Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Miljonkontrakt skulle inte få mig att byta lag”

Se senaste avsnittet av Frislag med Oskar Lund och Anders Borgström.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

40 år ung ser Ketil Kronberg inget slut på innebandykarriären.

I senaste avsnittet av Expressens podd Frislag slår han fast att han vill spela vidare även kommande säsong.

Dessutom berättar han om matcherna i Faluns tröja, varför han spelade helt utan ersättning – och klubbarna han nobbat.

– Inte ens ett miljonkontrakt skulle fått mig att byta faktiskt. Det låter kanske dumt, men det är fakta, säger norrmannen.

IBK Dalen har imponerat den här säsongen och bland annat gått rent mot både Falun och Storvreta så långt.

De senaste matcherna har dessutom den meriterade lagkaptenen Ketil Kronberg varit tillbaka på banan efter skadeproblem, och i senaste avsnittet av podden Frislag berättar Kronberg om sin karriär.

Bland annat avslöjar han hur det gick till när han debuterade i svenska ligan i Faluns tröja under ett kortare gästspel säsongen 04/05.

Spelade för IBK Dalen utan lön

Efter två lyckade framträdanden tidigare på säsongen, där Falun vann och Kronberg gjorde mål i båda matcherna, lånades han även in från sin norska klubb till mötet med Balrog i mellandagarna.

– Jag tror vi låg under med 5-0 efter tio minuter, och då blev det bänken för mig. Jag hade lirat max två-tre byten, säger Kronberg.

Den händelsen kan faktiskt ha påverkat en eventuell övergång till Falun senare.

– Falun ringde efter säsongen och frågade om jag var sugen på något permanent, men då var det oaktuellt, slår han fast i poddintervjun.

Istället tog Ketil Kronberg steget till Sverige på riktigt några år senare när Urban Karlsson lockade honom till IBK Dalen.

Den klubben har han blivit trogen, förutom ett gästspel en säsong hemma i Norge. Och efter återkomsten från Norge spelade han faktiskt en hel säsong helt utan ersättning.

– När jag var och kollade på Czech Open med några kompisar bestämde jag att jag skulle flytta tillbaka, då sa jag att om ni är sugna på att ta tillbaka mig så kommer jag. Jag sa att jag inte behövde någon ersättning om de använt budgeten eftersom det var så sent, jag sa att jag kunde lira gratis, säger Kronberg.

Han fortsätter:

– Jag har aldrig sett på innebandyn som ett jobb. För mig är det mer som en passion och en hobby. 

Skulle nobba miljonkontrakt

Den inställningen och lojaliteten till Dalen har även gjort att han konsekvent tackat nej till förslag från andra klubbar.

Har det varit aktuellt att lämna?

– Nej, det har det aldrig varit faktiskt. Jag har haft möjligheten att gå till det klubbarna som tagit SM-guld senaste tio åren, båda två, men det har aldrig varit nära. Sedan har jag haft möjligheten att gå till lag där jag kan vara heltidsproffs men tackat nej.

Skulle du kunna byta om det fanns en garanti för ett SM-guld?

– Nej, det är stängt. Inte ens ett miljonkontrakt skulle få mig att byta faktiskt. Det kanske låter dumt, men det är fakta.

I poddintervjun pratar Ketil Kronberg om sina känslor för Dalen och vad det skulle betyda att få vinna ett SM-guld med klubben.

Dessutom slår han fast att det här inte är sista säsongen.

– Det är inte klart, men i min skalle är det klart i alla fall. Jag ska avsluta när det är publik på läktaren och en hel säsong, Det är förhoppningen i alla fall. Det brukar vara ett snabbt möte med Urban så är det klart, det blir nog samma nu, säger han och öppnar även för att karriären kan fortsätta längre än så.


Lyssna på hela avsnittet med Ketil Kronberg i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Kronberg även om hur det gick till när han värvades till Dalen, hur laget förändrat sitt spel och hur han får ihop familjelivet med sambo och fyra barn, heltidsjobb som rörmokare och en innebandykarriär på elitnivå.

Han pratar även om det bästa beslut han tagit i livet, hans största sorg – och när han var förband till Wu-Tang Clan.