Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömmen fortsätter – karriären kan vara över

Johan Fahlström tillsammans med landslagsspelarna Alexander Galante Carlström, Johan Samuelsson och Emil Johansson.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Johan Fahlström skulle göra en mindre operation i knät och räknade med att vara borta i några veckor – men när han vaknade fick han helt andra besked.

Nu tvingas Faluns back till en andra korsbandsoperation och karriären kan vara över.

– Att jag kanske inte får välja när jag ska avsluta min karriär är tufft, säger 26-åringen.


Se alla matcher från SSL på SportExpressen Play

På onsdagskvällen möts stormakterna inom svensk innebandy, Falun och Storvreta, i ett hett möte i Guide Arena där vi satsar extra med en studiosändning som sänds på SportExpressen Play.

En som kommer att saknas på planen då är Johan Fahlström. Halv åtta på morgonen samma dag kommer han i stället att genomföra en korsbandsoperation i Stockholm.

Det blir karriärens andra, och det är en operation som han inte hade förväntat sig att behöva gå igenom.

– Sedan jag kom tillbaka efter min korsbandsskada som jag fick 2019 har det ganska kontinuerligt hänt något i knät. Det har svullnat upp, knakat och hindrat mig från att träna och spela fullt ut, säger Fahlström som var tillbaka våren 2020 efter korsbandsskadan han ådrog sig i kvartsfinalserien mot Mullsjö året innan.

– Så i julas bestämde vi att jag skulle göra en mindre operation nu i januari och jag skulle vara borta ungefär tre-fem veckor, berättar han.

Den operationen genomfördes för en dryg månad sedan – men resultatet blev inte vad Johan Fahlström hade räknat med.

– Egentligen var det där som mardrömmen började. När jag vaknade efter narkosen frågade läkaren om jag hade skadat mig igen på sistone, för när de hade gjort operationen såg de att 70 procent av korsbandet var av igen, berättar han och fortsätter:

– Då förstod jag att det inte var bra och läkaren sa att om jag vill fortsätta spela innebandy så rekommenderar de att jag gör en ny korsbandsoperation. Då sjönk det in för mig att vi pratar om åtta-nio månaders rehab igen, efter att planen egentligen varit att göra en mindre operation och vara borta tre till fem veckor. Då är det tungt och då börjar man brottas med riktigt tunga känslor.

”Kroppen har sagt ifrån”

Under tisdagen åkte Johan Fahlström till Stockholm för undersökning och på onsdagsmorgonen genomgår han en ny korsbandsoperation.

Hur och om innebandykarriären går vidare efter det återstår att se. 

– Om jag skulle komma tillbaka efter den här operationen är det kanske kring årsskiftet eller liknande. Då har det gått nästan tre år sedan jag skadade mig första gången och man kan räkna på ena handens fingrar hur många matcher jag spelat utan att haft ont sedan dess. Det är tre år utan att gå för fullt, säger Johan Fahlström som har flera SM-guld på meritlistan.

Han inser att det är en lång väg tillbaka men har inte tagit något beslut om framtiden på elitnivå.

– Jag kommer operera mig, göra en rehab och sedan får jag ha ett samtal med sportchefen i Falun. Jag känner mig inte redo att lämna laget IBF Falun, men om kroppen redan sagt så tydligt att den inte vill spela innebandy på den här nivån är det kanske där vi kommer landa till slut, säger han.

Hur är det att brottas med tankarna på att karriären kan vara över?

– Skitjobbigt, jag har varit riktigt ledsen över att jag kanske inte får bestämma när jag ska göra min sista match i något som jag hållit på med sju dagar i veckan de senaste tio-femton åren. Jag kräver inte att alla ska få en ceremoni, men någonstans vill man känna sig nöjd med att det är min sista säsong eller min sista match. 

Det är en känslosam Falunback som konstaterar att det åtminstone inte kommer bli något mer spel den här säsongen. Däremot hoppas han kunna bidra till laget på andra sätt ändå.

– Någonstans vill man alltid vara med och hjälpa till även om det inte är på planen som kroppen nu uppenbarligen sagt ifrån till. Då vill jag gärna hitta andra sätt att bidra till laget som gett mig så mycket, och det är ju mina absolut närmaste vänner som är där, säger han.

SportExpressen Play sänder mötet mellan Falun och Storvreta på onsdagskvällen. Vi är på plats i Falun med en studiosändning och uppsnacket inför matchen drar i gång 18.40. 


Alexander Galante Carlström sexmålsskytt i storsegern