Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mattan drogs undan – var hjärtskärande”

Se senaste avsnittet av Frislag.
Iksu har vunnit tre av de fyra senaste SM-gulden.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Fjellstedt i Thorengruppens tröja.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

De hade vunnit tre av de fyra senaste SM-gulden och hade flera av världens bästa spelare i sitt lagbygge.

Då tvingades Iksu dra sig ur SSL när ekonomin satte stopp.

I senaste avsnittet av Expressens podd ”Frislag” berättar landslagsstjärnan Cornelia Fjellstedt om den turbulenta våren och det känslosamma avslutet.

– På något sätt blir det som att göra slut med någon man tycker otroligt mycket om, säger 27-åringen.

I somras kom beskedet. Regerande mästarlaget Iksu drog sig ur SSL då ekonomin satte stopp.

Huvudföreningen valde att dra in sitt ekonomiska stöd till elitlaget vilket till slut gjorde det omöjligt att bedriva en fortsatt satsning.

– Vi blev kallade till ett möte med vår sportchef där han berättade om läget. Jag har haft lite svårt att kunna beskriva det och hur man ska uttrycka det, säger Cornelia Fjellstedt i ”Frislag”.

Hon fortsätter:

– På något sätt blir det som att göra slut med någon man tycker om otroligt mycket. Iksu har alltid varit min stora innebandykärlek och jag har trott att jag ska avsluta min karriär där. Att få veta att så inte kommer bli fallet, utan mattan som vi stod på skulle dras undan, var otroligt tufft och hjärtskärande. Vi var flera som inte kunde hitta orden och ville hitta en lösning så snabbt som möjligt.

Någon lösning gick inte att hitta – Iksu drog sig ur SSL efter att ha vunnit tre av de fyra senaste SM-gulden och totalt sju SM-titlar.

Cornelia Fjellstedt tycker att det kunde ha hanterats bättre.

– Personer i Iksus styrelse ansåg kanske inte att man skulle ha elitverksamhet under deras tak. Det går att diskutera i ett annat forum, men jag upplevde en känsla av att det var orättvist. Vi blev inte behandlade tillräckligt med tanke på vad jag tycker att vi gett tillbaka till huvudföreningen. Det var fruktansvärt faktiskt.

”Går från spelare till spelare”

Istället för fortsatt spel med Iksu gick i stort sett hela truppen över till nykomlingen Thorengruppen som fick en plats i högsta ligan – något som blev klart först långt in på sommaren.

Trots det hade världsspelarna bestämt sig för att hålla ihop oavsett division.

– Vi visste inget om läget med Thorengruppen eller hur det skulle bli, utan vi pratade ihop oss och alla fick säga vad de kände, tyckte och tänkte med sin innebandyframtid, säger Cornelia Fjellstedt och fortsätter:

– Alla vi som tänkte fortsätta spela var väl överens om att även om vi skulle degraderas till allsvenskan så var vi inne på att fortsätta med det här laget för vi hade byggt upp något otroligt starkt och ville inte splittras på det här sättet. 

Till slut kom beskedet att det blev spel i SSL och nu leder nykomlingen Thorengruppen ligan efter 19 spelade omgångar, men att föra Iksu-arvet vidare till det nya laget har varit en utmaning.

– Man brukar tala om att saker sitter i väggarna. Vi fick prata ihop oss och verkligen bestämma att det sitter faktiskt inte i väggarna, utan det går från spelare till spelare och både Thorengruppen som klubb och de spelare vi skulle ansluta till var med på den resan, säger Cornelia Fjellstedt.


Lyssna på hela avsnittet med Cornelia Fjellstedt i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Fjellstedt mer om det tunga beskedet i våras, åren med Iksu och Thorengruppens framtid.

Hon pratar även om sin tid på riksinnebandygymnasiet i Umeå, vilken annan SSL-klubb hon var aktuell för efter gymnasietiden, de bästa minnena från karriären och hur hon ser på sin innebandyframtid med sikte på hemma-VM nästa säsong.