Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bilden folk har är att jag är oseriös”

Se senaste avsnittet av tv-programmet Frislag med Oskar Lund och Anders Borgström.
Billy Nilsson.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Jan-Erik Vaara.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Billy Nilsson vann dubbla SM-guld med IBF Falun och gick sedan vidare för att få en större roll i Sirius.

Där vann han poängligan i SSL och siktade mot landslaget.

I senaste avsnittet av SSL-podden Frislag berättar Nilsson om åren med Falun, utlandsäventyret i Schweiz, succén i Sirius – och besvikelsen över den uteblivna landslagskarriären.

– En del av min image kanske förstörde mina landslagsdrömmar, säger Nilsson i podden.

Efter att ha gjort två säsonger i IBF Falun, med dubbla SM-guld som resultat, valde Billy Nilsson oväntat att dra vidare efter säsongen 2013/14.

I Expressens podd Frislag berättar han att en av anledningarna var att han ville få en större roll och slå sig in i landslaget.

– Jag levde som nykterist ett år, jag tränade mer individuellt och satsade helhjärtat på att bara bli bäst, säger han.

Det gav en seger i poängligan och Sirius gick till slutspel, men i landslaget nobbades Nilsson. 

– Det byggdes upp en frustration över att jag inte kom med, säger han.

När han säsongen senare inte togs ut i en landslagstrupp valde forwarden att gå ut med sin besvikelse på Twitter och ett ordkrig mellan honom och dåvarande förbundskaptenen Jan-Erik Vaara blossade upp – något som Nilsson pratar om i poddintervjun.

Bland annat blev han besviken på ett uttalande som Vaara gjorde i en intervju med Innebandymagazinet, ett uttalande som ledde till att landslagschefen Joakim Lindström ringde upp Nilsson och bad om ursäkt.

– I landslaget arbetar vi med elitidrottare och därmed vuxna män, inte med spelare med Billys beteende. Billy är varmt välkommen att höra av sig till mig angående motiven till varför han inte är med i landslaget. Jag skulle kunna ge honom vägledning när det gäller spelet, det finns några detaljer att förbättra men i huvudsak så behöver han utveckla det han har mellan öronen, sa Vaara till sajten.

”Blev otydligt”

SportExpressen har varit i kontakt med Jan-Erik Vaara som minns tillbaka på händelsen.

– Det blev otydligt tycker jag. Jag tror någonstans att det uppfattades som att jag ansåg att han var dum i huvudet, men om man läser artikeln noggrant handlar det ju om en typ av elitmässighet och mognad kan jag tycka, det är ju det jag är ute efter, säger Vaara i dag.

– Sedan står jag hundra procent fast vid att jag på något vis måste göra en sortering. Ska jag ringa och säga till spelare som inte är med eller inte aktuella och beskriva varför de inte är det. Med hur många spelare ska det i så fall vara och var går den gränsen? Jag valde att dra gränsen där jag drog den och som det framgår i den artikeln kommunicerar vi med de som kommer med, de som har varit med och kanske inte kommer med nästa gång.

Billy Nilsson själv pratar i poddintervjun om att förbundskaptenen gärna hade fått höra av sig för att prata om vad han kunde ha gjort för att slå sig in i landslaget.

Han tror också att hans livsstil och image utåt kan ha bidragit till att han aldrig fick chansen i landslaget igen efter debuten under Kent Göranssons ledning 2011.

– Landslagsbiten och det kanske också hade att göra med att jag kanske inte lever professionellt jämt. Att jag pratar öppet om att jag äter dåligt och så. En del av min image, som jag har förstått det, kanske förstörde mina landslagsdrömmar, säger han i poddintervjun.

Det är väl lite den imagen jag har, att jag inte äter sallad. Det gör jag bakom stängda dörrar. När jag är själv äter jag också caesarsallad, men min image har varit så.

– Bilden folk har av mig är väl kanske att jag är oseriös kring mat och sömn. Jag är en nattmänniska som gillar att äta gott, men de vet ju inte allt jag gör på dagarna. Men jag tror den delen av mig har färgat vissa val, säger han.

Kan du ångra de valen du gjort?

– Nej. Man har väl tänkt att när jag lägger ut grejer på Instagram och kanske har en image så kanske det inte har gynnat mig jämt, men det är jag. Jag ångrar inte det.


Lyssna på hela avsnittet med Billy Nilsson i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Nilsson om tiden i Falun, de två SM-gulden och hur det egentligen gick till när Alexander Rudd blev avstängd från spel.

Han pratar även om tiden i Schweiz och de stora ryggproblem han dragits med de senaste säsongerna.

Dessutom ger han ett löfte om att återvända till sin moderklubb.