Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ska peta bort Finland – och förlänga vår svit”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Tre innebandy-VM väntar på fyra år.

Nu står det klart att herrmästerskapet 2024 kommer spelas i Malmö.

– Vi ska förlänga vår svenska svit, att vi aldrig förlorat ett guld på hemmaplan, säger Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup.

Singapore utmanade in i det sista.

Men Internationella Innebandyförbundet valde i helgen att lägga herr-VM 2024 i Sverige.

– Det känns fantastiskt roligt. Det här kommer i helt rätt läge för svensk innebandy, säger Mikael Ahlerup.

– Vi har ett hemma-VM för damerna i år som inte får glömmas bort. Men pandemin som vi befinner oss i lägger lite skugga över festen, även om vi inte vet hur det är i november. Så det här blir något som alla kan sluta upp bakom och se fram emot. Det blir en riktigt stor fest. 

Innebandy-VM i Malmö 2024

VM 2024 kommer att avgöras den 7-15 december i Malmö. Arenorna blir Baltiska hallen och Malmö Arena.

Senast VM avgjordes i Sverige var 2014 med Göteborg som värdstad.

– Det var många parametrar som gjorde att det blev Malmö, men främst helheten. Det finns ett engagemang från staden, från regionen, från arenabolaget och från oss själva i svensk innebandy. De har haft lyckade arrangemang tidigare när de hade SM-finalerna i Malmö. Tillgängligheten är också bra. Det är kort resa över sundet och det finns god hotellkapacitet. Det finns förutsättningar för ett väldigt bra VM, säger Mikael Ahlerup.

Mästerskapet i Göteborg slutade i stora röda siffror rent ekonomiskt.

Förlusten landade på 5,8 miljoner kronor, då intäkterna inte blev lika stora som Svenska Innebandyförbundet (SIBF) hade budgeterat för.

Mikael Ahlerup är medveten om risken, men poängterar också att det är till stora delar är en ny ledning hos SIBF nu. Att de kommer arbeta på ett nytt sätt.

– Vi ska leverera ett VM som ger mycket arrangemangs- och upplevelsemässigt och vi har inga andra tankar än att vi ska göra ett gott finansiellt resultat också. Det är den definitiva målsättningen.

Mikael Ahlerup ser många positiva aspekter med att ha ett VM på hemmaplan.

■ Att distrikt och föreningar får ett tydligt riktmärke för sitt arbete.

■ Att skaffa sig fler samarbetspartners.

■ Att fler börjar spela innebandy.

■ Att tonåringar som kommer till ett vägskäl fortsätter i stället för att sluta.

■ Att intresset för SSL ska öka.

Sverige vinner alltid guld på hemmaplan

SportExpressen Play har rättigheterna till samtliga matcher i SSL över kommande tre VM: Finland 2021, Schweiz 2022, Sverige 2024.

– Ju närmare vi kommer hemma-VM, desto mer kommer intresset för högstaligan öka. Det har vi sett i andra idrotter. Så ett VM bygger även intresset för SSL, säger Mikael Ahlerup.

Sverige har inte vunnit VM-guld på herrsidan sedan 2014. Då var det hemmamästerskapet i Göteborg. Sverige, med storstjärnor som Kim Nilsson, Emil Johansson och Albin Sjögren, har faktiskt aldrig missat guldet i ett hemma-VM.

– Nummer ett är att peta bort Finland från tronen och när vi kommer till 2024 ska vi försvara vår svenska svit. Det är definitivt målsättningen. Andra VM är också stora mål, men ett mästerskap på hemmaplan smäller väldigt högt på många sätt. Ett guld skulle betyda enormt mycket, säger Mikael Ahlerup.

Slutligen, vad kan vi förvänta oss av den där dryga veckan i december 2024?

– Det man kan förvänta sig är att vi kommer ta oss an VM-arrangemangsskapet på ett modernt, nytt och innovativt sätt för att skapa så mycket intresse som vi kan för svensk innebandy. Vi tar inte fram så-här-har-vi-gjort-tidigare-lådan utan den får stå kvar i garaget.

SportExpressen Play sänder alla matcher från världens bästa innebandyliga fram till 2025.