Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Lyxigt att känna på hur det är att spela på heltid”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

I januari blev Emelie Wibron mamma för andra gången.

Mer att göra hemmavid? Naturligtvis.

Men 29-åringen ser också en stor fördel.

– Jag får känna på hur det är att spela innebandy på heltid. Det är lite lyxigt.


Se studiosändningen från Team Thorengruppen-Kais Mora i kväll på SportExpressen Play. Start 19.40.

Team Thorengruppen har varit den stora guldfavoriten i SSL hela säsongen.

Men först nu till den första SM-semifinalen mot Kais Mora har tränaren Christoffer Suominen möjlighet att matcha sitt absolut bästa lag.

Inga skador, inga sjukdomar och lagkaptenen Emelie Wibron är redo efter att ha missat hela säsongen på grund av graviditet.

Ja, Wibron var ju tillbaka redan till kvartsfinalerna mot Malmö FBC. Men efter att ha spelat det första mötet fick hon kliva av i det andra för att sedan vila helt i det tredje då Team Thorengruppen kvitterade ut semifinalbiljetten.

– Jag fick en känning i foten, men nu känns kroppen bra. Det blir som en nystart igen, säger Emelie Wibron som erkänner att hon blev lite för ivrig att komma tillbaka.

– Jag tycker att jag har hållit i gång riktigt bra med kondition och styrka under graviditeten, men det blir en liten annorlunda påfrestning på knän och fötter. Jag har tänkt mest på att få tillbaka styrkan i magen, som man vet har påverkats av graviditeten. Sedan sprang jag inget i slutet så det blev en stor omställning från ingen löpning till full löpning med massa start och stopp. Den skillnaden var jag inte beredd på.

Höll tidsplanen: Comeback i slutspelet

Det var den 15 januari i år som lilla Alice föddes. Smart treåriga William fick en lillasyster.

Två veckor senare var Emelie Wibron på gymmet för första gången som tvåbarnsförälder.

Efter en månad började hon jogga och var även med på lite lättare innebandyövningar.

I mitten av mars - två månader efter Alices födsel - var 29-åringen med och körde för fullt med lagkamraterna i Team Thorengruppen.

Planen fanns inom räckhåll.

Att göra comeback till slutspelet.

– Det var inte så många andra som räknade med att det skulle gå. De i och kring laget har sett det som en bonus. Jag visste att det var en tajt plan men jag har gjort allt vad jag kan för att det ska gå. Lite tur har jag också haft. Inga komplikationer under graviditeten och förlossningen gick bra. 

Hur känns det att du är tillbaka som du önskade?

– Jättekul. Jag får intala mig själv att sänka mina egna förväntningar. Det är en annorlunda situation och det är ingen som förväntar sig underverk. Jag är mest glad att jag kan spela, att kunna vara med och bidra på planen igen. Jag är inte direkt nöjd hittills.

”Var en zombie de första veckorna”

Livet som tvåbarnsförälder är påfrestande för sömnen.

Så även för Emelie Wibron.

– Precis när William hade börjat sova ordentligt på nätterna var det bara att börja om igen med att vara vaken. Jag var en zombie de första veckorna. Nu har jag vant mig vid att sova mindre. Det är full fart hemma och det är jättekul att vara mammaledig. Det är perfekt, inget att klaga på.

Emelie Wibron kommer vara hemma med Alice under hela 2021.

Hon tycker det känns lite som att vara innebandyproffs på heltid. 

Graviditeten saknar hon inte.

– Jag njöt inte av att vara gravid. Det är skönt nu att hon är född och att det är som vanligt igen. Att man kan träna och spela och att man inte bär runt på magen längre.

Emelie Wibron har varit Iksus stora kulturbärare och poängplockare under det senaste decenniet. Precis som alla andra av Iksu-stjärnor flyttade hon till Team Thorengruppen när Iksu la ner sin verksamhet förra våren.

Tränaren Christoffer Suominen är bara lyrisk över att ha sin lagkapten tillbaka på planen. Även om unga Maja Viström axlat manteln exemplariskt med bindeln på armen.

– Hon (Wibron) är en stor del av vårt lag. Hon betyder jättemycket som vår ledare. Hon har grym smartness på planen och är en sympatisk och klok människa vid sidan av.

När många damspelare inom innebandyn lägger klubban på hyllan i tämligen ung ålder ser Emelie Wibron ännu inget slut på sin karriär.

– Jag har inte krigat mig tillbaka bara för att spela de här veckorna i slutspelet. Några år framöver kommer jag spela kan jag lova. Mycket hänger på hur man får ihop vardagspusslet, säger 29-åringen.

Wibron vill lyfta bucklan med Viström

2016 skrev Emelie Wibron på ett livstidskontrakt med Iksu. Det var i själva verket ett tioårskontrakt. Halva det kontraktet är nu spelat, även om ett nytt avtal undertecknades med Thorengruppen i fjol.

Det kontraktet sträckte sig till 2026. Kan du spela så länge?

– Det låter länge nu när du säger det. Så länge jag kan spela på den nivå jag vill och kan satsa på det helhjärtat så kommer jag spela. Jag vill vara bra så länge jag spelar. Kan jag inte det för att vardagen inte går ihop, då kommer det få vara.

Två punkter under Emelie Wibrons 2021-checklista är redan avklarade.

Alice har kommit till världen och comebacken kan även den bockas av. 

Nu vill Sundsvalls IBF-produkten först vinna SM-guld med Thorengruppen och sedan avsluta året med VM-guld i december.

– Jag hoppas det, det skulle vara ett riktigt trevligt 2021. VM har jag absolut i sikte och där hoppas jag att jag ska vara med. 

Nästa steg mot SM-guldet är Kais Mora i semifinalen. Serien inleds i Umeå under fredagskvällen och studiosändning väntar i SportExpressen Play.

– Malmö var en bra genomkörare, men vi har mer att visa upp. Jag ser oss absolut som favoriter att gå hela vägen även om det kommer krävas mycket av oss, säger Emelie Wibron.

Blir det du som lyfter bucklan i Gävle?

– Jag hoppas faktiskt att vi kan göra det ihop. Maja har gjort ett grymt jobb som kapten. Inför säsongen var det som att jag lånade ut bindeln till henne men nu har det blivit som att jag har lånat den från henne ett tag. Jag ger gärna tillbaka den till henne i framtiden.

SportExpressen Play sänder alla matcher från världens bästa innebandyliga till 2025.


Kalmarsund-stjärnans attack på domarparet i pausintervjun