte slå medvetet i ansiktet, men han är väl medveten om vad han gör i situationen, säger Mattias Linell.

”Domarna har inte tittat på skärmen”

Matchstraff två hade inte kunnat vara ett alternativ, enligt Linell. Inte heller matchstraff ett, då det ska vara en spelsituation.

– Det här är ju ingen spelsituation egentligen, säger han.

Viktor Klintsten - och även andra spelare i Storvreta - har tyckt att agerandet från domarparets sida var märklig. Då de inte blåste direkt utan lät matchen fortsätta några sekunder.

– Domarna ser inte situationen. Vi spelar vidare och sedan kollar de på jumbotronen och jag får matchstraff tre, sa Viktor Klintsten.

Mattias Linell svarar:

– Domarna har inte tittat på skärmen och använder inte den som något hjälpmedel. Att det tar tid handlar om att processa situationen. Domaren i hörnet har fokus på Sankell och bollen. Sedan vänder spelet snabbt. Sedan blåser domarna av spelet, processar det som hände och kommer överens om ett beslut.

Automatiska avstängningen ligger kvar

Matchstraff tre innebär automatisk avstängning ytterligare en match. Dessutom kan det bli ett längre straff än så från Juridiska Nämndens sida.

Hårt, tyckte även Jesper Sankell – som var den som fick ta emot smällen från Viktor Klintsten.

Ett matchstraff tre kan dock inte ändras i efterhand.

– Den automatiska avstängningen ligger alltid kvar. Däremot kan Juridiska Nämnden lämna det utan vidare påföljd beroende på hur situationen upplevs på video, vad domarna skriver i sin anmälan och Storvreta i sitt yttrande, säger Mattias Linell.

Viktor Klintsten tyckte att Jesper Sankell filmade i situationen och ville se han avstängd. Kan han straffas för det?

– Det kan man. Det är en av grunderna som vi använder för videogranskning. Det står dem fritt att rapportera till Videogranskningsgruppen, men det är inom 24 timmar. Nu är den tiden överspelad. Möjligheten fanns dock.

SportExpressen Play sänder alla matcher från innebandyns SSL hela säsongen.


Sanslösa rysaren när Mullsjö vände mot Storvreta