Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan om sin diagnos: ”Lättare att leva ett liv”

Viktor Klintsten är gäst i senaste avsnittet av podden Frislag.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Viktor Klintsten är en av världens bästa innebandymålvakter och har vunnit sex SM-guld med sitt Storvreta.

I senaste avsnittet av Expressens podd ”Frislag” berättar han om sin vinnarskalle, att vara bäst när det gäller – och hur hans adhd-diagnos påverkat honom på och utanför planen.

– Man fick nästan panik och förstod inte varför man betedde sig så där, säger 32-åringen.

Viktor Klintsten har varit med på hela Storvreta IBK:s storhetstid och vunnit sex SM-guld med klubben.

Han har ofta klivit fram och levererat i stora matcher – och om det berättar han i senaste avsnittet av ”Frislag”.

– Man har lärt sig att det är i slutspel det gäller, är du inte bra nog åker du ut. Du måste vara hundra procent där, annars kommer du inte vinna. I serien kan du vara lite slö, men det är i slutspel det verkligen gäller, säger målvakten.

Just att lägga sin energi på de avgörande momenten är något som Viktor Klintsten fått jobba med. Som 27-åring diagnostiserades han nämligen med add.

– Det är en form av adhd. Jag gjorde utredningen när jag fyllde 27, det var ungefär då jag bestämde mig för att börja plugga. Jag har alltid haft jättesvårt i skolan på grund av diagnosen. Nu har det blivit lättare att handskas med vissa matcher till exempel. Ibland gör koncentrationssvårigheten det svårt att vara påkopplad hela tiden i vissa matcher, speciellt nu när jag får typ tolv skott på mig, säger Klintsten.

Han fortsätter:

– Om jag inte vetat min diagnos hade jag varit så frustrerad och arg på mig själv, ”varför är jag inte där”. Men nu vet jag varför. Det blir bara så i mitt huvud ibland att jag försvinner bort. 

Man fick nästan panik, man förstår inte varför man betedde sig så där.

Storvretamålvakten berättar att det betytt mycket att få svart på vitt att han har en diagnos.

– Det har hjälpt mig i mina relationer, som med min flickvän, det är så mycket lättare att leva ett liv när man vet om det, säger han.

Gör diagnosen att du får vara extra noga med att spara din energi till vissa tillfällen?

– Jättemycket så. Jag har inte samma energi i mitt huvud som alla andra. För mig tar det mycket energi att gå på köpcenter eller stan. Jag försöker undvika det när det kommer till stora matcher för att spara allt till när det verkligen gäller. Förut ville man kanske gå på stan för att aktivera sig, men då kommer man till matchen helt förstörd. Nu vet jag varför, och det är mycket lättare när hela laget vet om det. De förstår mig.


Lyssna på hela avsnittet med Viktor Klintsten i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Klintsten även om ilskan över SM-guldet som Falun tilldelades i fjol, hans relation till landslaget, vad som fick honom att förlänga karriären – och mycket mer.


Tidigare avsnitt av Frislag

Avsnitt 1, Kim Ganevik: ”Innebandyn håller på att bli individuell idrott” 

Avsnitt 2, Moa Tschöp: Stjärnans smäll: ”Pang – kroppen orkade inte”

Hennes spektakulära tricks vann internationella tävlingen