Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Orkar inte tänka på det just nu...”

Jenny Axelsson.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Kais Moras Ulla Valtola deppar. Laget spelar i allsvenskan nästa säsong.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

SM-guld 2014/15 och elva raka SM-medaljer med ett brons så sent som i fjol.

Nästa säsong spelar Kais Mora i allsvenskan.

Storklubbens degradering blev ett faktum efter förlusten mot Pixbo i sista omgången.

– Sämre stämning vet jag inte om jag varit med om någon gång, säger målvakten Jenny Axelsson.


Se alla matcher från SSL på SportExpressen Play

Flera spelare avböjde intervjuer efteråt, av förklarliga skäl. De orkade helt enkelt inte efter Kais Moras uttåg.

Rutinerade målvakten Jenny Axelsson var lika bedrövad.

– Sämre stämningen vet jag inte om jag varit med om någon gång, med all rätt. Det här är ingenting man vill vara med om, säger hon efter Kais Moras uttåg från SSL.

Vad har ni sagt till varandra nu efteråt?

– Mest handlar det om att finnas för varandra. Alla är lika ledsna och påverkade. Det handlar om att förstå det, att alla går igenom samma sak.

I sista SSL-omgången ställdes Mora mot seriesegrande Pixbo på bortaplan. När laget föll (1-9) och Lund samtidigt besegrade Täby hemma landade Mora en poäng från säker mark.

– Inför matchen hade vi stenkoll på förutsättningarna, men vi lämnade alla resultat utanför och kollade inte ens hur det gick i de andra matcherna. Självklart gick vi in med tanken att det var en match vi kunde vinna. Sedan går det inte att sticka under stol med att Pixbo är bättre än någonsin, det var förutsättningar som inte talade till vår fördel, säger Axelsson.

Tappade stjärnspelarna

Grunden till nedflyttningen började långt tidigare. I somras tappade Kais Mora spelare efter spelare och hade svårt att ersätta stjärnorna som lämnade.

– Att vi tappade fruktansvärt många spelare är ingen hemlighet, tolv stycken eller vad det var. När man inte får in tillräckligt många för att ersätta de som försvinner gör det sitt. Vi har haft en tunn trupp med många oerfarna spelare som inte fått möjligheten att växa in i SSL utan direkt behövt prestera, säger Moramålvakten.

En stor skillnad jämfört med hur det sett ut under de år som laget varit en toppklubb i SSL.

– Själv fick jag växa in i min roll i flera år med mer och mer speltid, den vägen har inte de här spelarna kunnat gå. Sedan är det en lagsport och det är lika mycket upp till oss som har mer rutin, men förutsättningarna har talat emot. Vi räckte inte till, säger hon.

Jenny Axelsson fortsätter:

– Inför säsongen var jag väldigt optimistisk som alla andra och ville gå hur långt som helst. Samtidigt har man blivit tvingad att se det för vad det är och vi förväntade oss kanske inte att spela en semi som förra året. Däremot var målet hela tiden slutspel.

”Jag orkar inte tänka på det nu”

Så blev det inte utan i stället får Kais Mora börja om i allsvenskan nästa säsong.

– Framtiden är det som blir drabbad av det här, det är det som är tungt att tänka på. Här och nu är det bara förjävligt. Den här klubben är otroligt fin och jag vill inget annat än att Kais ska vara i finrummet, men just nu orkar jag inte tänka på hur man ska ta sig dit, säger Jenny Axelsson.

Se alla matcher från SSL på SportExpressen Play.