Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sjuka grejer – förstår inte hur det är möjligt”

Se några av de snyggaste målen från årets SSL.
Veera Kauppi.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Veera Kauppis aktioner i mötet med Warberg.
Foto: Privat
Oona Kauppi.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Oona Kauppis aktioner i mötet med Warberg.
Foto: Privat

De är två av världens bästa spelare, slutade etta och tvåa i SSL:s poängliga och på lördagen ska de spela sin första SM-final.

Inför dagens SM-final mot Pixbo berättar Thorengruppens finska tvillingsystrar Veera och Oona Kauppi om företaget de driver tillsammans, hur de hållit sig undan corona – och en av hemligheterna bakom deras framgångar.

– Det är sjuka grejer, jag förstår inte ens hur det är möjligt, säger Veera.


Storsatsning på SM-finalerna – sänds gratis på SportExpressen! 

SM-finalen närmar sig och kampen mot att undvika att bli smittad av corona fortsätter in i det sista. En kamp som pågått hela säsongen och där Thorengruppen klarat sig utan ett enda konstaterat fall.

En förklaring är förmodligen tränaren Christoffer Suominens extrema noggrannhet.

– Att just vi klarat oss tror jag inte är en slump, vi är extremt noggranna med allt vi gör. Jag hoppas det fortsätter några dagar, till den stora dagen, säger Veera Kauppi.

23-åringen anses av många vara världens bästa spelare och vann SSL:s poängliga på 72 poäng, 13 poäng före tvåan – tvillingsystern Oona.

– Syrran och jag har nog varit extra noga för vi följer hur det är i Finland. Vi har hållit oss hemma, om vi handlar har vi munskydd och ibland handskar. Vi tänker på det hela tiden. Och eftersom vi inte har vår familj här blir det lite lättare för oss, säger hon.

I vanliga fall skulle familjen med mamma Jutta Keski-Korhonen och pappa Jussi Kauppi varit på plats och sett ett antal matcher under säsongen.

Nu har de fått se matcherna från tv-soffan hemma i Finland i stället. 

– Mamma och pappa betyder jättemycket. De kollar varje match och pappa jobbar även med ett statistikprogram som han utvecklat. Han är lite som en tränare bakom kulisserna, berättar Veera.

”Sjuka grejer – förstår inte hur det är möjligt”

Det där analysprogrammet ska visa sig ha en stor roll i duons karriärer. Faktum är att pappa Jussi, som även är spelarnas manager, ger både Veera och Oona kontinuerlig feedback utifrån det analysprogram som han skapat.

– Han har utvecklat det programmet under många år. Det är väldigt avancerat och intressant och han kan räkna ut vad som helst nästan. Det är sjuka grejer, jag förstår inte ens hur det är möjligt, skrattar Veera.

Oona fortsätter:

– Pappa kommer nog bli nöjd att vi snackar om det här, men det har betytt jättemycket. Jag får verkligen mycket info och feedback för min egen del, men också om motståndare. Vi snackar mycket innebandy, och ibland kanske lite för mycket. Mamma är den i familjen som kanske peppar om man förlorat, pappa är mer den som berättar hur man ska lyckas nästa gång. Det är ganska bra balans ändå, säger hon.

Så här såg statistiken ut för Thorengruppens förstafemma i ett möte med Warberg tidigare den här säsongen. Spelarna ”betygsätts” enligt ett poängsystem som går från fyra till tio.

Programmet heter MyCoazh och i det registrerar pappa Kauppi spelarnas aktioner under matcherna för att sedan kunna hitta mönster i spelet.

– Han kan fylla i alla spelares aktioner på planen och sedan kan man till exempel lätt hitta vart man ska skjuta för att göra mål på en viss målvakt eller se på sin egen statistik om jag lyckats med en viss typ av passningar eller springer för mycket med bollen. Det är verkligen ett verktyg jag och Oona fått mycket av i många år, säger Veera.

Kommer ni få några konkreta tips inför finalen mot Pixbo nu?

– Absolut. Pappa har också spelat själv och kan väldigt mycket. Inför de viktigaste matcherna brukar vi prata om vad jag och Oona kan göra för att leverera.

Driver företag tillsammans

På planen spelar systrarna tillsammans i en kedja med Sofia Joelsson och trion ligger tvåa, trea och fyra i slutspelets poängliga.

Även utanför planen samarbetar de två i sitt nystartade företag KauppiTwins. Där erbjuder de bland annat innebandyläger och föreläsningar.

– Allt började när vi hade många följare på Instagram som ville följa vår innebandyresa. För mig och Oona är det viktigt med jämställdhet och vi tänkte att det var ett bra sätt att få kvinnors röst hörd i idrottsvärlden. Vi tänker oss att vi kan ge tips och ha läger för spelare och det ska inte spela någon roll om du är ung, gammal, hur länge du har spelat eller om du har ett handikapp. Vi tänker verkligen att det inte finns några gränser, säger Veera.

Oona fyller i:

– Om det finns en enda innebandyspelande tjej som tar inspiration från oss är jag nöjd, för när jag var liten hade jag inga förebilder inom innebandyn att se upp till. Jag vill verkligen hjälpa andra, det är väldigt viktigt för mig.

Företaget är i gång, men just nu har duon fullt fokus på slutspelet och den SM-final som väntar under lördagen.

En final som blir tvillingarnas första efter att Iksu missade finalen deras första år i Sverige 2019, och i fjol ställdes slutspelet in och de tilldelades guldet för seriesegern.

– Ett Champions Cup-guld har jag, och silver och brons från VM – nu känns det som det är dags att vinna något. Det är verkligen dags, så känner jag. Nu räcker det, säger Veera Kauppi.

Inte helt oväntat håller Oona med:

– Faktiskt så har jag inte tänkt så mycket på de tidigare säsongerna och att det är första finalen nu, det kanske är för att det inte räcker för mig med att vara i en final. Absolut är det bra att vi är där, men jag är inte nöjd. Jag vill vinna SM-guld. Vi har vunnit det en gång, men jag vill vinna det på planen.

Storsatsning på SM-finalerna – sänds gratis på SportExpressen! 


Kauppis om finalmotståndaren Pixbo

Veera: ”Ett riktigt bra lag. Det jag tänker när jag tänker på Pixbo är att de har riktigt bra backar och är starka defensivt. De har hittat formationer som fungerar ihop och jag tror det blir en riktigt tuff match. Jag fick bara möta dem en gång i grundserien och vi har två finska kompisar där, det ska bli kul att möta dem i en SM-final. De har ett bra lag, men jag tror defensiven är deras starkaste sida.”


Oona: ”Ganska många har sagt att det blir Pixbos försvarsspel mot vårt anfallsspel. Det är kanske sant, men jag tror det blir tufft, fysiskt och många dueller och närkampsspel. För oss tror jag det blir avgörande hur vi försvarar. Vi har släppt in lite för många mål på egna misstag i slutspelet och Pixbo är effektiva i anfallszonen. Jag tror det blir en jämn match.”