Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pixbo tror på guld: ”Känner att det ligger och pyr”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Kvartsfinalspöket är bortblåst. Nu är Pixbo Wallenstam fullt inställda på att gå hela vägen, trots att giganterna Falun är nästa hinder.

– Vi tar fan guldet, jag tror på det stenhårt, säger tränaren Thomas Hammar Andersson till Innebandymagazinet.

Inför årets slutspel började det pratas om att Pixbo helt plötsligt blivit grisiga. Thomas Brottman, förbundskapten i svenska landslaget, sa då följande:

– Jag tycker de har ändrat om sitt spel ganska radikalt, rent inställningsmässigt och ”betala priset-mässigt”. De är avsevärt mycket grisigare i år än tidigare, där de haft en liten stämpel att vara väldigt mycket glass- och ballonglag på det sättet.

Något har definitivt hänt, för nu står laget i semifinal för första gången sedan 2014. Pixbo vann kvartsfinalserien mot Kalmarsund med 4-2 i matcher. Men är det då en medveten förändring som gjort att ”rävarna” förvandlats till grisar?

– Nej, egentligen inte, svarar Pixbotränaren Thomas Hammar Andersson och fortsätter:

– Det är klart: Om vi sprider ut fem gubbar över hela planen så blir man ju inte så himla köttig och grisig. Men om man tajtar ihop oss och är fem, sex gubbar med Jon (Hedlund) bakom inom en liten ruta, då blir vi ju jobbigare att möta och kanske upplevs grisigare.

– Framförallt har vi sagt att vi varit för jäkla mesiga framför egen kasse genom åren. Där är det färdigt! Det ska inte stå någon Kevin Haglund, eller någon annan spelare heller för den delen, framför där och peta in några returer på en tredje chans.

Möter mästarna Falun

Härnäst väntar regerande svenska mästarna, Champions Cup-mästarna och seriesegrarna Falun i semifinal. Och Pixbotränaren är segerviss även där. Han menar att även hans lag nu har vinnarmentalitet i gruppen, och att det är tack vare de unga spelarna som har slagit igenom. 17-åringarna Daniel Kalentun, Benjamin Schill och Gustav Lindberg har etablerat sig på allvar på den stora scenen efter att tidigare ha vunnit tre (!) SM-guld på juniornivå.

– Våra unga killar är killar som har vunnit saker. Det är ingen annan i vårt lag som har vunnit något. Jag vill att vi har vinnare på planen. De har fått mycket förtroende och de har tagit det. Jag spelar inte dem bara för att de är unga och för att det ska bli en jävla fjäder i hatten – de spelar för att de är de bästa spelarna vi har. De har vunnit, de har roligt och tycker att det är kul. Jag älskar att det ska vara kul, säger Hammar Andersson. 

Har de mer rutinerade spelarna rentav något att lära sig av de yngre?

– Jag tror det, även om det kanske är långsökt. De har ju tre guld inom ett år. Vem hade någonsin trott att en enskild individ skulle vinna 16-årsguld, JAS-guld och distriktslags-guld samma år? Nej, det är ingen som hade trott det någonsin.

– Men vem tror att någon kan vinna fyra (guld) då? Det tror ingen heller. På något sätt så känner jag att det ligger och pyr, det kommer hända en jävla grej som ingen någonsin trodde skulle hända. Vi tar fan guldet, jag tror på det stenhårt.


/Victor Westlund, Innebandymagazinet

victor@innebandymagazinet.se