Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matchstraff och hån – nu har domen kommit

Foto: SportExpressen Play
Foto: SportExpressen Play

Han var fly förbannad efter matchstraffet.

Nu har domen mot Viktor Klintsten kommit – och Storvretamålvakten slipper ytterligare bestraffning vid sidan av den automatiska avstängningen.

”Vid en sammantagen bedömning finner JN att det inte är styrkt att Viktor Klintsten agerat i avsikt att skada sin motspelare”, skriver Juridiska Nämnden i sitt beslut.


Se situationen i tv-spelaren

Det har varit SSL-innebandyns mest omdiskuterade situation den här säsongen.

Viktor Klintstens smäll på Mullsjös Jesper Sankell.

Det gav Klintsten matchstraff 3, den grövsta förseelsen, vilket innebär automatisk avstängning i nästföljande match med risk för ytterligare bestraffning från Juridiska Nämnden.

– Situationen är rätt skev. Jag kollar på bollen och han springer in i mig från ingenstans. Sedan ligger han och grinar på golvet i 30 sekunder innan han är uppe och spelar igen. Sedan vänder de på matchen. Det är patetiskt, sa Klintsten efter matchen.

– Jag känner ingen ånger, för jag har inte gjort något. Det borde inte vara någon avstängning.

Kunde inte ändra straffet i efterhand

Jesper Sankell sa följande efteråt:

– Han kan ju betala räkningen hos tandläkaren. Det är inte hans tänder som är utslagna. Det gick två flisor i båda mina framtänder. De hade inte flugit ut om inte något har träffat,

Samtidigt tyckte landslagsforwarden att matchstraff tre kändes hårt.

Men det finns ingen möjlighet att ändra ett straff i efterhand.

– Den automatiska avstängningen ligger alltid kvar. Däremot kan Juridiska Nämnden lämna det utan vidare påföljd beroende på hur situationen upplevs på video, vad domarna skriver i sin anmälan och Storvreta i sitt yttrande, sa domarbasen Mattias Linell.

JN:s beslut: Friar Viktor Klintsten

Det är exakt vad Juridiska Nämnden gjort när de granskat situationen i dagarna.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet: Viktor Klintsten slipper ytterligare bestraffning. 

– När jag tittar på händelsen tycker jag inte att vi ska vara glada. Det kanske inte ens ska vara en tvåa, säger Henrik Ededahl, vice ordförande i Storvreta, till UNT.

Se JN:s hela bedömning i faktarutan nedan.

Den automatiska avstängningen tvingar dock 32-åringen att se helgens möte med Jönköping från sidan. En match som kan ses i SportExpressen Play - precis som alla säsongens matcher i herrarnas och damernas SSL.

Viktor Klintsten är tillgänglig för spel igen till giganternas kamp, finalreprisen mot Falun, den 31 oktober.


Matchstraff, hyllningar och allt däremellan i veckans avsnitt av Frislag

JURIDISKA NÄMNDENS BEDÖMNING

JN gör följande bedömning. Med hänsyn till vad som framgår av videosekvensen står det enligt JN klart att Viktor Klintsten genom sin rörelse med armen avsiktligt sökt kontakt med sin motspelare för att hindra eller störa honom från att gå på bollen. Även om det är som Viktor Klintsten anfört, att avsikten inte var att träffa ansiktet, har det funnits en klar risk att så skulle ske och han har varit likgiltig inför den risken. Med hänsyn till den fart motspelaren kom in i situationen förelåg, även om Viktor Klintsten inte haft någon särskild kraft i sin rörelse, en uppenbar skaderisk. Motspelaren drabbades åtminstone av tydlig smärta till följd av rörelsen. Vidare finner JN vid en sammantagen bedömning att det inte är styrkt att Viktor Klintsten agerat i avsikt att skada sin motspelare. Detta främst utifrån att kraften i kollisionen var en följd av motspelarens fart. Agerandet har dock varit vårdslöst och förseelsen ska i sådan situation rubriceras så som ett otillbörligt uppträdande i den s.k. ”brottskatalogen” 14 kap 2 § Riksidrottsförbundets stadgar (jfr Riksidrottsnämndens beslut 815/16-14).

JN finner därför att Viktor Klintsten gjort sig skyldig till otillbörligt uppträdande enligt Riksidrottsförbundets stadgar 14 kap 2 § 7 punkten. Gällande straffvärdet finner JN efter en samlad bedömning att Viktor Klintstens förseelse ska motsvara bestraffning i form av avstängning under viss tid motsvarande en (1) match, beräknat på det lag som han deltog i vid anmälningstillfället. Då Viktor Klintsten ådömts matchstraff 3 innebär detta en automatisk avstängning i nästkommande match i samma tävling. JN anser att bestraffningen ska stanna härvid. Anmälan föranleder därför ingen ytterligare åtgärd.