Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans smäll: ”Pang – kroppen orkade inte”

Moa Tschöp.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Hon hade gjort en magisk säsong, vunnit poängligan som back och blivit vald till årets spelare.

Då sa kroppen ifrån.

– Jag gick in i väggen, ”pang” sa det, berättar landslagsspelaren Moa Tschöp i senaste avsnittet av Expressens podd Frislag.

Säsongen 2017/18 var något alldeles extra för Täbybacken Moa Tschöp.

Hon vann poängligan i SSL som back och stod för makalösa 52 assist och 24 mål på 26 matcher i grundserien.

I slutspelet blev det 19 poäng på 8 matcher och efter säsongen valdes hon till årets spelare.

Stora framgångar på innebandyplanen – men de satte sina spår.

I Expressens SSL-podd Frislag berättar landslagsspelaren som den tuffa tiden efter rekordsäsongen.

– Som sämst mådde jag nog när vi åkte ut mot Mora i femte avgörande matchen, det året jag blev årets spelare. Vi fick otroligt mycket speltid då vår formation och jag gick in i väggen, ”pang” sa det. Kroppen orkade inte mer, jag vet precis när det var, säger Tschöp och berättar att det var i den fjärde matchen i slutspelsserien mot Mora som något hände.

– Jag tänkte att jag behöver uppenbarligen träna mer för jag orkar inte när det väl behövs, men det var precis tvärtom. Jag behövde träna mindre, jag behövde återhämta mig men tänkte fel, säger hon.

”Det var tufft”

Under sommaren som följde mådde landslagsspelaren inte bra.

– Framförallt gav inte träningen något den sommaren, säger hon.

– Jag tänkte ”vad är det som händer, det händer ingenting. Jag är inte motiverad, jag kan inte stå här, jag vill inte vara här.” Jag var omotiverad och ledsen, det var jobbigt. Det var ingenting som var kul, det var tufft, säger hon.

Hur påverkade det övriga livet?

– Jag orkade inte jobba som jag ville. Jag gick ned i tid på jobbet för att försöka komma tillbaka och få lite mer återhämtning. Jag tränade bara två gånger i veckan med innebandyn och sådana saker. När innebandyn är en så stor del av ens liv påverkas livet utanför också.

Hur gjorde du gör att ta dig ur det?

– Att gå ner i tid på jobbet hjälpte så klart och jag fick mer tid för mig själv. Istället för att trycka in ett extra träningspass kunde jag göra det för att jag hade tid. Jag kunde återhämta mig och inte träna lika hårt. Sedan åkte jag utomlands en vecka för att komma bort från allt, allt det hjälpte. Sedan har det tagit sin tid att komma tillbaka och det finns fortfarande kvar spår av det, men jag mår mycket bättre nu. Träningen ger massor och jag jobbar hundra procent igen.

Moa Tschöp berättar att hon inte tog någon experthjälp under den tuffa tiden, men att hon gjort det nu i efterhand.

– Nu har vi Malin Tillman som är idrottspsykolog i landslaget och hon har hjälpt mig att hitta ett ställe som är inriktat på elitidrott. De har läkare som tagit massa tester för att kolla så det inte var något i kroppen man kunde justera. Sedan har de idrottspsykologer där som jag pratat lite med, det har varit jättebra, säger hon.


LÄS MER: ”En krock – hade aldrig vunnit om vi inte pratat”


Lyssna på hela avsnittet med Moa Tschöp i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Tschöp även bland annat om sin vinnarskalle, att bli vald till mest överskattad och ”krocken” med Anna Wijk.


Tidigare avsnitt av Frislag

Avsnitt 1, Kim Ganevik: ”Innebandyn håller på att bli individuell idrott”