Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så har dominanterna utvecklats: ”Bra träff”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Thorengruppen och Pixbo Wallenstam är redo att gå in i SM-slutspelet. 

Två favorittippade lag som har utvecklats på olika sätt den här säsongen.

– De har blivit mer solida i spelet över hela banan, säger förbundskaptenen Åsa ”Kotten” Karlsson om Thorengruppen.


Se alla matcher från SM-slutspelet och läs allt om innebandyn med Premium Max – för 179 kronor i månaden

I kväll kliver topp 2-lagen från SSL in i SM-slutspelet på damsidan. Pixbo Wallenstam och Thorengruppen är favoriter till att mötas i ytterligare en SM-final i Avicii Arena om knappt en månad. 

Inför säsongen trodde många att Pixbo skulle bli snäppet sämre efter en tuff Silly season. Men Sveriges förbundskapten Åsa ”Kotten” Karlsson tycker inte att Mölnlyckelaget har tagit ett steg tillbaka.

– Nej, det tycker jag inte. De har fått bra träff på de nya spelarna som har kommit in. Vad jag kan se så har de också utvecklat det offensiva spelet. De har ju alltid varit väldigt tajta och haft ett bra försvarsspel men de har nu också utvecklat sitt anfallsspel. Fler spelare som tar ansvar och vill göra skillnad, säger Karlsson till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Så jag tycker att de har gjort det bra med de nya spelarna som har kommit in. Det blev en generationsväxling eftersom det var lite äldre spelare som lämnade.

”Offensivt försvarsspel”

Medan Pixbo har utvecklat offensiven kan man peka på att Thorengruppen har gjort stora framsteg med sitt defensiva spel. Faktum är att Umeålaget släppte in 31 mål färre den här SSL-säsongen jämfört med den föregående. Förklaringen ligger i helheten i spelet, menar ”Kotten”.

– De fortsätter ju på sitt spel att både pressa och vinna bollen högt, och på det sättet också vågar de kliva upp högt med sina försvarsspelare. De fortsätter att anamma ett offensivt försvarsspel.  De har en jämn och stark trupp som också inger trygghet i sitt sätt att spela.

– Jag har inte märkt så jättestora skillnader i deras spel. De har kanske justerat lite smådetaljer, men jag tycker nog att de har blivit mer solida i spelet över hela banan. Du bygger ju ofta ett bra anfallsspel på ett bra försvarsspel. De har fortsatt på det spelet som var så lyckosamt i fjol som resulterade i ett SM-guld. Många unga spelare som har fått ett år till på sig och tagit kliv i sin utveckling.


/Victor Westlund, Innebandymagazinet

victor@innebandymagazinet.se